Yeni 2- [(2-nitro-1-fenil-butil) tiyo] benzoik asit türevlerinin sentezi ve genotoksik aktivitelerinin araştırılması
The synthesis of new 2- [(2-nitro-1-phenyl-butyl) tiyo] benzoic acid derivates and the investigation of their genetoxic activities
  1. Tez No: 247587
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÇÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Michael addition reaction, nitrostyrene, nitroalkane, genotoxic activity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Sunulan bu tez çalışmasında altı adet yeni 2-[(2-Nitro-1-fenil/p-sübstitüe-fenil-butil)tiyo]benzoik asit 2 türevi sentezlenmiştir. Sentezlenen bileşiklerin kimyasal yapısı IR, 1H-NMR ve elementel analiz verileri ile kanıtlanmıştır. 2-[(2-Nitro-1-fenil/p-sübstitüe-fenil-butil)tiyo]benzoik asit 2 türevleri tiyosalisilik asitin ? -etil- ? -nitrostirenlerin çifte bağlarına Michael katımıyla sentezlenmiştir.İlaç olarak tasarlanmış 2-[(2-Nitro-1-fenil/p-sübstitüe-fenil-butil)tiyo]benzoik asit 2 türevlerinin genotoksik potansiyeli umu-mikroplak test sistemi ile değerlendirilmiştir. SOS indükleme aktivitelerinin değerlendirildiği umu-mikroplak test sisteminde, nitrolu bileşiklere hassas olarak geliştirilmiş, nitroredüktaz (NR) enzimini normalden fazla ifade eden Salmonella typhimurium NM1011 ve O-asetiltransferaz (O-AT) enzimini normalden fazla ihtiva eden Salmonella typhimurium NM2009 suşları kullanılmıştır.Sonuçlar aşağıdaki gibidir; CPRG ile elde edilen ? -galaktosidaz ( ? -gal) aktiviteleri ONPG ile elde edilenlerden 3 kat fazla olmakla birlikte, her iki substrat ve her iki suş için test edilen tüm bileşiklerle paralel sonuçlar elde edilmiştir. Tüm bileşikler için, nitroredüktaz ve O-asetiltransferaz enzimlerini normalden fazla ifade eden iki ayrı suşta, umuC gen ifadesinin indüksiyonu hemen hemen aynı bulunmuştur. Test edilen bileşikler, nitrolu bileşiklerin metabolik aktivasyon mekanizmasında görevli nitroredüktaz ve O-asetiltransferaz enzimlerini normalden fazla ifade eden iki ayrı suşta belirgin bir indüksiyona neden olmamıştır. 2-[(2-Nitro-1-fenil/p-sübstitüe-fenil-butil)tiyo]benzoik asit 2 türevlerinin hiçbirinin genotoksik aktivitesinin olmaması ilaç adayı olarak değerlendirilmelerinde önemli bir adımdırAnahtar Kelimeler : Michael katım reaksiyonu, ? -nitrostiren, nitroalkan, genotoksik aktivite
Özet (Çeviri)
In present thesis six new 2-[(2-Nitro-1-phenyl/p-substitue-phenyl-butyl)thio]benzoic acid 2 derivatives were synthesized. The chemical structures of the synthesized compounds were confirmed by IR and 1H-NMR data and by elemental analysis. 2-[(2-Nitro-1-phenyl/p-substitue-phenyl-butyl)thio]benzoic acid 2 derivatives have been synthesized by Michael addition of thiosalicyclic acid to the double bound of ? -ethyl- ? -nitrostyrenes 1.Genotoxic potentials of 2-[(2-Nitro-1-phenyl/p-substitue-phenyl-butyl)thio]benzoic acid 2 derivatives which are designed drug evaluated with umu-microplate system. Evaluation of the SOS inducing activity of the tested compounds was examined with the umu-microplate test system using Salmonella typhimurium NM1011 (overpressed nitroreductase) and Salmonella typhimurium NM2009 (overpressed O-acetyltransferase) strains which are sensitive for nitro compounds.The results as follows: Although the ? -galactosidase activities with using CPRG were three fold higher than ONPG, parallel results were obtained for both substrates and strains with all compounds tested. For all compounds, the induction of umuC gene expression was found to be almost the sam efor the strains that overexpress nitroreductase and O-acetyltransferase. The derivatives tested didn?t caused an evident induction in both strains overexpress nitroreductase and O-acetyltransferase enzymes which have a role in metabolic activation mechanism of nitro compounds. None of the of 2-[(2-Nitro-1-phenyl/p-substitue-phenyl-butyl)thio]benzoic acid 2 derivatives show genotoxic effects, a very importing data, making them a potential drug candidate.