Preoperatif beslenme durumunun postoperatif erken dönem komplikasyonlar ve mortalite ile ilişkisi
  1. Tez No: 156652
  2. Yazar: M. ALİ TEOMAN TOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER FARUK AKINCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Nutrition, Subjective Global Assessment, albumin, morbidity, mortality. Ill
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Cerrahi kliniklerinde hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi genellikle ihmal edilir. Kliniğimizde bu alışkanlığı yerleştirmek ve hangi parametrelerin gelişen cerrahi morbidite ve mortalite ile ilişkili olduğunu belirlemek amacıyla bu çalışma planlandı. Çalışmada, Genel Cerrahi kliniğine 26.03.2001 ve 14.05.2003 tarihleri arasında yatan hastaların beslenme durumları preoperatif anamnez, antropometrik ve biyokimyasal parametreler ile değerlendirilerek bunların postoperatif gelişen komplikasyonlar ile ilişkisi araştırıldı. Bu amaçla, literatürde kullanılmış olan birçok farklı parametre değerlendirilerek, bunların postoperatif morbidite ve mortalite ile ilişkisi incelendi. Hastalarda; yaş, cinsiyet, kilo, boy, anestezi, İdeal Vücut Ağırlığı Oranı (İVAO), Triceps Cilt Katlantı Kalınlığı (TCKK), Kol Ortası Çevresi (KOÇ), albumin, Total Demir Bağlama Kapasitesi (TDBC), transferrin, Hct, MCV, kolesterol, hemoglobin, Total Lenfosit Sayısı (TLS), Nutrisyonel Risk İndeksi (NRİ) ve Sübjektif Global Değerlendirme (SGD) gibi parametreler değerlendirildi. Çalışmaya 142'si (%53.4) erkek, 124'ü (%46.6) kadın olan 266 hasta dahil edildi. Postoperatif 266 hastadan 71 'inde (%26,7) çeşitli komplikasyonlar gelişti, 6 hastada kaybedildi. Student-t ve Kikare testleri ile yapılan istatistiksel değerlendirmede, TCKK, KOÇ, MCV, İVAO, kolesterol, anestezi tipi ve cinsiyetin postoperatif komplikasyonlarla anlamlı ilişkisi olmadığı; albumin, hemoglobin, transferrin, NRİ, TLS, yaş, TDBC, yatış süresi, tanı ve SGD'nin postoperatif gelişen komplikasyonlarla anlamlı derecede ilişkili olduğu gözlendi. Mann Whitney U ve Kikare testleri ile yapılan istatistiksel değerlendirmede, yaş, cinsiyet, albümin, hemoglobin, transferrin, NRİ, TLS, TDBC, TCKK, KOÇ, MCV, kolesterol ve anestezinin postoperatif mortalite ile anlamlı ilişkisinin olmadığı, tanı, İVAO ve SGD'nin postoperatif mortalite ile anlamlı derecede ilişkili olduğu gözlendi. Preoperatif dönemde beslenme durumu değerlendirilen hastalarda birçok parametre, postoperatif morbidite ve mortalite ile ilişkilidir ve bunların önemli bir kısmının düzeltilmesi mümkündür. Anahtar sözcük: Nutrisyon, Sübjektif Global Değerlendirme, albumin, morbidite, mortalite. II
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Evaluation of patient's nutrition situation in surgical clinics is generally ignored. This study is aimed to make preferrence work in our clinic and to identify which parameters are associated with morbidity and mortality of operation. In the current research, it was studied that nutritional status of hospitalised patients in our clinic during 03.06.2001-05.14.2003 was evaluated with pre-operative history, antropometric and biochemical parameters keeping their relationships with post-operative developing complications. Thus, many different parameters used in literature were evaluated and their relationships with post-operative morbidity and mortality were studied. Age, sex, weight, height, anesthesia, Ratio of Ideal Bady Weight (RIBW), Triceps Skin Fold (TSF), Mid Arm Circumference (MAC), Total iron Binding Capacity (TIBC), albumin, transferrin, hemotocrit, Mean Corpusculer Volume(MCV), cholestrol, haemoglobin, Total Lymphocyte Count (TLC), Nutritional Risk Index (NRI) and Subjective Global Assessment (SGA) were evaluated in patients. Total 266 patients, of which were 142 (53.4%) males and 124 (46.6%) females, were included into the current study. Different complications were observed in 71 (26.6%) patients out of 266 post-operative patients and 6 patients were dead. Based on statistical evaluation using Student-t and Chi-Square tests, TSF, MAC, MCV, RIBW, cholestrol, type of anesthesia and sex were observed not to be statistically significant with post-operatif complications while albumin, hemoglobin, transferrin, NRI, TLC, age, TIBC and SGA were observed to be statistically significant with post-operatif developing complications. Based on statistical evaluation utilising Mann Whitney U and Chi-Square tests, age, sex, albumin, haemoglobin, transferrin, NRI, TLC, TIBC, TSF, MAC, MCV cholestrol, anesthesia, were not statistically significant with the post-operatif mortality, while RIBW, SGA were observed to be statistically significant with the post- operatif mortality. A lot of parameter associated with post-operative morbidity and mortality that evaluated the status of pre-operative stage, and most of them might be adjusted.