Ambule serebral palsili çocuklarda treadmill egzersizinin fiziksel ve bazı biokimyasal parametrelere etkisi
The effect of treadmill exercise on physical measurament and some biochemical parametres children with ambulation of cerebral palsy
- Tez No: 247591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZMİ SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, treadmill egzersizi, biyokimyasal analizler, Cerebral palsy, treadmill exercise, biochemical parametres
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma serebral palsili engelli çocuklarda koşu bandı egzersizinin fiziksel ve bazı biyokimyasal parametrelere etkisini araştırmak amacıyla yapıldı.Çalışmaya 2008?2009 yılları arasında Özel Gözlem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde yaşları 7?15 yıl arasında değişen serebral palsi tanısı konmuş, Kaba Motor Fonksiyon Ölçümü'ne göre seviye 1-4 grubuna giren 20 çocuk deney grubu olarak ; 75.Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezin'den 17 çocuk da kontrol grubu olarak katıldı. Çalışmaya alınan çocukların bilateral olarak unilateral sağ, çevre, çap ve yağ ölçümleri, yaş, boy, kilo, beden kitle indeksi, somatotip ölçümleri, oksijen saturasyonları, nabız, arteriyel kan basıncı değerlendirmeleri yapıldı.Çocukların deney süresince yaşam kalitesini değerlendirmek için kaba motor fonksiyon ölçüm testi kullanıldı. Çalışma başlangıcında yapılan fiziksel ve biyokimyasal değerlendirmelerden sonra deney grubundaki çocuklara toplam üç ay tredmilde 0,8 km/saat başlangıç hızı ile yürüyüş egzersizi yaptırıldı.Gruplar arasında antropometrik ölçümleri karşılaştırmak amacıyla bağımsız gruplarda (independent t test)t testi kullanıldı. Aynı gruptaki serebral palsili çocukların antropometrik ölçümleri karşılaştırmak amacıyla bağımlı gruplarda (paired t test) t testi kullanıldı. Tredmil egzersizlerini değerlendirmek için tekrarlayan ölçümlerde varyas analizi kullanıldı. Yanılma düzeyi 0.05 olarak alındı.Çalışma sonucunda elde edilen bulguları incelediğimizde; egzersiz öncesi gruplar arasında nabız, aspartat aminotransferaz, laktat dehidrogenaz, sodyum, klor değerlerinde; egzersiz sonrasında somatotip özelliklerden ektomorfi ve ponderal indeks, arteriyel kan basıncı, kreatinin değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler meydana geldi. Tredmil egzersizleri sonucunda serebral palsili çocuklarda motorik düzey değerlerinde anlamlı düzeyde olmasada iyileşmeler görüldü. Sonuç olarak; tredmil egzersizlerinin serebral palsili çocukların fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi ve desteklenmesi gerekdiğini özenle düşünmekdeyiz.
Özet (Çeviri)
This study was performed in order to investigate the effect of treadmill exercise to physical and some biochemical parameters in children with ambule cerebral palsy.To study, between years 2008-2009, in Gözlem special education and rehabilitation center, between 7-15 years old in total 20 children attended who were on regular physical therapy and diagnosed with cerebral palsy according to GMFCS (Gross Motor Functional Measurment) in level 1-4 as experimental group; in 75. Yıl Istikbal rehabilitation and family counseling center, in total 17 children attended as control group. The unirateral right, surrounding, diameter and fat measurements of facts in study were done as bilateral.In both group patients' height, weight, age, oxygen saturation, pulse, systolic tension, diastolic tension measurements were evaluated before and after work. Functional classification of motor development of facts were made according Gross Motor Function Measurment (GMFM). Biochemical investigations were made under expert child neurologists doctor's supervision. All blood specimen results were resulted on same day, the results were saved in files. In study, a branded treadmills were used Teamwork. The regular treadmill exercise was tried to do for children in the experimental group approximately eight times per month during three months after work will be done performed at the study start of physical and biochemical evaluations. In total, each child was ride to the treadmill 24 times accompanied by physiotherapists; for each times, speed values of start-finish, pulse values of start-finish,burned calories, the distance, time and date were saved.In independent groups (independent t test) t test was used in order to compare anthropometric measurements between the groups. In dependent groups (paired t test) t test was used in order to compare children with cerebral palsy anthropometric measurements between in the same groups. To determine differences between treadmill egz., one-way variance analysis used.. The level of error was set to (0.5).It is observed that having treadmill exercise has positive effect on pulse, AST, LDH, Na, Cl before the exercise and on SBP,DBP after the exercise on children with serebral palsy. There were insignificant decreases in level values of children whom Treadmill excersize has CP and this means the independency levels improved.As a result, it can be concluded that Treadmill exercises increased the mobilization level of children with CP, moreover the changes in physical and biochemical values are observed.