Bakım vericinin duygu ifadesinin ve bağlanma stilinin psikoz hastalarının oksidatif stres düzeyine etkisi
  1. Tez No: 247618
  2. Yazar: MEMDUHA AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. KEMAL KUŞCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, bakım verici, bağlanma stili, duygu ifadesi, oksidatif stres, Schizophrenia, care giver, attachment style, expressed emotion, oxidative stress
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Şizofreni hastalığının seyrine bakım vericiliğin etkisi uzun süredir araştırılmaktadır.Ancak bakım verici duygu ifadesinin ve bağlanma stilinin şizofreni hastalarının stresdüzeylerine olumsuz etkisini nesnel ölçütlerle araştıran çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada şizofreni hastalarının bakım vericileriyle olan bağlanma örüntülerininve bakım verici duygu ifadesinin hastaların yaşadıkları stresin biyolojikyansımalarından biri olan oksidatif stresle ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmaya, Marmara Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri polikliniğine başvuran 20şizofreni hastası ve annesi ile 21 sağlıklı kontrol ve annesi alınmıştır. Hastalara,Yetişkin Bağlanma Ölçeği (YBÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PNSÖ),Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CŞDÖ); bakım vericilere Duygu İfadesiÖlçeği (DİÖ), YBÖ ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) uygulanmıştır. Kontrolgrubuna YBÖ ve BDE; bakım vericilerine DİÖ ve YBÖ uygulanmıştır. Oksidatifstres parametreleri (antioksidan ve lipit peroksidasyonu) hastalardan ve kontrolgrubundan alınan kan ve idrar örnekleri ile incelenmiştir.Bulgular şizofreni hastalarının oksidatif stres ile ilgili parametrelerdenyükseltgenmiş glutatyon (GSSG), plazma lipid peroksidasyonu ve idrarmalondialdehid (MDA) düzeylerinin kontrollere göre daha yüksek olduğunugöstermektedir. Şizofreni hastalarının annelerinin kontrol grubuna göre daha düşükilgili/müdahaleci duygu ifadesinde bulundukları ve daha güvensiz (kaygılı-çelişkili)bağlanma ilişkisi içinde oldukları bulunmuştur. Regresyon analizine göre şizofrenihastalarının GSSG oksidatif stres düzeyini annelerinin ilgi/müdahaleci duygu ifadesive annelerin kaygılı-çelişkili bağlanma stilleri yordamaktadır.Şizofrenide oksidatif stres parametreleri ile bakım verici bağlanma ve duygu ifadesiilişkilerine ilk defa bu çalışmada bakılmıştır. Bu bulgular ileriki çalışmalarla dahafazla sayıda katılımcı ile desteklendiği takdirde gelecekteki psikoterapotik vepsikofarmakolojik tedaviler için güçlü bir yönlendirme olacaktır.
Özet (Çeviri)
The impact of care giving on the schizophrenia prognosis has been investigated forlong time. However, there is not any study that investigates the possible adverseeffect of caregiver?s attachment style and expressed emotion on the schizophrenicpatient?s objective measure of stress. One objective measure of stress is oxidativestress parameters. This study aims to examine the relation between the oxidativestress level of schizophrenics and caregiver?s attachment patterns and expressedemotion.Participants are 20 schizophrenic patients (who consulted to Marmara UniversityMedical School Hospital outpatient clinic) and their mothers, 21 healthy control andtheir mothers. Patients were provided Adult attachment scale (AAS), Positive andNegative Syndrome Scale (PANSS) and Calgary Depression Scale for Schizophrenia(CDSS). Expressed Emotion Scale (EES), AAS, and Beck Depression Inventory(BDE) were given to caregivers of schizophrenics. AAS and DBE were given tocontrol group; EES and AAS were given to control group caregivers. Blood andurine sample of patient group and control group were examined in terms of oxidativestress parameters (i.e., antioxidant and lipid peroxides).Results indicate that GSSG, plasma LP and urine MDA level of patients arehigher than those of control group. Mothers of the patient group have higher levels ofinsecure attachment (anxious-ambivalent) and lower levels of expressed emotion(emotional over-involvement) compared to control group mothers. Regressionanalysis show that the main significant predictors of patient?s GSSG oxidative stresslevel are their mothers? emotional over-involvement and mothers? anxiousambivalentattachment style.Present paper presents the first study on the relation between oxidative stressparameters and mothers? attachment and expressed emotion levels in schizophrenia.The study should be replicated with higher sample size. Findings will contribute tothe future psychotherapeutic and psychopharmacologic interventions ofschizophrenia.