Kindling uyarısı alan genetik absans epileptik sıçanlarda (GEARS) hipokampal granüler tabakada nöronal hasar ve mossy terminallerinde GABA değerlendirilmesi
euronal degeneration in hhippocampal granular layer and GABA immunocytochemistry in mossy terminels of genetic absence epilepsy rats (GEARS) receving kindling stimulatons
  1. Tez No: 247619
  2. Yazar: DİLEK AKAKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TANGÜL ŞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: GAERS, hipokampus, kindling, GABA, immünositokimya, GAERS, hippocampus, kindling, GABA, immunocytochemistry
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Epilepsi çalışmalarında hipokampal yolakların nöroadaptif değişikliklereuğradığı gösterilmiştir. Merkezi sinir sisteminde GABA fonksiyonu ile ilgiliyapılan ilk çalışmalardan bu yana, GABA?nın epilepsi ile ilişkisi olduğubilinmektedir. Epileptik mekanizmalara ilişkin hipotezler, eksitasyoninhibisyonarasındaki dengesizlik üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmamızda, buinhibisyonun GAERS sıçanlarda uygulanan kindling modeli üzerinde olasıişleyiş mekanizmalarının aydınlatılması hedeflenmiştir. Yalancı-opere Wistarve GAERS sıçanlar ile kindling uygulanmış Wistar ve GAERS sıçanlarınhipokampal DG bölgeleri ışık ve elektron mikroskopi düzeyinde morfolojikaçıdan değerlendirilmiştir. Hasarlanmaya ilişkin bulgular fluoro-jade B boyasıile desteklenmiştir. İnce-yapısal immünositokimya düzeyinde hipokampalCA3 bölgelerindeki mossy lif terminal alanları ve bu alanlardaki GABAyoğunluğu kantitatif olarak değerlendirilmiştir. Wistar sıçanlardan farklıolarak, GAERS?lere uygulanan kindling uyarılarının yaygın konvülsif fokalnöbet oluşturmadığı, bu durumun DG granül hücre morfolojisinde hasara yolaçmadığı, kindled Wistar sıçanlarda ise hipokampal hilar hücrelerde ve DGgranül hücrelerinde hasarlanma oluştuğu gözlenmiştir. Hasarlı hücrelerdeapoptoz ve nekroza ilişkin gözlemlerimiz hücre dejenerasyonu sürecinde heriki olayın da yer aldığını ortaya koymaktadır. CA3 mossy lif terminal alanlarıistatistiksel olarak anlamlı fark göstermemiştir; GABA yoğunluğunun iseyalancı-opere GAERS?lerde yalancı-opere Wistar sıçanlara göre; kindlingWistar sıçanlarda yalancı-opere Wistar sıçanlara ve yalancı-opereGAERS?lere göre fazla olduğu, yalancı-opere GAERS ve kindling GAERSgrupları arasında anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur. GAERS?lerin Wistarsıçanlardan farklı epileptogenez mekanizmasına sahip olduklarını gösterenbulgularımız ileriki deneysel çalışmalar için temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Neuroadaptive changes in the hippocampal pathways have been shown inrecent epilepsy studies. It is known that GABA has close relation withepilepsy and hypothesis concerning epileptic mechanisms are focused onexcitation-inhibition imbalance. In our study, we aimed to show possibleinhibitory mechanisms in kindling model of GAERS. We examinedhippocampal DG morphology at the light and electron microscopical level insham-operated Wistar rats and GAERS; kindling Wistar rats and kindlingGAERS. Fluoro Jade B dye was used to verify degeneration findings. Also,ultrastructurally, we examined the areas and GABA densities of mossy fiberterminals quantitatively in the hippocampal CA3 region. Our results showedthat after kindling GAERS did not show generalized convulsive focal seizuresor DG granule cell degeneration, whereas kindled Wistar rats showedneurodegeneration in hippocampal hilar and DG granule cells. Findings ofapoptosis and necrosis in degenerated cells showed that both phenomenatakes place in degeneration process. Quantitative analysis demonstrated nodifference in the areas of mossy terminals of all groups; mossy terminalGABA densities were found to be higher in sham-operated GAERS thansham-operated Wistar rats, in kindling Wistar rats than sham-operated Wistarrats and kindling GAERS; but no statistical difference was observed betweensham-operated GAERS and kindling GAERS. Our findings showing differentepileptogenesis mechanisms between GAERS and Wistar rats might be abasis for future experimental studies.