Pik, radyofrekans, thermal weldings ve diyot lazerle yapılan miringotomi uygulaması sonrası reaktif oksijen türlerinin incelenmesi ve timpanoskleroz oluşumunun histopatolojik olarak karşılaştırılması
Develepment of tympanosclerosis and reactive oxygen species after myringotomy by using microlife radiofreguency and thermal welding and diode laser
- Tez No: 247620
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ALİ ŞEHİTOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Timpanoskleroz, Miringotomi Metodları, Tympanosclerosis, Myringotomy Methods
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Seröz otitis media (SOM) pediatrik yas grubu için halen en önemli klinik sorunlardan biriolmaya devam etmektedir. Tek basına uygulanan insizyonel miringotomi tedavisi hem ortakulak havalanmasını kısa bir süre sağladığı hem de daha fazla komplikasyonlara sebep olduğuiçin çok sık olarak tek basına kullanılmamaktadır. Timpanoskleroz (TS) miringotomi islemisonrası sık olarak karsılasılan bir komplikasyondur. Daha önce yapılan çalısmalar reaktifoksijen türevlerinin (ROT) olusması ile TS arasındaki iliskiyi göstermektedirler. Kulak zarınatravmatik olarak gerçeklestirilen islemler sonrası TS gelisimi daha fazla olmaktadır. Biz buçalısmamızı miringotomi piki (MP), diyot lazer, radyofrekans (RF) ve termal welding (TW)uygulamaları ile yapılan miringotomi methodlarını histolojik olarak ve hayvan kulak zarı ileorta kulağındaki luminol ile amplifiye edilmis kemiluminesans (KL) ölçümlerinikarsılastırarak yaptık.Altmıs tane sağlıklı Sprague-Dawley cinsi sıçanları, her bir grupta 12 hayvan olacaksekilde gruplandırdık. Birinci grup haricinde bütün gruplar sırasıyla MP, RF, TW ve diyotlazer kullanılarak miringotomize edildi. Birinci gruptaki hayvanlara kontrol amaçlı olarak birislem uygulamadık. Miringotomi isleminden 24 saat sonra hayvanların kulak zarlarını, ortakulak mukozaları ile birlikte çıkardık. Hayvanların sağ kulakları biyokimyasal islemler için,sol kulakları ise histolojik çalısma için kullanıldı. Miringotomi uygulanan gruplar arasındaROT miktarı ve histopatolojik olarak en iyi sonuçlar diyot lazerle islem uygulanan gruptaortaya çıktı. Diyot lazerle miringotomi uygulanan grupta ROT miktarı MP uygulanan grubagöre belirgin olarak düsük izlendi. Histolojik olarakta daha az bir enflamatuar yanıt ortayaçıkarken, sklerotik bir lezyona da rastlanmadı. RF ve TW ile miringotomi yapılan gruplardaise MP uygulanan gruba göre hem ROT miktarları, hem de histolojik parametreler açısındansonuçlarımız daha anlamlıydı. Fakat RF ve TW'le miringotomi uygulanan gruplarkıyaslandığında aralarında belirgin bir farka rastlanmadı.TS gelisimi ile kulak zarına gerçeklesen travma arasındaki iliski daha önceden yapılançalısmalar ile gösterilmisse de, bu MP, diyot lazer, RF ve TW'le yapılan miringotomimethodlarını histolojik olarak ve orta kulak mukozası ile kulak zarındaki ROT seviyeleriniölçerek yapılmıs ilk deneysel çalısmadır. Bu teknikler özellikle kısa süreli orta kulağınventilasyonunu gerektiren durumlarda güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Otitis media with effusion is one of the most common clinical entities in the pediatricpopulation. Incisional myringotomy (IM) doesn?t used alone for the treatment of serous otitismedia. Ventilation time of middle ear cavity can not be provided sufficiently and this leads tomore complications and recurrences in the IM. Tympanosclerosis (TS) is frequently seeingcomplication after the myringotomy. Recent studies have been showed that a strongrelationship between devolopment of TS and reactive oxygen species (ROS). The trauma tothe tympanic membrane plays an important role in the development of TS. The gole of thisstudy was comparing histologic effects and luminol amplified chemiluminescence values ofmyringotomy methods that applied by microincisior, diode laser, radiofrequency (RF) andthermal welding (TW) units.Sixty healty Sprague-Dawley rats were divided into 5 groups equally. We didn?tperform any procedure to the group 1. Other rats were bilaterally miringotomized by usingmyringotomy picks (MP) in group 2, RF in group 3, TW in group 4 and diode laser in group5. After 24 hour of myringotomy procedure, tympanic membranes and middle ear mucosa ofrats were peeled off. Right ears of the animals were used for biochemical assay and left earsfor histologic study.The best result were found in the diode laser group. ROS levels of group 5 weresignificantly decreased according to MP group. According to histological paremeters, weobserved less inflamatory response and we couldn?t found any sclerotic pattern in diode lasergroup.In the TW and RF groups, we found almost equal results. The ROS level of theesegroups were decreased and histologic paremeters are better compared to MP group. Wecouldn?t found any difference between the group 3 an 4 histologically and amount of ROSlevels.The relationship between the devolopment of myringosclerosis and trauma to thetympanic membrane is well documented before. But this is the first study that directlycompare affect of myringotomy methods by using MP, diode laser, RF and TW histologicallyand measured the levels of ROS levels in the tympanic membrane and the middle ear mucosa.These techniques can be use as an altarnative method for the ventilation tube insertion thatapplied for short ventilation of time.