Eğitim programlarının diz osteoartriti olan hastalarda egzersiz uyumuna etkisi
  1. Tez No: 247665
  2. Yazar: SABAH TÜZÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP ÇİFÇİLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Knee pain, WOMAC, patient education, demonstration, coaching, treatment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giriş: Yaşlılarda en sık yeti yitimine neden olan osteoartritin tedavisinde egzersiz programlarıçok önemli yer tutar.Metod: Bu çalışma randomize kontrollü eğitim müdahale çalışmasıdır. Marmara ÜniversitesiHastanesi Aile Hekimliği Kliniği'ne başvuran 64 osteoartrit hastası çalışmaya dahil edilmiş,hastaların yarısı müdahale grubuna, diğer yarısı kontrol grubuna (standart bakım) randomizeedilmiştir. Çalışmanın süresi 12 haftadır ve müdahale grubundaki tüm katılımcılara broşür vedemonstratif olarak egzersiz eğitimleri derecelendirilerek verilmiştir. Kontrol grubunayalnızca egzersizleri içeren broşür verilmiştir. Hastaların uyumları hasta günlükleri, telefontakipleri ile değerlendirilmiş ve her vizite tüm katılımcıların WOMAC skorları saptanmıştır.Bulgular: Katılımcıların ortalama yaşı 54,6 ± 9,85 ve %98,4'i kadındı. Müdahale grubununuyumu takip boyunca yüksek düzeydeydi (ortanca %100) ve müdahale grubundakikatılımcıların ağrı ve WOMAC skorlarında belirgin iyileşme saptandı. Kontrol grubununegzersiz programına uyumu iyi olmakla beraber, uzun dönemde uyum düzeyinin orta olduğugösterildi. Kontrol grubundaki ağrı ve WOMAC skorundaki iyileşme müdahale grubundandaha düşüktü.Tartışma ve Sonuç: Osteoartriti olan hastalarda egzersiz programlarına uyum düzeyigenellikle düşüktür. Egzersiz eğitiminin, derecelendirilerek ve demonstrasyon ile yapılmasıuyumu artırabilir.Anahtar sözcük: Diz ağrısı, WOMAC, demonstratif eğitim, koçluk, tedavi
Özet (Çeviri)
ntroduction: Exercise programs play an important role in the treatment of knee osteoarthritiswhich is the most common cause of disability in the elderly.Method: This is a randomised controlled, educational intervention study. Sixty-four patientswho admitted to the Family Medicine outpatient clinic of Marmara University Hospital wereenrolled in the study. Half of the paticipants were allocated randomly to the interventiongroup and the other half to the standart care group. Particiapants of the invention group weregiven leaflets and gradual exercise education were by demonstration. Control group receivedleaflet about exercises. We assessed participitans? adherence with patients? diaries andtelephone contact. Besides, we determined WOMAC score of the particiapnts at each followupvisit.Results: Mean age of the participants was 54,6 ± 9,85 and 98,4% of them were women.Adherence to exercise in inventention group was high (median 100%) and pain and WOMACscore improved significantly. Exercise adherence of the control group was good but long-termadherence was only moderate. Improvement of pain and WOMAC score was than theinvention group.Conclusion: Patients with osteoarthritis do not generally adhere well to the exerciseprograms. Gradual exercise education with demonstration might improve adherence.