Gonartrozlu hastalara klinik ve telerehabilitasyon ile uygulanacak egzersiz programlarının etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of clinical and telerehabilitation and exercise programs to be applied to patients with gonarthrosis
  1. Tez No: 775415
  2. Yazar: MESUT AÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKIN UĞRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Osteoartrit, Egzersiz, Telerehabilitasyon, Gonarthrosis, Osteoarthritis, Exercise, Telerehabilitation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırmadaki amacımız toplumumuzda büyük bir problem haline gelen gonartroz hastalığının etkilerinin en aza indirilmesi için egzersiz programı uygun görülen kişilere Covid-19 ve benzeri pandemik durumlarda veya tedavilere ulaşım sorunu olan hastaların telerehabilitasyon ile tedavilerinin yapılması veya devamının etkinliğini incelemek amaçlanmıştır. Gerekçe ve Yöntem: Çalışmaya 40 gonartrozlu (Diz osteoartritli) hasta dahil edildi. Hastalar yüz yüze egzersiz grubu ve telerehabilitasyon egzersiz grubu olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da egzersizler fizyoterapist eşliğinde haftada 3 gün olmak üzere 6 hafta (toplam 18 seans) uygulandı. Hastalarla çalışmaya başlamadan önce ve çalışma tamamlandıktan sonra Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), VAS, Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Berg denge skalası HAQ ve Nottingham günlük yaşam aktiviteleri indeksi uygulandı. Bulgular: Hastaların yüz yüze egzersiz grubu ile telerehabilitasyon egzersiz grupları arası KOOS-belirtiler ve sertlik, KOOS- ağrı, KOOS- fonksiyon ve günlük yaşam aktiviteleri, KOOS- fonksiyon spor ölçeklerinde ön test son test sonuçları açısından gruplar arası fark anlamlı bulundu (p0,05). Sonuç: Sonuç olarak bu çalışmada diz osteoartritli kişilerde egzersiz tedavisinin oldukça etkili bir yöntem olduğu gösterilmiştir. Hem yüz yüze egzersiz uygulamaları ve hem de telerehabilitasyon egzersiz uygulamaları gonartroz üzerinde tercih edilebilir bir yöntemdir. Telerehabilitasyon egzersiz uygulamalarının, yüz yüze egzersiz uygulamaları kadar etkili olabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim in this study is to examine the effectiveness of telerehabilitation or continuation of treatment of patients with Covid-19 and pandemic situations or patients who have problems with access to treatments, to minimize the effects of gonarthrosis disease, which has become a major problem in our society. Materials and Method: 40 patients with gonarthrosis (Knee osteoarthritis) were included in the study. The patients were divided into two groups a face-to-face exercise group and a telerehabilitation exercise group. Exercises were performed in the presence of a physiotherapist in both groups. The exercise program was applied 3 days a week for 6 weeks (total of 18 sessions). Before starting the study and after the study was completed, the Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), VAS, Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), Berg balance scale HAQ and Nottingham GYA index were applied. Results: There was a significant difference between the face-to-face exercise group and the telerehabilitation exercise groups in terms of pre-test and post-test results in KOOS-symptoms and stiffness, KOOS-pain, KOOS-function and activities of daily living, KOOS-function sports scales (p0.05). Conclusion: In conclusion, the study showed that exercise therapy is a very effective method in people with knee osteoarthritis. Both face-to-face exercise and telerehabilitation exercise are preferred methods for gonarthrosis. Telerehabilitation exercises are as effective as face-to-face exercises.