Trıbulus terrestrıs L. (Çoban çökerten(Zygophyllaceae) türü üzerinde farmasötik botanik yönünden araştırmalar
Pharmaceutic botanical investigations on Tribulus terrestris L. (Çoban çökerten) (Zygophyllaceae)
  1. Tez No: 247688
  2. Yazar: TUĞÇE YEŞİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tribulus terrestris, Zygophyllaceae, morfolojik, anatomik, kimyasal, Tribulus terrestris, Zygophyllaceae, morphological, anatomical, chemical
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çalışmamızın amacı Türkiye'de kozmopolit olarak yetişen, ekonomik öneme sahip Tribulus terrestris türünün Farmasötik Botanik ve fitokimyasal açıdan incelenmesidir.Bu amaçla türün morfolojik ve anatomik özellikleri incelenmiş, fotoğraf ve çizimlerle ortaya konmaya çalışılmıştır.Türün toprak üstü kısımları ana etken madde grupları açısından incelenmiştir. Buna göre bitkide alkaloit, tanen, flavonoit, saponozit, kardiyoaktif heterozit, antosiyan ve uçucu yağ varlığına rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct pyhtochemical and pharmaceutical botanical investigations on Tribulus terrestris, which has an economical value and cosmopolitan distribution in Turkey.The morphological and anatomical characteristics of this specious were studied and demonstrated by photographs and drawings.Aerial parts were investigated for their main active compounds. The results of this investigation showed that plant has alkaloids, tannins, flavonosides, saponoside, cardioactive heteroside, anthociyanoside and essential oil.