Hemşirelerin iş gücü verimliliği konusundaki tutumlarının belirlenmesi: Burdur Devlet Hastanesi örneği
Determination of nurses attitude on workforce productivity: A case study of Burdur Publıc Hospıtal
  1. Tez No: 247687
  2. Yazar: NAZİFE ŞAHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: hastane yönetimi, hemşire, işgücü, verimlilik, iş gücü verimliliği, Workforce, productivity, nurse, hospital management
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Hasta bakım hizmetlerinde hemşirelerin iş gücü verimliliği, sağlık hizmetlerinin sunumu açısından üzerinde önemle durulması gereken konulardandır. Hastane yönetiminin mevcut iş gücünün verimliliğini artırmak için iş gücü verimliliğini etkileyen faktörleri araştırması önemli görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, iş gücü verimliliğini etkileyen faktörler konusunda Burdur Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin tutumlarını belirlemek ve hemşirelerin görüşleri doğrultusunda kendi verimliliklerini artırmada, hangi konuların daha önemli olduğunu saptamaktır. Araştırma Burdur Devlet Hastanesinde görev yapan 142 hemşire üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda hemşirelerin iş gücü verimliliğini etkileyen kişisel faktör ifadelerinin yaş gruplarına, medeni duruma, öğrenim durumuna ve çalışma şekline göre anlamlı farklılık olmadığı, çalışma yılına göre ?Bu işyerinde uzun zamandır çalışan kişiler iş değiştirmeyi düşünmüyor? ifadesinde ve çalışma şekline göre ?Motivasyonum kırıldığı zaman canım hiç çalışmak istemez? ifadesinde anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Örgütsel faktör ifadelerinin yaş gruplarına göre ?Çalışma arkadaşlarım ile ilişkilerimin iyi ve uygun olması verimliliğimi olumlu etkiler?, medeni duruma göre ?Hastanede güvenli çalışma konusunda eğitilmek verimliliğimi artırır? öğrenim durumuna göre ?Yaptığım işin bütünün küçük bir parçası olması beni işime yabancılaştırır? çalışma yılına göre ?Diğer deaprtmanların işlerini doğru yapmaması verimliliğimi olumsuz etkiler? ve ?Prosedür ve talimatların sık sık değişmesi uyum sağlamamı zorlaştırır ve stres yaratır? ifadelerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Ergonomik faktör ifadeleri ile yaş grupları, medeni durum ve çalışma yılına göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrenim durumuna göre ergonomik faktörlerden ?Çalışma ortamındaki gürültü sağlığımı ve verimliliğimi olumsuz etkiler? ifadesinde, çalışma şekline göre ?Çalışma alanımın dar olması verimliliğimi olumsuz etkiliyor?, ?İşlerimi bitirdiğimde dinlenecek yerim olmaması verimliliğimi olumsuz etkiler?, ?Dinlenmek için çalışma ortamından uzaklaşmak verimliliğimi artırır? ifadelerinde anlamlı farklılık bulunmuştur. Hemşirelerin ücret artışı, terfi sisteminde liyakate önem verilmesi, eleman ihtiyacının gecikmeden karşılanması, motivasyonu artırıcı önlemler alınması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve mesleki eğitim konularının iş gücü verimliliklerini artırmada önemli buldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Labor efficiency of nurses on patient care services is one of the issues to be paid attention from point of health service supply. Search of the factors in order to enhance the efficency of present labour by hospital administration which are affecting labor force efficiency is considered significant. The objective of this study is to determine the attitudes of the nurses in Burdur State Hospital on the factors affecting the labour efficiency and to detect the important issues affecting self enhancing efficiencies towards the considerations of the nurses. Researech effectuated on 142 nurses functioning in Burdur State Hospital. As a result of the research it is deterrmined that there were no significant differences when age groups, marital status, educational background and the way of work considered which were stated as personal factors affecting the labor efficiency of the nurses, however significant differences were determined in expressions due to working years ?persons working in this place long time do not think changing the workplace? and ?I do not prefer to work when my motivation corrupted? when the way of work is considered. Significant differences are found in the organisational factor statements as ?My good and appropriate relations with my colleagues do effect my efficiency positively? due to age groups, ?Training on working in safety in the hospital does enhance my efficiency? due to marital status, ?Small part of the whole work I effectuate makes me to alienate from my work? due to educational status, ?The uncompleted works of the other departments affects me unfavorably? and ?Constant changes of the procedures and instructions makes difficult my harmonization and creates stress? due to the years worked. Significant differences are not detected in age groups, marital status and working years when ergonomic factors are considered. Significant differences are detected at the statements ?Noise in working medium affects my health and efficiency unfavorably? due to educational status, ?Small working place affects my efficiency unfavorably?, ?Missing a resting place after completion of the work affects my efficiency unfavorably ?, ?To stay away from working atmosphere when resting enhance my efficiency? due to the way of working when ergonomic factors are considered. It is detected that nurses give importance to wage increase, competence in promotion, meeting personnel needs without delay, taking measures enhancing motivation, amelioration of working conditions and vocational training subjects when labor efficiency is considered.