Kinapril HCL ve hidroklorotiyazidi birlikte içeren kombine farmasötik preparatlardan bu maddelerin aynı anda analizi için yeni kromatografik yöntem geliştirilmesi
Development of a new chromatographic method for simultaneous determination of quinapril HCL and hydrochlorothiazide in combination pharmaceutical forms
  1. Tez No: 247723
  2. Yazar: SERKAN ALTUNSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Kinapril, Hidroklorotiazit, Analiz, YPSK, Dozaj Form, Validasyon
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Kinapril HCl Ve Hidroklorotiyazidi Birlikte İçeren Kombine Farmasötik Preparatlardan Bu Maddelerin Aynı Anda Analizi İçin Yeni Kromatografik Yöntem GeliştirilmesiKinapril ve Hidroklorotiazit'in aynı anda analizi için bir YPSK-UV yöntemi sunulmuştur. Bu yöntemde; bir ters-faz kolonu (Hichrom C18; 10 ? m, 4.6x250 mm iç çap) 1,0 ml/d akış hızındaki asetonitril: KH2PO4 tampon (pH 2,5; 0,067 mol\l) (40 : 60 ; h/h ) karışımından oluşan bir hareketli faz, 211 nm dalga boyunda iki bileşiğin ayrılması için kullanılmıştır. Kromatografik ayırım 25 ? C'de yapılmıştır. İç standart olarak perindopril seçilmiştir. Geliştirilen yöntem kısa bir süre içerisinde kinapril, hidroklorotiazit ve iç standardın iyi bir şekilde ayrılmasını sağlamıştır. Bu şartlar kullanılarak, kinapril için 4,391 d; Hidroklorotiazit için 3,237 d ve perindopril için 3,931 d alıkonma zamanı elde edilmiştir. Taze hazırlanmış standart çözelti kromatogramında validasyon prosedürünün bir parçası olan ayrışma, seçicilik, asimetri ve kapasite faktörü gibi çeşitli parametreleri kontrol etmek için sistem uygunluk testleri yapılmıştır. Geliştirilen yöntem tamamen valide edilmiştir. Kinapril için 2-30 ? g/ml ve hidroklorotiazit için 1,25-18,75 ? g/ml derişim aralığında doğrusallık elde edilmiştir. Geliştirilen yöntemin geçerliliğini ve uygulanabilirliğini göstermek için geri kazanım çalışması yapılmıştır. Yüksek orandaki geri kazanım; yöntemin, ilaçların formülasyonunda kullanılan katkı maddelerinden ve yardımcı maddelerden etkilenmediğini göstermektedir.Hammaddede ve farmasötik formülasyonlarda kinapril ve hidroklorotiazitin aynı anda tayini için geliştirilmiş olan yöntem hızlı, basit, yüksek kesinlik ve doğruluktadır. Geliştirilen bu yöntem, ekonomiktir ve zaman kazandırdığı için, kalite kontrol laboratuvarlarında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Development of a New Chromatographic Method For Simultaneous Determination of Quınapril HCl And Hydrochlorothiazide In Combination Pharmaceutıcal FormsAn HPLC-UV method is presented for the simultaneous determination of Quinapril and Hydrochlorothiazide. In this method; a reversed-phase column (Hichrom ; 10 ? m, 4.6x250 mm I.D.) with a mobile phase of acetonitril: KH2PO4 buffer (pH 2,5 ; 0,067 mol\l) (40 : 60 ; v/v ) at 1,0 ml/min flow rate was used to separate both compounds with a detection of 211 nm. The chromatographic separation was performed at 25 oC. Perindopril was chosen as internal standard because it showed a shorter retention time with better peak shapes and better resolution, compared to other potential internal standards. The proposed HPLC method gives a good resolution between Quinapril, Hydrochlorothiazide and internal standard within a short analysis time. Using these conditions, the retention times were obtained as 4,391 min for Quinapril, 3,237 min for Hydrochlorothiazide and 3,931 min for Perindopril (IS).System suitability tests were carried out on the chromatogram of freshly prepared standard solutions to check various parameters such as resolution, selectivity, asymmetry and capacity factors as a part of validation procedure. The proposed methods have been extensively validated. Linearity was obtained in the concentration range of 2-30 ? g/mL for Quinapril and 1,25-18,75 ? g/ml for Hydrochlorothiazide. In order to demonstrate the validity and applicability of the proposed HPLC method, recovery tests were carried. High percentage recovery shows that the method is free from the interferences of the commonly used excipients and additives in the formulations of drugs.