Çocukluk çağı kanser tedavisinde kullanılan antrasiklin türevi ilaçların kardiyotoksik yan etkilerinin N-terminal pro-BNP ve 6 dakika yürüme testi ile erken tanısı
Early detection of cardiotoxic side effects of anthracyclines with the use of N-terminal pro-BNP and six-minute walk test in childhood cancer patients
- Tez No: 247782
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SEDEF TUNAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: antrasiklin kardiyotoksisitesi, 6 dakika yürüme testi, pro-BNP, anthracycline cardiotoxicity, six-minute walk test, pro-BNP
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Her geçen yıl kanserli hasta sayısının hızla artmasına karşın bu hastaların kardiyak izlemlerinde kullanılacak fiyat-yarar değeri en yüksek test bilinmemektedir. Çalışmamızda antrasiklin türevi kemoterapi almış olan çocukların izlemlerinde klinik kardiyotoksisite ortaya çıkmadan pro-BNP ve 6DYT kullanılarak erken kardiyotoksisiteyi saptamanın yeri araştırılmıştır. Yakınması olmayan, son kemoterapi dozundan bu yana en az 9 en fazla 16 yıl süre geçen 16 hasta ve 16 sağlıklı günülü ile yapılan çalışmamızda olgulardan önce pro-BNP için serum örnekleri alınmış, bir sonraki gün Amerikan Toraks Derneği standartlarına uygun olarak 6DYT uygulanmıştır. Sonuçlar, pro-BNP' nin antrasiklin tedavisi alanlarda sağlıklı gönüllülere göre yüksek olduğunu (p:0,051) ve alınan kümülatif antrasiklin dozu arttıkça yüksek korelasyonla (p:0,02) pro-BNP düzeylerinin de arttığını göstermektedir; bu fark özellikle kemoterapi dozu 250 mg/m2' nin üzerine çıktığında istatistiksel olarak anlamlı olmaktadır (p:0,016). Alınan kümülatif antrasiklin dozu arttıkça hastaların yürüdüğü 6DYT azalmakla birlikte (negatif korelasyon, p:0,092) kümülatif kemoterapi dozu 250 mg/m2' den daha yüksek olanlar ve kemoterapi almayanlar arasında 6DYT açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamaktadır (p:0,076). Kardiyotoksik ilaç alan hastaların uzun dönem izlemlerinde hastalara ulaşmada yaşanan sıkıntılar ve 6DYT' nin ülkemizde ve dünyada çocuk hastalarda yeni uygulanmaya başlayan bir test olması nedeniyle kanser hastalarında kardiyotoksisitenin izleminde 6DYT ve pro-BNP' nin yerini belirlemek amacı ile yeni çalışmaların yapılmasına gerek vardır.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that the number of pediatric cancer patients rapidly increasing each year, the most cost-effective cardiac follow-up test is still unknown. The significance of pro-BNP and six-minute walk test in the follow-up of pediatric cancer patients who accomplished chemotherapy and out of clinical cardiotoxicity, has been investigated in this study. Pro-BNP levels were measured in the serum samples of 16 patients who have no symptoms of heart failure and completed their chemotherapy between 9 and 16 years ago, and 16 healthy control subjects. The day after, six-minute walk test was performed according to American Thorax Society recommendations. According to results; patients treated with anthracyclines have higher serum pro-BNP levels than control subjects (p:0,051). As cumulative anthracycline dosage increases the levels of pro-BNP are elevated with a high correlation rate (p:0,02); and the difference between two groups is getting statistically significant when the cumulative dosage exceeds 250 mg/m2 (p:0,016). As cumulative anthracycline dosage increases the distance in six-minute walk test decreases (negative correlation p:0,092) but there is no statistically significant difference between the patients who received chemotherapy with a cumulative dosage more than 250 mg/m2 and the ones who had none (p:0,076). In all countries it is very difficult to reach pediatric cancer patients after completing their chemotherapy. Moreover, six-minute walk test is newly becoming familliar in pediatricians in our country. Eventually, the value of pro-BNP and six-minute walk test in the follow-up of pediatric cancer patients should be studied and supported with following studies.