Psoriasis vulgarisli hastalarda sitotoksik T lenfosit antijen-4 gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation cytotoxic T lymphocyte atigen-4 gene polymorphisms in patients with psoriasis vulgaris
- Tez No: 347730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE GÜL DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Dermatoloji, Biology, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psoriazis Vulgaris, CTLA-4 geni, polimorfizm, RFLP, PASI, Psoriasis vulgaris, CTLA-4 gene, polymorphism, RFLP, PASI
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
vulgaris, etyopatogenezinde travma, ilaç, enfeksiyon ve stres gibi tetikleyici faktörlerin rol oynadığı yaygın kronik enflamatuar bir deri hastalığıdır. Günümüzde artık ailesel vakaların giderek artması ve monozigot ikizlerde yüksek konkordans oranı sebebiyle Psoriazisde genetik yatkınlığın da önemli bir etken olduğu kabul görmektedir. Hastalığın gelişimine yol açabilen 19 ayrı genetik lokus tespit edilmiştir. Bu lokusların bazıları inflamasyon ve immünite ile ilişkili olup, birçok inflamatuvar hastalığın şiddetinde rol oynarken, diğerleri ise sadece Psoriazise özgüdür. Bunlardan biri de CTLA-4 molekülünü kodlayan gendir. Bu genin polimorfizmlerinin Psoriazis etyogenezinde rol oynayabileceği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.Bu çalışmada CTLA-4 geninin promoter, ekzon-1 ve ekzon-4 bölgesinde yer alan 3 polimorfizm (-318C>T, +49A>G ve CT60A>G) ile psoriazis vulgaris arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır.Çalışma Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniğinde Psoriazis vulgaris tanısı almış birbiriyle akraba olmayan 103 hasta ve yine birbiriyle akraba olmayan, Psoriazis tanısı almamış, bilinen herhangi bir otoimmün veya sistemik hastalığı bulunmayan 102 sağlıklı birey ile gerçekleştirilmiştir. CTLA-4 gen polimorfizmlerinin tespitine yönelik genotipleme çalışmaları PZR amplifikasyonunu izleyen restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemi ile hasta ve kontrol olgularının periferik kanlarından izole edilen DNA örnekleri üzerinden gerçekleştirilmiştir.Yapılan analizlerde -318C>T polimorfizmi hastalar ve kontroller arasında önemli bir fark saptanmamıştır ( p=0,078) Ancak +49A>G ve CT60A>G polimorfizmleri için G alleli artmış Psoriazis vulgaris riski ile güçlü bir ilişki göstermiştir (+49A>G için p=0,02;OR=1,69; 95%CI=1,083-2,667 ve CT60A>G için p=0,004; OR=1,77; 95%CI=1,99-2,626).CTLA-4 gen polimorfizmlerinin hastalığın şiddeti ve başlama yaşı üzerine olan etkilerini tespit etmek için genotip dağılımları hem şiddetli grup (PASI?12) ile hafif grup (PASIT için p=0,681, +49A>G için p=0,545 ve CT60A>G için p=0,197). Yine hastalığın başlangıç yaşı ile genotipler arasında yapılan karşılaştırma da polimorfizmin hastalığın başlangıç yaşı üzerinde etkili olmadığını göstermedi (-318C>T için =0,701, +49A>G için p=0,725 ve CT60A>G için p=0,080).Sonuç olarak, çalışmada CTLA-4 geninin +49A>G ve CT60A>G polimorfizmlerinin Psoriazis vulgarisle ilişkili olduğu bulunurken, -318C>T polimorfizminin hastalık ile ilişki göstermediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Psoriasis vulgaris is a common chronic inflammatory skin disorder in which the trigger factors such as trawma, medications, infectious and stres play crucial accepted that psoriasis has a genetic component as supported by frequent familial clustering and high concordance rates in monozigotic twins. There are 19 genetic loci that may contributed to the development of the disease. Same of these loci are associated with inflammation and immuuity and effects the severity of many inflammatory diseases, while others are spesific to only psoriasis. One of these is CTLA-4 molecule coding-gene. It have shown that polymorphims of these genes way play role in ethiopathogenesis of psoriasis in several studies.In our study, we aimed to determine the association between three CTLA-4 gene polymorphisms (-318C>T, +49A>G, CT60A>G) and psoriasis vulgaris.The study was conducted on 103 unrelated patients with psoriasis recruited from Dermatology Clinic Başkent University Konya Hospital and on 102 unrelated, healthy subject without psoriasis, a known otoimmün or systemic disease.The genotuping for CTLA-4 gene polymorphisms was done by PCR emplification followed by restriction fragment length polymorphism(RFLP) method in DNA samples isolated from peripheric bloods of patieats and controls.Distributions of allele and genotype frequencies of -318 C>T polymorphism showed no significant differences between Psoriasis vulgaris patients and controls ( p=0,078 ). However the G alleles of SNP +49A>G and CT60A>G were potentially associated with an increased risk of Psoriasis vulgaris (p=0,02;OR=1,69; 95%CI=1,083-2,667 for +49A>G and p=0,004; OR=1,77; 95%CI=1,99-2,626 for CT60A>G)To detect effects of CTLA-4 gene polymorphisms on severity and one set age of disease, distribution of genotypes was compaired between severe group (PASI?12) and not severe group (PASIT, p=0,545 for +49A>G and p=0,197 for CT60A>G).The comparison between onset age of disease and genotype, showed that genotype has not effect on oneset age of psoriasis (p=0,701 for -318C>T, p=0,725 for +49A>G and p=0,080 for CT60A>G).As a result, in this study we fouud that CTLA-4 gene +49A>G and CT60A>G polimorphisms are associated with Psoriasis vulgaris, while -318C>T polymorphism is not associated with Psoriasis vulgaris in Turkish population.