Tiroid papiller karsinomlarında CD117 (C-KİT) immünreaktivitesinin araştırılması
Study of CD117 (C-KIT) immunoreactivity in thyroid papillary carcinomas
- Tez No: 247943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. EMİN GÜLDÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Karsinom, Papiller, İmmünohistokimya, CD117, Thyroid, Carcinoma, Papillary, Immunohistochemistry, CD117
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Tiroid papiller karsinomlarının tanısı histopatolojik olarak konmaktadır. Bazı benign tiroid lezyonlarının histomorfolojik özellikleri papiller karsinomu taklit edebilir. Bu nedenle bazen papiller karsinom tanısında yardımcı olabilecek immünohistokimyasal belirleyicilere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda papiller karsinomda ve normal tiroid dokusunda CD117 immünreaktivitesini araştırmayı amaçladık.Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmada, 2002?2009 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şanlıurfa Balıklıgöl Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patoloji bölümlerinde papiller tiroid karsinomu tanısı almış 57 vaka incelenmiştir.Bulgular: CD117 ile yapılan immünohistokimyasal değerlendirmede tümör dokusunun 39'unda, normal tiroid dokusunun ise 10'unda pozitif immün reaksiyon saptandı. Papiller karsinom olgularında klasik tip ve folliküler varyant ile normal tiroid dokusu arasında CD117 immünreaktivitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p=0,000). Papiller karsinomun hem klasik tipi, hem de folliküler varyantı, normal tiroid dokusuna kıyasla daha yüksek oranda pozitif boyandı. Papiller karsinomların klasik tipi ile folliküler varyantı arasında CD117 immünreaktivitesi açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı (p>0,05). Ayrıca yaş ve cinsiyet ile CD117 immünreaktivitesi arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır.Sonuçlar: Sonuç olarak CD117'nin papiller karsinomu normal tiroid dokusuna kıyasla daha yüksek oranda boyadığı saptanmıştır. Papiller karsinomun klasik tip ve folliküler varyantları arasında ise istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid papillary carcinomas are diagnosed histopathologically. Histomorphologic features of some benign lesions may imitate papillary carcinomas, which is why sometimes immunohistochemical markers are needed to help to diagnose papillary carcinomas. In our study, we aimed at investigating the CD117 immunoreactivity in papillary carcinomas and normal thyroid tissues.Materials and Methods: In the present study, 57 cases diagnosed as papillary thyroid carcinoma between 2002-2009 at the Pathology Departments of Harran University Medicine Faculty, Şanlıurfa Balıklıgöl State Hospital and Şanlıurfa Training and Research Hospital were examined.Findings: On the immunohistochemical examination with CD117, positive immune reaction was found in thirty nine of the tumor tissues and ten of normal thyroid tissues. In the papillary carcinoma cases, a statistically significant correlation was established between the classical type and the follicular variant and normal thyroid tissue in terms of CD117 immunoreactivity (p=0,000). Both the classical type and the follicular variant of the papillary carcinoma were more positively stained compared to normal thyroid tissue. No statistically significant correlation was found between the classical type and the follicular variant of papillary carcinomas in terms of CD117 immunoreactivity (p>0,05). Besides, there was no significant correlation between age and sex and CD117 immunoreactivity.Results: In conclusion, CD117 is found to stain the papillary carcinoma in a higher percentage compared to normal thyroid tissue. As for the classical type and the follicular variant of the papillary carcinoma, no statistically significant correlation was established between the two.