Maternal bağlanmayı etki eden faktörlerin incelenmesi
  1. Tez No: 248041
  2. Yazar: MELEK KAYACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERDA ÖZBASARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Maternal Bağlanma, Annelik, Anne-Bebek Etkilesimi, Postpartum Depresyon, Hemsirelik, Attchment, Maternal Attchment, Motherhood, Mother-InfantInteraction, Postpartum Depression, Nursing
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu arastırma, doğum sonrası 4 aylık bebeği olan anneler üzerinde geçerlilik vegüvenilirliği yapılmıs olan ?Maternal Bağlanma Ölçeği'ni? kullanarak maternalbağlanmaya etki eden faktörleri belirlemek amacı ile tanımlayıcı ve analitik olarakplanlanmıstır.Arastırmanın örneklemini, Sağlık Bakanlığı Manisa Doğum ve ÇocukBakımevi Hastanesine doğum yapmak üzere yatan merkezde yasayan kadınlarolusturmustur. Arastırma iki asamada gerçeklestirilmistir. ?lk asamada hastaneye doğumyapmak üzere yatan 133 kadına ?Anne-Bebek Tanıtım Formu? uygulanmıstır. ?kinciasamada bebekler 90-105 günlük olduğunda doğum sıralarına göre 102 anneye evziyareti yapılarak ?Maternal Bağlanma Ölçeği? ve ?Edinburg Doğum SonrasıDepresyon Ölçeği? bilgileri alınmıstır.Arastırmadan elde edilen veriler sayı, yüzde, Student T testi, Mann-WhitneyU testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis varyans analizi ve PearsonKorelasyon analizi kullanılarak değerlendirilmistir.Maternal Bağlanma Ölçeğinin Cronbach Alpha iç tutarlılık güvenirliği; 4aylık bebeği olan annelerde 0.80, Postpartum Depresyon Ölçeğinin Cronbach Alpha içtutarlılık güvenirliği; 4 aylık bebeği olan annelerde 0.81 olarak saptanmıstır.Annelerin gebelik haftası, bebeklerine takma isim kullanmaları, bebeklerin dısgörünüs olarak benzeme durumları ve annelerin postpartum depresyon durumlarınınmaternal bağlanma puanlarına etkilediği belirlenmistir.Çalısma sonuçlarına göre; ebe/hemsireler doğum öncesi ve doğum sonrasıdönemde annelere maternal bağlanma konusunda eğitim ve destek sağlamalıdırlar.
Özet (Çeviri)
This research planned with using maternal attchment scala that has sensitivityand safety for mothers who have postpartum 4 months healthy baby.The members were chosen from the Manisa Birth and Child Hospital for thisresearch.This research had two steps. At first step 133 pregnant women who were athospital for birth were asked for mother, baby introduction scala. The second stepconsisted of Maternal Attchment Scala and Edinburg Postpartum Scala datas from 102mother by home visits.Datas evalivated with Student T test, Mann Whitney U testi, ANOVA, KruskalWallis analysis and Pearson Corelation analysis.Safety according to cronbach alpha at mothers who have 4 months baby forMaternal Attchment Scala is found 0.80 and for Postpartum Depression Scala is 0.81.Mothers? which week in during pregnancy, using wrong names for babies,simularity in phenomenon between babies and being in postpartum depression affectedmaternal attchment points.After this datas and experience; nurses have to give support and education tomothers before and after the birth for maternal attchment.