Sigara içiminin 3. trimester gebelerde obstetrik doppler parametreleri üzerine etkisi
Influence of maternal tobacco smoking in 3rd trimester pregnancy on obstetric doppler parameters
- Tez No: 248042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Doppler ultrasonografi, fetüs, orta serebral arter, sigara, umblikalarter, uterin arter, Doppler Ultrasonography, fetus, middle cerebral artery, smoking, umbilical artery, uterine artery
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gebelikte sigara içiminin artmıs düsük riski, erken membran rüptürü, prematürdoğum, ölü doğum gibi birçok perinatal olumsuz sonuçlarının bilinmesine rağmen, fetal vematernal dolasım üzerindeki etkileri hala net olarak ortaya konamamıstır. Fetomaternaldolasımın değerlendirilmesinde uterin arter, umblikal arter ve fetal orta serebral arterindeğerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalısmanın amacı; maternal sigara alıskanlığının,üçüncü trimestr gebelerde uterin, umblikal ve orta serebral arter Doppler Ultrasonografi (US)parametreleri üzerine olan etkilerini belirlemektir.Sigara içiminin fetal ve uteroplasental yapılara olan etkileri 30?37. gebelikhaftalarındaki sigara içen 22 ve sigara içmeyen 23 gebede B-mod US, renkli ve spektralDoppler US ile uterin arter, umblikal arter ve fetal orta serebral arterin incelemesi ilearastırıldı. US değerlendirmesinde uterin, umblikal ve orta serebral artere ait pik sistolik hız,enddiyastolik hız, rezistivite indeksi, sistolik/diyastolik hız oranı ve uterin arterde post sistolikçentiklenme varlığı arastırıldı.Çalısmamızın sonucuna göre maternal sigara içimi fetal orta serebral arterde diyastolikkan akımı artısı ve rezistivite indeksinde azalmaya yol açarken, uterin arterde 24?26.haftalarda tamamen kaybolması beklenen erken diyastolik çentiğin sebat ettiği tespit edildi.Sonuç olarak maternal sigara içimi maternal sistemik vasküler direnç artısına, fetal serebralvasküler yapılarda ise (fetal stres artısı ile uyumlu olarak) düsük dirençli akımlara nedenolmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cigarette smoking during pregnancy is a major cause of adverse perinatal outcomesuch as pregnancy loss, early membrane rupture, and stillbirth; however its effects on fetaland maternal circulations remain unclear. Evaluation of Doppler parameters of uterine,umbilical and fetal middle cerebral arteries is mandatory in the assessment of feto-maternalcirculation. The aim of the present study is to determine; the influence of habitual maternalcigarette smoking on Doppler parameters in uterine, umbilical and fetal middle cerebralarteries.We investigated effects of smoking on fetal and uteroplasental parameters, with BModeUS, color and spectral Doppler of uterine, umbilical and fetal middle cerebral artery in22 smoking and 23 non-smoking pregnant women at the 30?37th weeks of pregnancy. Wemeasured peak systolic velocity, end diastolic velocity, resistivity index in the uterine,umbilical and fetal middle cerebral (MCA) arteries and post systolic notch in uterine artery.According to our study; maternal cigarette smoking is associated with diastolic flowincrease in fetal middle cerebral artery and decrease of resistivity index. Furthermore the postsystolic notch, which was expected to disappear in 24-26th weeks of pregnancy, was persisted.As a conclusion, maternal smoking leads to increase in maternal systemic vascular resistanceand increase in low resistance flow of fetal cerebral vasculature (suggesting elevated fetaldistress).