Birinci Ligde oynayan profesyonel erkek basketbolcuların hedef yönelimleri ile maç başarısı ilişkisi
- Tez No: 248057
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hedef yönelimi, görev ve ego yönelimi, başarı motivasyonu, başarı hedef yönelimi, maç başarısı, Goal orientation, Task and ego orientation, Achievement motivation, Achievement goal orientation, Game achievement
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sporda Psikososyal Alanlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, profesyonel basketbolcuların hedef yönelimleri ile maç başarılarıarasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını tespit etmekti. 2006-2007 sezonunda TBL'de(Türkiye Erkekler Birinci Basketbol Ligi) yer alan Türk ve yabancı uyruklubasketbolculara Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği uygulanarak oyuncuların hedefyönelimleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Sporcuların maç başarılarını ölçmek için, tümsezon boyunca oynadıkları maçlarda yaptıkları olumlu ve olumsuz hareketlerininpuanlandırılması ile elde edilen ?En Değerli Oyuncu ? MVP? puanı hesaplanmıştır.Verilerin istatistiksel olarak değerlendirilmesi ile sporcuların görev hedef yönelimini veego hedef yönelimi durumları ile maç başarıları arasındaki ilişkinin ne olduğuaraştırılmıştır.Araştırmada Duda'nın Sporda Görev ve Ego Yönelimi Ölçeği kullanılarak profesyonelbasketbolcuların sahip oldukları hedef yönelimi belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçolarak, sporcuların %83.08'inin görev, %16.92'sinin ise ego yönelimli olduğu tespitedilmiştir. Sporcuların maç başarıları yaş, sporculuk yaşı, görev ve ego ortalamapuanları ile kıyaslanmış, maç başarısı ile hedef yönelimleri arasında istatistiksel olarakanlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ancak yaş ve sporculuk yaşı arttıkça maçbaşarılarının da arttığı tespit edilmiştir (p=0.001; p=0.002). Sporcuların hedefyönelimleri yaş, sporculuk yaşı ve MVP puanları değişkenleri ile kıyaslanmış veistatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Değişkenler arasında yapılankorelasyon testi, MVP puanları ile yaş ve sporculuk yaşı arasında pozitif bir ilişkiolduğunu kanıtlarken, görev yönelimi ile ego yönelimi arasında da pozitif bir ilişkiolduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine if professional basketball players? goalorientation and game achievement have significant relation. TEOSQ (Task and EgoOrientation in Sport Questionnaire) was applied to Turkish players and othernationalities who plays in TBL (Turkish Basketball League) to determine players? goalorientation in season of 2006-2007. To measure of players? game success, ?MVP (mostvaluable player)? point was calculated by grading positive and negative behavior of theplayers? in the games that they played through the season. Then the game successrelation was investigated between goal oriented players? who has involved with task andwith ego.Duda?s Task and Ego Orientation in Sport Questionnaire was used to determineprofessional basketball players? goal orientation which they have. As a result, it?sdetermined that 83.08% of players were task, 16.92% of players were ego oriented.Players? game success was compared with age, sporting age, task and ego average point,and statistically no significant differences was found between game success and goalorientation. However it was found that the game success was increasing with age andsporting age (p=0.001; p=0.002). Players? goal orientation was compared with age,sporting age and MVP point variables and statistically no significant differences wasfound. Correlation test between variables was proved that positive relation betweenMVP point and age and sporting age. Also it?s showed that task orientation and egoorientation has same positive relation.