Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nin (The ınfant breastfeeding assesment tool) Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
- Tez No: 248056
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Emzirme Değerlendirme Ölçeği, Geçerlik, Güvenirlik, The Infant Breastfeeding Assesment Tool, Validity, Reliability
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, erken postpartum dönemindeki annelerde emzirme başarısınıdeğerlendirmek amacıyla Mary Kay Matthews (1988) tarafından geçerlik ve güvenirliğiyapılmış olan ?Emzirme Değerlendirme Ölçeği?nin geçerlik ve güvenirliğini test etmekamacıyla metodolojik olarak gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın örneklemini, 1 Haziran- 31 Temmuz 2007 tarihleri arasında İzmir Dr.Ekrem Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi 2. postpartum servisindeyatan ve örneklem seçim kriterlerini karşılayan loğusalar arasından olasılıksız örneklemyöntemiyle seçilen 103 anne ve yenidoğan oluşturmuştur.Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu ve Emzirme DeğerlendirmeÖlçeği (The Infant Breastfeeding Assesment Tool) kullanılarak toplanmıştır.Emzirme Değerlendirme Ölçeği altı maddeden oluşmaktadır. Birinci ve altıncımaddeler puanlamaya dahil değildir. İngilizce ölçek dil eşdeğerliğini sağlanması içinTürkçe'ye çevrilmiş ve uzmanların önerileri doğrultusunda gerekli değişiklikleryapılmıştır. Ön uygulama sonrası ölçek formuna son şekli verilmiştir.Ölçeğin geçerlik çalışmaları kapsamında araştırmacı tarafından 35 anneye EmzirmeDeğerlendirme Ölçeği (IBFAT) ve LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği uygulanmıştır.Ayrıca bu emzirme, Emzirme Değerlendirme Ölçeği kullanılarak anneler tarafından dadeğerlendirilmiştir.Ölçeğin eşzaman geçerliliğini test etmek amacıyla emzirme başarısınıdeğerlendiren farklı bir ölçek kullanılmıştır. İki ölçeğin toplam puan korelasyon katsayısıyüksek bulunmuştur (r=0,907; p=0,000). Araştırmacı ve anne tarafından elde edilen toplamölçek puanları arasındaki korelasyon katsayısı ise orta düzeydedir (r=0,632; p=0,000).Ölçeğin iç tutarlılığını test etmek için Cronbach Alfa katsayısı belirlenmiştir.Ölçeğin tümü için elde edilen Cronbach Alfa katsayısı 0,9257'dir. Yapılan madde analizisonucunda ölçekteki maddelerin, madde toplam korelasyonları 0,896-0,953 arasındabulunmuştur.103 anneye uygulanan Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nden elde edilen toplamölçek puanı ile doğum eylemine müdahale durumu, meme başının durumu, bebeğincinsiyeti, loğusaların emzirme memnuniyet dereceleri ve emzirmek için alındığındabebeğin durumu arasında istatistiksel olarak fark vardır (p0,05).Sonuç olarak; Emzirme Değerlendirme Ölçeği'nin, erken loğusalık dönemindeebe/hemşire ve anne tarafından kullanılabilecek oldukça yeterli, güvenilir ve geçerlikgöstergelerine sahip bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out methodologically, in order to comment the success ofbreastfeeding in early postparum period mothers and to test the validity and reliability of?The Infant Breastfeeding Assesment Tool? of which validity and reliability was done byMary Kay Matthews (1988).The sample of the research consisted of 103 mothers and newborns which werechosen by probability sample method from the confined ones satisfying the selectioncriteria and staying in the Izmir Dr. Ekrem Hayri Ustundag Gynecology ve Birth Hospital2nd postpartum service between 1 June ? 31 July 2007.Data were collected by means of the questionnaire form prepared by the researcherand The Infant Breastfeeding Assesment Tool.The Infant Breastfeeding Assesment Tool consists of six items. The first and thesixth items are not considered in scoring. In order to establish lingual equivalance, Englishscale was translated to Turkish and in the direction of authorities? advices necessarychanges were made. After the pre-application the final configuration of the form wasobtained.Within the scope of validity researches, The Infant Breastfeeding Assesment Tool(IBFAT) was applied to 35 mothers by the researcher. Also, this breastfeeding wasevaluated by mothers using the The Infant Breastfeeding Assesment Tool.In order to test the simultaneous validity of the tool, another tool that evaluatesbreastfeeding success was used. The total score correlation coeeficient of the two tools wasfound to be high (r=0,907; p=0,000). The correlation coefficient between the total toolscores obtained by researcher and mother is medium level (r=0,632; p=0,000).In order to test self-consistence of the tool, Cronbach Alfa coefficient was defined.For the whole tool, the Cronbach Alfa coefficient is 0,9257. After the material analysiscarried out, total material correlations were found to be between 0,896-0,953.Statistically, there is a difference (p0,05).As a conclusion, it was detected that The Infant Breastfeeding Assesment Tool is ameasuring tool having quite adequate indicators of validity and reliabilty which can beused by nurses and mothers, in the early cofinement period.