Transkateter yol ile kapatılmış sekundum atrial septal defekt olgularının kısa ve orta dönem izlemleri
Early and mild-term results of transcatheter occlusion of secundum atrial septal defects in children
  1. Tez No: 248080
  2. Yazar: KAZIM ÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZMİ NARİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atrial Septal Defekt, Amplatzer, transkateter tedavi, Atrial Septal Defect, Amplatzer occluder devic
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Çocuk hastalarda, sekundum atriyal septal defektlerin (ASD) ?Amplatzer ASD kapatma cihazı? kullanılarak transkateter yolla kapatılmasının erken ve orta dönem sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Sekundum ASD tanısıyla 132 çocuk hastaya ?Amplatzer ASD kapatma cihazı? kullanılarak ASD'nin transkateter yolla kapatılması işlemi uygulandı. Hastalar işlem öncesinde ve işlemden sonra birinci gün, birinci ay, üçüncü ay, altıncı ay, birinci yıl ve sonrasında, 1 yıl ara ile 1 ay ? 6 yıl süresince ekokardiyografi ve EKG ile değerlendirildi.Bulgular: Hastaların 82'si (%62,1) kız, 50'si (%37,9) erkek, yaşları 3 yaş ? 18 yaş, median 7 yaş olarak bulundu. İşlemlerin 119'u (%90) başarı ile, 11'i (%10) başarısızlıkla sonuçlandı. İki olgunun işlemi ertelendi. Transtorasik ekokardiyografi ile belirlenen ASD çaplarının ortalaması 12,27 ± 4,8 mm, işlem öncesinde hastaların balon sizing yöntem ile ölçülen ASD çapları 6?31 mm (ort.14 ± 5.2 mm), ASD'yi kapatmak için kullanılan ortalama Amplatzer cihaz çapı 5?32 mm (ort. 14.2 ± 5.3mm) olarak bulundu. Pulmoner arter basınç ortalaması 17,7± 4,69 mmHg olarak belirlendi. Qp/Qs oranı 1.1 ile 3.9 arasında (median 1,95) 0larak bulundu. Üçüncü ay ve takip eden ekokardiyografik kontrollerde hiçbir hastada şant izlenmedi. İşlem sırasında ve yaklaşık 1 ay-6 yıllık, takip döneminde hiçbir hastada önemli komplikasyon gelişmedi. 6 olguda (%4.5) işlem TTE eşliğinde, 126 olguda transözofagial ekokardiyografi eşliğinde gerçekleştirildi. 34 hastada (%2,6) ASD dışında, Pulmoner stenoz mitral yetmezlik ve mitral valv prolupsusu gibi ek kardiak patoloji saptandı.Dört olguda cihazın migrate olduğu, bir olguda medikal tedavi gerektiren disritmi saptandı. İşlemden sonraki ilk değerlendirmede iki olguda rezidü şant varlığı belirlendi.Sonuç: ?Amplatzer ASD kapatma cihazı? kullanılarak çocuk hastalarda sekundum ASD'lerin kapatılmasının uygun ve güvenilir bir yöntem olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study we aimed to evaluate early and mid-term results of transcatheter occlusion of secundum atrial septal defects in children using `Amplatzer ASD occluder device?.Patıents and Method: Transcatheter ASD occlusion was applied to 132 pediatric patients with secundum ASD using Amplatzer ASD occluder device. Patients were evaluated with echocardiography and ECG at first day, first month, third month, sixth month and twelveth month after the operation and then monthly for six years.Fındıngs : Eighty two patients were females (62,1%), 50 males (37,9%), age range was 3-18 years and median age was 7. Hundred and nineteen procedures were successful (90%), and 11 (10%) were unsuccessful. Mean ASD diameter determined by transthoracic echocardiography was 12,27 ± 4,8 mm, ASD diameters measured with preprocedural balloon sizing were 6?31 mm (mean14 +/- 5.2 mm), Amplatzer device diameters to occlude ASD were 5?32 mm (mean 14.2 +/-5.3mm). Mean pulmonary artey pressure was 17,7± 4,69 mmHg. Qp/Qs ratios ranged between 1.1 and 3.9 with a median value of 1,95. No shunts were detected in follow up visits after third month. We didn?t observe any significant complication during the procedures and in ??? years follow up period. Procedure was applied with the guidence of transthorasic echocardiography in 6 cases and transesophagial echocardiography in 126 cases. Comorbid cardiac pathologies such as pulmonary stenosis, mitral insufficiency, and mitral valve prolapsus were detected in 35 patients (2,6%). Migration of the device was detected in four patient and arrhythmia requiring medication was in one patient. Residual shunts was evident in two cases.Conclusıon : We conclude that occlusion of secundum ASD in pediatric patients using ?Amplatzer ASD occluder? is a safe and convenient method.