Posterior bölgedeki inley köprü sistemlerin kırılma dirençlerinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of fracture resistance of posterior region inlay bridge systems
- Tez No: 248145
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ İHSAN ALADAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: İnley köprü, diş preparasyonu, kırılma direnci, Inlay bridge, tooth preparation, fracture resistance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Çalışmamızda dört farklı inley kavite preparasyonu yapılarak, dört farklı restorasyon çeşidi ile hazırlanan inley köprülerin kırılma dirençleri değerlendirilmiştir.Çalışmada kullanılmak üzere çürüksüz 1 adet alt sağ 2.premolar ve 2.molar diş toplandı. Dişler daha sonra 11 mm aralıkla akrilik rezin içerisine gömüldü. 4 faklı preparasyon şeklinin standart dişlere uygulanabilmesi amacıyla elde edilen model 4 adet kopyalanıp inley kaviteler açıldı. Daha sonra bu rezin modellerden de testin yapılacağı metal güdükler hazırlandı. Çalışmada inley köprü yapımı için polietilen fiberle (Construct) güçlendirilmiş kompozit, cam fiberle güçlendirilmiş (Stick) kompozit, manüel dizayn ve manüel kopya ile elde edilen zirkonyum (ZirkonZahn) ve metal destekli porselen kullanılmıştır.Mekanik direncin incelenmesinden önce inley köprüler ilk önce 1 hafta 37°C'lik su banyosunda bekletildi daha sonra termal siklus cihazında 5/55°C'de 5000 termosiklus uygulandı. Hazırlanan metal daylara kalsiyum hidroksit ile simante edilen örnekler Instron Universal test cihazı ile 1 mm/dk hızında kırılma oluşuncaya kadar kuvvet uygulandı. Elde edilen verilen istatiksel analizi SPSS 10.05 paket programı ile yapıldı. İstatiksel analizlerde ANOVA; ortalamaların karşılaştırılmasında Duncan çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Çalışmamızda en yüksek kırılma direnci değerini ZirkonZahn grubuna ait örnekler verdi. Bunu sırasıyla Stick-Grandio, metal destekli porselen ve Construct-Grandio örnekler izlemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the fracture strength of prepared with four different inlay cavity preparation and four different restoration materials of inlay retained fixed partial dentures.For this study; caries free 1 right 2. mandibular premolar and 1 right 2. mandibular molar were collected. Teeth were embedded into the acrylate resin with separation of 11 mm. For the standardization of 4 inlay cavity preparation this model is duplicated and inlay cavities are prepared into duplicated models. Than resin models duplicated to cast metal models. Preparation of inlay retained fixed partial dentures are prepared with polyethylene fiber (Construct) reinforcement composite, glass fiber (Stick) reinforced composite, manual designed and manufacturing zirkonya and metal-ceramic.Before the fracture strength test inlay bridges were stored in distilled water at 37°C in one week, then thermal cycling was done by 5000 cycles of 5/55°C distilled water. All restorations were cemented to the metal models using calcium hidroksid luting cement. Specimens were centrally loaded on the pontic until failure with a universal testing machine (Instron Universal test machine); with a crosshead speed of 1 mm/min. Obtained data were analyzed by statistical software, SPSS 10.05 for Windows. Anova and Duncan multiple comparison test methods were performed for statistical analyses. As a result of study; restoration prepared with ZirkonZahn showed the highest mean fracture strength, followed by Stick-Grandio, metal-ceramic and Construct-Grandio.