Total abdominal histerektomi olgularında ultrason tekniği eşliğinde yapılan transversus abdominis düzlem bloğunun postoperatif analjezi etkinliği.
  1. Tez No: 248151
  2. Yazar: NURHAN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA SARICAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Kombine spinal-epidural anestezi, TAP blok, total abdominal histerektomi, Combined spinal-epidural anaesthesia, TAP block, total abdominal hysterectomy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Transversus abdominis düzlem (TAP); bloğu abdominal girişimlerden sonra analjezi sağlamak amacıyla kullanılan yeni tekniklerden birisidir. Çalışmamız; total abdominal histerektomi cerrahisi geçirecek olan hastaların, postoperatif dönemdeki ağrılarının palyasyonu için uygulanan TAP blogunun etkinliğini araştırmak amacıyla planlandı.Randomize ve çift kör olarak yapılan çalışmamıza, total abdominal histerektomi operasyonu uygulanacak ASA I-III grubu 20-70 yaş arası, 40 olgu dahil edildi. Grup I'e kombine spinal-epidural anestezi, grup II'ye kombine spinal-epidural anestezi + TAP blok uygulandı. Her iki gruptaki hastaların intraoperatif ortalama arter basınçları, kalp hızı ve periferik oksijen saturasyonları 5 dakika ara ile kaydedildi. Postoperatif ilk bolus istem zamanı kaydedildi. Postoperatif 48 saat izlenen hastaların; 2.,4., 6., 12., 24., 36. ve 48. saatlerdeki VAS değerleri, istenilen-verilen analjezik miktarları, bulantı-kusma, idrar retansiyonu, motor blok, hipotansiyon gibi yan etkiler ve hasta memnuniyetleri kaydedildi. İki grup arasında, demografik verilerde bir fark bulunamadı. Ortalama arter basınçları, operasyon süreleri, bulantı-kusma, idrar retansiyonu, motor blok oluşması ve hipotansiyon gibi yan etkiler açısından gruplar arası fark yoktu. İlk bolus istem zamanı, kullanılan analjezik miktarı, VAS değerleri, kalp hızı ve hasta memnuniyetleri açısından gruplar arası farklılık saptandı. Grup II'de ilk bolus istem zamanı daha uzun, kullanılan analjezik miktarı daha az, VAS değerleri, kalp hızı daha düşük ve hasta memnuniyeti daha iyiydi.Sonuç olarak; TAP bloğu uygulanan hastalarda postoperatif dönemde analjezik gereksiniminin azaldığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The transversus abdominis plane (TAP) block is a new regional anaesthesia technique that provides analgesia after abdominal surgery. The aim of this study is to evaluate the postoperative analgesic effect of ultrasound-guided transversus abdominis plane block for patients undergoing total abdominal hysterectomy operation.40 patients ranging from ASA class I-III and ages between 20-70 scheduled for total abdominal hysterectomy operation were included into this randomized and double-blinded study. Only combined spinal-epidural anaesthesia applied on group I, and combined spinal-epidural anaesthesia + TAP block applied on group II. Mean arterial blood pressure, heart rate and peripheral oxygen saturation were recorded for both groups. We also recorded the time to first analgesic drug demand. We recorded VAS scores, nausea, vomiting, urine retention, hypotension and patient satisfaction for 48 hours postoperatively. Demographic values were similar in both groups. We did not find any significant difference in mean arterial blood pressure, operation duration and side effects. The time to first analgesic demand was longer in group II. Total analgesic requirement for analgesia within 48 hours was lesser in group II than group I. VAS scores and heart rates were lower in group II. Patient satisfactions were higher in group II.We conclude that TAP block reduces analgesic drug requirements after total abdominal hysterectomy.