Koroner arter bypass greftleme ameliyatı olan hastalarda algılanan sosyal destek ve aile işlevlerinin kanser ameliyatı geçiren hasta grubu ile karşılaştırılması
The comparison of perceived social support and family functions of patients undergone coronary artery bypass graft surgery with patients undergone cancer surgery
- Tez No: 248173
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÖKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Algılanan sosyal destek, aile işlevlerinin algılanması, kanser cerrahisi, koroner arter bypass greft, Perceived social support, perception of family functioning, coronary artery bypass graft, cancer surgery
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, Koroner Arter Bypass Greftleme (KABG) ve kanser cerrahisi geçiren hastaların algıladıkları sosyal destek ve aile işlevleri karşılaştırılması amacıyla planlanmış analitik bir çalışmadır. Araştırma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde koroner arter bypass greft yapılmak üzere yatırılan 30 hasta ve 30 aile üyesi, kanser cerrahisi için yatırılan 30 hasta ve 30 aile üyesi ile yürütülmüştür. Veri toplamada hastalar için ?Hasta Bilgi Formu?, aile üyeleri için ?Aile Üyesi Bilgi Formu? , ?Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ)? ile ?Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ)? kullanılmıştır. Hastaneye yatışlarının ikinci gününde KABG ameliyatı geçiren hastalara göre kanser cerrahisi geçiren hastaların algıladıkları sosyal destek düzeyleri daha yüksektir. Kanser cerrahisi olan hastaların arkadaşlarından algıladıkları sosyal destek daha yüksek, ailelerinden sağladıkları sosyal destek ise daha düşüktür. KABG ameliyatı olan hastanın ailesi ?problem çözme? işlevini, kanser cerrahisi olan hasta ailesinden daha sağlıklı olarak yerine getirmektedir. Taburcu olacakları gün KABG ameliyatı geçiren hastalara göre kanser cerrahisi geçiren hastaların algıladıkları sosyal destek düzeyleri daha yüksektir. Kanser cerrahisi olan hastaların ?özel bir insan? ve ?arkadaşlar?ından algıladıkları sosyal destek düzeyi anlamlı derecede daha yüksektir. Kanser cerrahisi olan hasta ailesinin ?roller? ve ?davranış kontrolünü? daha sağlıklı ve ?iletişim? işlevini daha sağlıksız olarak yerine getirdiği saptanmıştır. KABG ameliyatı ve kanser cerrahisi geçiren hastaların hastaneye yatışlarının ikinci gününe göre taburcu olacakları gün algıladıkları sosyal destek düzeyi anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur Hastaların ailelerinin hastaneye yatışlarının ikinci günü ile taburcu olacakları gün aile işlevlerini algılamaları arasında fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research is an analytical study planned with the aim of comparing the social support and family functions that perceived by patients who have undergone Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery and cancer surgery. The research was implemented by 30 patients who hospitalized for having coronary artery bypass surgery in Abant İzzet Baysal University Medical Faculty Hospital, and 30 family member, 30 patients hospitalized for having cancer surgery, and 30 family members. In data collection, for patients ?Patient Information Form?, for family members ?Family Member Information Form?, ?Multidimensional Scale of Perceived Social Support? and ?Family Assessment Device? are used. In the second day of hospitalizing, the perceived social support level of patients undergone cancer surgery is higher compared to those who have undergone coronary artery bypass surgery (CABG). The perceived social support by friends is high, whereas the perceived social support by families is low of patients undergone cancer surgery. The families of the patients undergone CABG surgery performs the function of ?problem solving? more healthily than the families of patients undergone cancer surgery. On the day to be discharged from hospital, the levels of perceived social support of patients undergone cancer surgery are higher than those who had CABG surgery. The levels of perceived social support by the ?significant other? and ?friends? of patients undergone cancer surgery are significantly higher. It is confirmed that the families of patients undergone cancer surgery performs the ?roles? and ?behavior control? functions more healthily, and ?communication? function less healthily. The levels of perceived social support of patients undergone CABG surgery and cancer surgery are found significantly higher on the day that they are to be discharged from hospital compared to the second day of hospitalizing. No significant difference was found in the perception of functions of patient families between the second day of hospitalizing and the day to be discharged from hospital.