Az gören çocuklarda iki farklı görsel algılama tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison of the effect of two different visual perception treatment in low vision children
- Tez No: 248209
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN DÜGER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Az gören çocuk, görsel algılama tedavisi, yaşam kalitesi, sosyal yetenek, aktivite performans, Low vision child, visual perception treatment, quality of life, social skills, activity performance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; iki farklı görsel algılama tedavisinin az gören çocukların yaşam kalitelerine, fonksiyonel görmelerine, sosyal yeteneklerine, akademik becerilerine ve aktivite performanslarına olan etkinliğini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 7-14 yaşlarında 40 az gören çocuk alınmıştır. Çocuklar rasgele örnekleme yöntemi ile iki gruba ayrılmıştır. 1.grup olgularına kağıt-kalem yardımlı ve 2.grup olgularına bilgisayar ortamında görsel algılama tedavisi uygulanmıştır. Ayrıca görsel algılama tedavisine katkısı olan el-göz koordinasyonu, günlük yaşam aktiviteleri ve görme adaptasyonlu okuma-yazma eğitimi de verilmiştir. Çocuklar tedavi öncesi ve sonrası, Motor Yetenek Olmaksızın Görsel Algılama Testi, Az Görenler Yaşam Kalite Anketi, LV Prasad-Fonksiyonel Görme Anketi, Görme Özürlü Çocukların Sosyal Yeteneklerini Değerlendirme Aracı, Kanada Aktivite Performans Ölçümü ve okuma-yazma hızları değerlendirilmiştir. Tedavi programı; 3 ay boyunca, haftanın 2 günü, 45 dakika olacak şekilde, bireysel olarak okul ortamlarında uygulanmıştır. Çocukların eğitimcilerine ve ailelerine yönelik eğitim seminerleri verilmiştir. Her iki grubun tedavi öncesi ve sonrası test sonuçları karşılaştırıldığında: her iki grupta da yaşam kalitesi ve fonksiyonel görme test sonuçlarında istatistiksel fark bulunmamıştır (p>0,05). Sosyal yetenek anketi sonuçlarında ve yazı yazma hızlarında ise her iki grupta istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p0,05). Görsel algılama tedavileri sonucunda az gören çocuklarda başarılı sonuçlar elde edilmiş ve her iki tedavi yönteminin birbirinden üstün olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of two different visual perception treatment on the quality of life, functional vision, social skills, academic ability and activity performance in low vision children. The study included 40 children whose ages were between 7-14 years. Children were seperated into two groups by using random sampling method. Visual perception training was performed in the first group with aided paper-pen and the second group with computer. Furthermore, training for hand-eye coordination, daily living activities and visual adaptation with reading and writing skills were given which has an affect on visual perception treatment. Children were evaluated before and after treatment with Motor-Free Visual Perception Tests, Low Vision Quality of Life Questionnaire, LV Prasad-Functional Vision Questionnaire, Social Skills Assessment Tool for Children with Visual Impairments, Canadian Occupational Performance Measurement and reading-writing speed. Treatment program was applied for 3 months as 2 days per week and 45 minutes per day in the children?s school. Training seminars were given to the children?s family and the teachers. When the test results of the groups before and after treatment were compared; significant statistical relation was not found for quality of life and functional vision in both groups (p>0,05). In social skills questionnaire results and writing speed statistically significant difference was found in both groups (p0,05). After visual perception treatment succesful results were obtained in low vision children and it was perceived that both treatment programs were not superior to the other.