Yaşlılarda yaşam kalitesini etkileyen faktörler
Factors affecting quality of life in geriatric people
- Tez No: 248236
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİYE ÜN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physical Medicine and Rehabilitation, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, yaşlanma, yaşam kalitesi
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, huzurevlerinde veya aileleri ile birlikte yaşamakta olan yaşlı bireylerde yaşam kalitesini etkileyen faktörleri belirlemek, bu faktörlerin birbirleri arasındaki ilişkileri incelemek ve bu alanda çalışan sağlık bireylerini bilgilendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmaya yaş ortalaması 72.5±6.71 yıl olan 96 birey dahil edilmiştir. Yaşlı bireylerin sosyodemografik özellikleri, bilişsel fonksiyonları, dengeleri, düşme korkuları, fiziksel aktivite düzeyleri ve alt ekstremite kas güçleri değerlendirilmiştir. Yaşlı bireylerin sosyodemografik özelliklerini belirlemek için bir anket uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin bilişsel fonksiyon durumları Mini Mental Durum Testi ile; dengeleri Berg Denge Skalası ile; düşme korkuları Tinetti Düşme Etkinlik Skalası ile; fiziksel aktivite düzeyleri Fiziksel Aktivite Skalası ile; alt ekstremite kas kuvvetleri manuel kas testi ile değerlendirilmiştir. Kadınların yaşam kalitelerinin erkeklere göre düşük olduğu, Vücut Kitle İndeksi yüksek olan bireylerin yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu, daha fazla düşme korkusu ve düşme problemi yaşayan yaşlı bireylerin yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p0.05). Yaşam kalitesini en fazla etkileyen değişkenleri bulmak için oluşturulan lojistik regresyon modeli sonucunda, modele düşme korkusu, düşme sayısı ve Vücut Kitle İndeksi girmiştir. Çalışmamızda yaşlı bireylerin düşme korkuları, düşme sayıları ve Vücut Kitle İndeksi değerleri arttıkça yaşam kalitelerinin azaldığı tespit edilmiştir. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda, gelecekte sayıları ve toplum içindeki oranlarının hızla artacağı düşünülen yaşlı bireylerin yaşam kalitelerinin arttırılması için, yaşlı bireylerin düşme korkularını ve düşme problemlerini önlemeye yönelik uygun rehabilitasyon programlarının planlanması ve uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was done to determine factors affecting quality of life, to analyse the correlation between these factors and to inform the health equipment that work on this issue for elderly people that live in nursing homes or with their family. It was included in the study 96 persons whose age avarage was 72.5±6.71 years old. These older peoples? sociodemographic characteristics, cognitive function, balance, fear of falling, physical activity level and lower extremity muscle force have been evaluated. A questionnaire has been administered to determine the sociodemographic characteristics of older people. The participants? cognitive function has been evaluated by Mini Mental State Test; balance by Berg Balance Scale; fear of falling by Tinnetti Falls Efficacy Scale; physical activity level by Physical Activity Scale and lower extremity muscle force by manuel muscle test.