Sağlıklı bireylerde Q açısı ile denge arasındaki ilişki
Relationship between Q angle and balance in healthy individuals
  1. Tez No: 248235
  2. Yazar: HİLAL DENİZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECMİYE ÜNYILDIRIM, YRD. DOÇ. DR. İPEK YELDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Q açısı, denge, patellofemoral açı, quadriceps açısı, postural kontrol, Q angle, balance, patellofemoral angle, quadriceps angle, postural control
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, farklı Q açılarının statik ve dinamik denge performansıyla ilişkisini tespit etmek amacıyla yapıldı. Çalışmaya, yaş ortalaması 21.0±1.6 yıl olan 36 kadın ve 21.2±1.6 yıl olan 41 erkek olmak üzere toplam 77 öğrenci katıldı.Tüm öğrencilere, belirlenmiş 10 dakikalık ısınma ve germe programı uygulandıktan sonra tek ayak üzerinde durma testi, Star Excursion Balance Testi (SEBT), gonyometrik Q açısı ölçümü ve ayak-diz postür analizi yapıldı. Yapılan istatistiksel değerlendirmeler sonucunda ortalama Q açı değerlerinin sağ alt ekstremitede, kadın katılımcılar için 13.00º ± 5.00º, erkek katılımcılarda ise 10.70º ± 3.60º (p?0.05); sol alt ekstremite için ise sırasıyla 15.05º ± 5.00º, 12.02º ± 4.20º (p?0.05) olduğu belirlendi. Hem kadın hem de erkek katılımcıların sonuçları incelendiğinde sol taraf Q açı değerlerinin sağ tarafa göre daha yüksek olduğu görüldü (p?0.05). Denge ve Q açısı değerleri arasındaki ilişki kıyaslandığında; tek ayak üzerinde durma testiyle Q açısı arasında ilişki bulunmadığı (p>0.05), SEBT sağ alt ekstremite performansı için ise posterior ve posterolateral yönlerde anlamlı ve pozitif yönlü ilişki bulunduğu (p?0.05) tespit edildi.Daha ileri çalışmalar yapılarak,yüksek denge performansı göstermesi gereken kişilerin (Örn; sporcu, dansçı vb.) Q açıları değerlendirilmesinin, uygun fizyoterapi programının belirlenmesi ve yaralanmaların önlenmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to determine the relation of different Q angles with their static and dynamic performances. To the study, thirty-six (36) women whose average age is 21.0±1.6 year, and forty-one (41) men whose average age is 21.2±1.6 year, in total seventy-seven (77) students are participated.To the all students, after letting them practice already-defined ten (10) minutes warm-up and stretch exercises; Single Leg Standing Test, Star Excursion Balance Test (SEBT), goniometric Q angle measurement and foot-knee posture analysis are done. As a result of statistical calculations, the value of average Q angle on right lower extremity is found out as 13.00º ± 5.00º for women, and 10.70º ± 3.60º (p?0.05) for men; also the value on left lower extremity is found out as 15.05 º ± 5.00º, and 12.02º ± 4.20º (p?0.05) respectively. Examining the results for both women and men, it is seen that the value of left-side Q angle is much higher than the right-side one (p0.05); however, for comparison between SEBT and the performance of right lower extremity, there comes out a significant and positive affected (p?0.05) relation over posterior and posterolateral directions.It is concluded that in presence of further studies, for those who needs to show great balance performance such as athletes, dancer etc. there could be defined physiotherapy programs and prevented of injuries by evaluating Q angles.