Yoğun bakımlarda çalışan hemşirelerin güçlendirme algısı ve ortamı güçlendirme açısından değerlendirmeleri
Perception of empowerment of intensive care nurses and their evaluations of empowerment in their workplace
- Tez No: 248267
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ABAAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelikte güçlendirme, yoğun bakım hemşiresi, çalışma ortamının güçlendirilmesi, güçlendirme algısı, empowerment in nursing, intensive care nurses, evaluating empowerment in the workplace, perception of empowerment
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım hemşirelerinin güçlendirme algısını ve çalıştıkları ortamı güçlendirme açısından değerlendirmelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma bir üniversite hastanesinin yoğun bakım servislerinde çalışan 127 yoğun bakım hemşiresi ile yapılmıştır. Araştırmada veriler, Demografik Bilgiler Formu, Güçlendirme Algısı Ölçeği-(GAÖ) ve Çalışma Ortamı Güçlendirilmesinin Değerlendirilmesi Anketi-(ÇOGDA) ile toplanmıştır. GAÖ'nün Türkçe uyarlaması, geçerlik ve güvenirlik çalışması şehirdeki diğer üniversite hastanelerinde yapılmıştır. GAÖ cronbach alpha güvenirlik katsayısı 0,82 bulunmuştur.GAÖ sonuçlarına göre, araştırma kapsamına alınan yoğun bakım hemşireleri toplamda 3.59±0.53 (maksimum değer 5,00), ölçek alt boyutlarından ?sorumluluk? için 4.62±0.69, ?otonomi? için 3.62±0.74 ve ?katılım? için 3.13±0.68 puan almışlardır.ÇOGDA bulgularına göre; yoğun bakım hemşirelerinin % 83,5'i görevlerini başarıyla gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu bilgilere kolay bir şekilde ulaşabildiklerini, %73,2'si servis sorumlu hemşirelerinin gösterdikleri performans ve ulaştıkları başarılar konusunda onları daima bilgilendirdiğini, %72,4'ü, çalıştıkları serviste görevlerini tamamlamak için ayrılan zamanın yeterli olduğunu, %74,8'i servis sorumlu hemşirelerinin profesyonel gelişimlerine destek sağladığını, tecrübelerini paylaştığını ve onlara rehberlik ettiğini, %66,1'i, rutin olmayan kararlar durumunda almaları gereken onay sayısının fazla olduğunu, %89'u özel konular, öneri ve şikâyetler ile ilgili sorumlu hemşiresi ile her zaman görüşebildiğini belirtmiştir.Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin, çalışma ortamını genel olarak güçlendirici algıladıkları görülmekle birlikte, çalışma ortamının özellikle katılımları arttıracak, otonomi sergilenmesini destekleyecek unsurlarla güçlendirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to identify the perceptions of intensive care nurses (ICN) regarding empowerment and their evaluations of empowerment in their workplace. The study has been performed with the 127 ICN. Personal Data Form, Perception of Empowerment Instrument (PEI) and Questionnaire for Evaluating Empowerment in the Workplace (QEEW) were used to collect data. PEI?s validity and reliability studies for Turkish population were carried out in other university hospitals in the city. PEI?s Alpha Coefficient was 0,82.According to the PEI nurses in intensive care units that are within the scope of research scored 3.59±0.53 (5 maximum scoring system), they scored 4.62±0.69 for ?responsibility? from the sub-scales, 3.62±0.74 for the ?autonomy? from the sub-scales and 3.13±0.68 for ?participation? from the sub-scales.According to QEEW data, 83.5% of the ICN have an easy access on the information they want so as to perform their tasks, 73.2% of the ICN bring out their nurse administrator inform them about their performance and the success they achieve, 72.4% of the ICN think the time that is allocated for they to complete their tasks are sufficient, 74.8% of the ICN think their nurse administrator makes contribution to their professional development, shares her experiences and guides them, 66.1% of the ICN think that the number of approval is high when it comes to non-routine decisions, 89% of ICN always make an easy contact with their nurse administrator regarding private issues, recommendations or complaints.Although it is seen that nurses involved in this study generally perceive working environment emporwering, it can still be recommended that working environment be empowered with elements to improve autonomy.