Otistik spektrum bozuklukları'nda (OSB) EEG anomalileri ve epilepsi: Alt tipleri, ilişkili klinik, gelişimsel ve ailesel risk faktörlerinin tanımlanması
  1. Tez No: 248271
  2. Yazar: ÖZALP EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE RODOPMAN ARMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: OSB, Otizm, IIEA, Epilepsi, Epileptiform EEG anomalileri, ASD, Autism, IIEA, Epilepsy, Epileptiform EEG abnormalities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Kanner'ın Otizm'i ilk tanımladığı günden beri bilinen Otizm-Epilepsi ilişkisi, OtistikSpektrum Bozukluğu (OSB) tanılı olgularda %42'lere varan epilepsi ve %64'lere varaninteriktal epileptiform EEG anomalisi (IIEA) bildirimleri ile günümüzde farklı bir boyutkazanmıştır. Bu araştırmada OSB tanılı olgularda epilepsi ve IIEA'nin özelliklerine ve ilişkilirisk faktörlerine çocuk psikiyatrisi perspektifinden bir bakıç amaçlanmış ve öncedenincelenmemiş bazı gelişimsel, psikiyatrik ve tıbbi risk faktörlerine odaklanılmıştır.Onbir aylık bir dönem içinde kliniğimizde DSM-IV'e göre bir OSB tanısı ile izlenen vebu süre içerisinde EEG değerlendirmesi yapılmış olgular araştırmaya alınmıştır. Yaşları 30-192 ay arasında değişen (Ort. 82±36,2 ay) toplam 57 olgunun (%86 erkek, %14 kız) 39'unda(%68,4) otizm, 15 `inde (%26,3) yaygın gelişimsel bozukluk başka türlü adlandırılamayan(YGB-BTA) ve 3'ünde (%5,3) ise yüksek fonksiyonlu Otizm (YFA) tanısı konulmuştur. Çokağır mental retarde, herhangi bir psikotik bozukluk, Rett ve dezintegratif sendrom tanılıolgular çalışma dışı bırakılmıştır. Araştırmaya katılan tüm olguların en az birer saatlikEEG'leri ve klinik, gelişimsel ve ailesel özellikleri incelenmiştir. Ayrıca olgular çocuklukotizmi puanlama ölçeği (CARS), Otistik davranış kontrol listesi (ABC) ve Sorun davranışkontrol listesi (SDKL) ile OSB semptomları açısından değerlendirilmiştir.Araştırmaya katılan olguların %73,7'sinde orta yada ağır düzeyde mental retardasyon(MR) olduğu ve aynı oranın otizm tanılı olgularda %97,4'e çıktığı belirlenmiştir. Olguların%56,1'inde herhangi bir dönemde uyku bozukluğu şikayeti, %56,1'in de ise regresyonöyküsü olduğu bulunmuştur. Araştırmada en sık bildirilen sistemik hastalık öyküsü %31,6 ileastım/allerji şikayetleri ve en sık psikiyatrik hastalık aile öyküsü %60 ile depresyon olmuştur.Çekilen EEG'lerin incelenmesi sonucunda olguların %24,6'sında (N:14) IIEA olduğubelirlenmiştir. Epilepsi oranı ise % 15 (N:8) ise olarak bulunmuştur. Görülen IIEA'lerinbüyük çoğunluğunun (%85) fokal nitelikte olduğu, %71'inin sol hemisferde lokalize olduğu,(%14,5 sağ hemisfer, %14,5 sentral bölge) ve epileptiform anomalilerin görüldüğü serebralodakların değişkenlik gösterdiği ve hiç bir odağın diğer odaklardan daha sık olmadığıbelirlenmiştir. Epilepsi tanısı olan toplam 8 olgunun ise 4'ünde (%50) kompleks parsiyel,3'ünde (%37,5) birden fazla nöbet tipinin bir arada bulunduğu ve 1 (%12,5) olguda isegeneralize nöbetler olduğu bulunmuştur.vTanı grupları ayrı ayrı incelendiğinde otizm tanılı olguların %30,8'inde, YGB-BTA tanılıolguların %13,3'ünde IIEA olduğu ancak bu farkın istatiksel anlamlılık düzeyine gelmediğibelirlenmiştir (P:0,302). Epilepsi tanısının ise otizm tanılı olguların %15,4'ünde, YGB-BTAtanılı olguların ise %13,3'ünde olduğu bulunmuştur. (p:0,322). Yapılan ilişki analizlerisonucunda epilepsi tanısının (p:0,0001), CARS etkinlik puanının (p:0,047) ve astım/allerjihikayesinin (p: 0,044) IIEA ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ailede epilepsitanısı (p:0,049) ve annenin hamilelik döneminde yaşadığı ruhsal sorunların ise (p:0,026)olgudaki epilepsi tanısı ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, mental düzey, ailedepsikiyatrik hastalık öyküleri, uyku bozukluğu şikayetleri ve regresyon öyküsünün ise istatikselolarak ne epilepsi ne de IIEA ilişkili olmadığı belirlenmiştir (P:>0,05).OSB tanılı olgularda epilepsi ve IIEA'nin hastaların kliniğindeki anlamının yanı sıra,ilişkili gelişimsel, psikiyatrik ve sistemik özelliklerin varlığı gelecekte yapılacak genişörneklemli araştırmalarla aydınlanacaktır.
Özet (Çeviri)
The relation between autism and epilepsy, which is known since Kanner first describedautism, has gained new a vision with studies reporting the prevalence of epilepsy andinterictal epileptifrom EEG abnormalities (IIEA) in autistic spectrum disorders (ASD) as highas % 42, and %64, respectively. This study aims to identify the characteristics and risk factorsof epilepsy and IIEA in children and adolescents with ASD through a child pscyhiatryperspective and with a special focus on some unidentified medical, pscyhiatric anddevelopmental risk factors.In a period of eleven months, all children and adolescents with a DSM-IV diagnosis ofASD from our clinic who also had at least one EEG evaluation in this time period wereincluded. Of the total number of 57 patients (%86 boys, %14 girls) who had a mean age of82±36,2 (30-192) months, 39 (%68,4) had autism, 15 (%26,3) had pervasive develeopmentaldisorder not otherwise specified (PDD-NOS) and 3 (%5,3) had high functioning autism(HFA). The patients with very severe mental retardation, any psychotic disorder, Rettsyndrome and childhood desintegrative syndrome were excluded from the study. EEGrecordings with at least a one hour duration and developmental, medical and familial historiesof all cases were reviewed. All of the cases were also evaluated with childhood Autism RatingScale (CARS), Autistic Behavior Checklist (ABC) and Aberrant Behavior Checklist (ABC)for ASD and associated behavioral symptoms.The findindgs of the study revealed that %73,7 of the whole group and %97,4 of thepatients with a diagnosis of autism had moderate or severe mental retardation (MR). %56 ofthe whole group had a history of regression. The most commonly reported medical diseasediagnosis/complaint was asthma/allergy (%31,6). Among the familal psychiatric disorderhistories, depression was the most commonly reported (%60).Detailed review of the EEG recordings showed that 24,6% (N:14) of the cases had IIEA.The rate of epilepsy was 15% (N:8). Of the IIEA detected, great majority (%85) were focaland 71% were in the left hemisphere (14,5 only right hemisphere, %14,5 central). Severalcerebral localizations found for the IIEA and non of the localizations were significantly morecommon. Of the 8 patients who had an epilepsy diagnosis, half of them (50%) had complexviipartial seziures, 3 of them (37,5%) had multiple types of seizures and 1 had generalizedseizures.The examination the diagnostic subgroups revealed that %30,8 of the cases with autismhad IIEA, while 13,3% of cases with PDD-NOS had IIEA. However this difference did notreach statistical significance (p:0,302). Epilepsy diagnosis was found in 15,4% of cases ofautism and 13,3% of cases with PDD-NOS (p:0,322). The association analysis of the findingsdemonstrated that the diagnosis of epilepsy (p:0,0001), CARS activity score (p:0,047) andasthma/allergy history (p:0,044) were significantly associated with the presence of IIEA.Family history of epilepsy (p:0,049) and the presence psychiatric problems in the motherduring pregnancy (p:0,026) were significantly related with epilepy diagnosis. Age, sex,intelligence, family psychiatric disorder history, sleep disorder complaints and regressionhistory were not related either with epilepsy or IIEA (p:>0,05).Future studies with large sample sizes will clarify both the meanings of epilepsy and IIEAin the clinic picture of ASD, and associated developmental, psychiatric and medical features .