Düşük akımlı ve yüksek akımlı anestezinin hemoreoloji ve koagülasyon faktörleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of low flow anesthesia and high flow anesthesia on hemorheology and coagulation
- Tez No: 248279
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KATI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hemoreoloji, koagülasyon, düşük akımlı anestezi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, sevofluran kullanılan olgularda, düşük akımlı ve yüksek akımlı anestezi tekniğinin hemoreoloji ve koagülasyon parametreleri üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.Genel anestezi planlanan ASA I-II grubundan, yaşları 20?45 arasında 40 hasta, rastgele 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba düşük akımlı anestezi, ikinci gruba ise yüksek akımlı anestezi tekniği uygulandı. Olgular ameliyathaneye alındıktan sonra kan basıncı, periferik oksijen satürasyonu ve vücut ısısı monitörizasyonu yapıldı. Kan ve plazma viskozitesi, plazma onkotik basıncı, plazma osmolalitesi, INR, PT, aPTT, hemogram, hematokrit, total kolesterol, fibrinojen, albümin ve total protein için preoperatif, operasyonun 60. ve 120. dakikasında ve FVIII aktivitesi için ise preoperatif ve postoperatif 6. saatte kan örneği alındı. Anestezi indüksiyonu her iki gruptada; 2 µg/kg fentanil, 2 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg vekuronyum ile, anetezi idamesi ise end-tidal sevofluran %1.5-2 konsantrasyonda, %50 N2O ve %50 oksijen karışımı, 30 dk bir 2 mg vekuronyum ve 50 µgr fentanil sağlandı.Plazma viskozitesinde grup 1'de grup 2'ye göre anlamlı azalma bulundu. Demografik veriler, kan viskozitesi, albümin, onkotik basınç, osmolalite, total protein, fibrinojen, PT ve INR parametreleri açısından gruplar arası anlamlılık saptanmadı. Gruplar kendi içerisinde karşılaştırıldığında her iki grupta da fibrinojen, albumin, onkotik basınç, PT, Hb ve Htc değerlerinde preopoperatif döneme göre peroperatif dönemde anlamlı azalma saptandı. aPTT grup 1'de grup 2'ye göre 60. dakikada anlamlı 120. dakikada ise anlamsız artma saptandı. FVIII' de ise anlamlı değişiklik saptanmadı.Sonuç olarak; osmolalite, onkotik basınç ve kan viskozitesi, kanama ve verilen sıvılar açısından gruplar arasında fark olmaması, plazma viskozitesi yönünden düşük; aPPT'de ise yüksek olması nedeniyle düşük akımlı anestezi yüksek akımlı anesteziye göre hemoreolojiyi daha fazla etkilediği kanısına varıldı. Bu konuda daha fazla araştırmaya gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study our aim is to search the comparison of the effects of low flow anesthesia and high flow anesthesia on hemorheology and coagulation.We studied the patients as 40 patients, ages between 20?45 years and ASA I-II group that planning to undergo general anesthesia. Patients divided into two groups. First group was given low flow anesthesia and second group was given high flow anesthesia. We monitorised; systolic blood pressure (SBP), mean blood pressure (MBP), diastolic blood pressure (DBP), peripheral oxygen saturation (SpO2) and body temperature. Blood samples were taken in preoperatively, in first hour (60 minute) and in second hour (120 minute) perioperatively to measure blood viscosity, plasma viscosity, plasma oncotic pressure, plasma osmolality, INR, PT, aPTT, hemogram, total cholesterol, fibrinogen, albumin and total protein.