Hepatit B Virüsü'ne bağlı kronik hepatit ve karaciğer sirozunda hepatik disfonksiyonun derecesi ile serum IGF-1 ve IGFBP-3 konsantrasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 248278
  2. Yazar: CEMALETTİN ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TAGA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, karaciğer sirozu, IGF-1, IGFBP-3, Chronic hepatitis B, liver cirrhosis, IGF-1, IGFBP-3
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Kronik karaciğer hastalığında IGF homeostazında değişikliklergörülmektedir. Karaciğer hasarında birçok hücreden sentezlenen IGF-1 ve IGFBP-3ile karaciğer yıldızsı hücreleri aktive olmaktadır. Ancak yapılan çalışmalarda kronikviral hepatit ve sirozda IGF-1 ve IGFBP-3'ün serum düzeyleri düşük bulunmuştur.Bu çalışmalar ışığında hepatit B virüsüne bağlı kronik hepatit ve sirozunserum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyine etkisini ve bunun hepatik disfonksiyonlailişkisini incelemeyi amaçladık.Çalışmamıza 40 kronik hepatit, 40 siroz hastası ve kontrol grubu olarak 40sağlıklı birey dahil ettik. Siroz hastaları Child-Pugh (CP) ve kronik hepatit hastalarıfibroz evresine göre gruplara ayrıldı.Serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyi sirozlu olgularda kronik hepatit ve kontrolgruplarına göre belirgin düşük bulundu. Hepatit ve kontrol grubunun IGF-1ölçümleri arasında fark görülmezken IGFBP-3 ölçümleri arasında fark bulundu. CPA ile B gruplarının IGF-1 düzeyleri arasında fark bulunmamakla beraber CP A ile Cve CP B ile C grupları arasında belirgin fark gördük. CP A ile C grubunun IGFBP-3ölçümleri arasında belirgin fark bulduk, fakat A ile B ve B ile C arasında farkgörmedik. Hepatit hastalarında fibroz evresi arttıkça serum IGF-1 ve IGFBP-3düzeyleri düşmekteydi. Ancak evre 0 ile 1 ve evre 2 ile 3 fibroz gruplarında farkbulamadık.Serum IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri kronik viral hepatit ve sirozda karaciğerdisfonksiyonunu göstermekte bir belirteç olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Chronic liver disease is associated with alterations in IGF homeostasis.Hepatic stellate cells are activated in liver damage by IGF-1 and IGFBP-3 producedby many cells, but serum IGF-1 and IGFBP-3 concentrations have been found to bedecreased in many studies.In the light of these studies we aimed to investigate serum IGF-1 andIGFBP-3 concentrations in chronic hepatitis and cirrhosis related to hepatitis B virusand their associations with hepatic dysfunction.We enrolled 40 patients with chronic hepatitis, 40 patients with liver cirrhosisand 40 healthy controls. Cirrhotic patients were grouped according to Child-Pugh(CP) score and patients with chronic hepatitis were grouped according to fibrosisstage.Serum IGF-1 and IGFBP-3 concentrations were significantly lower incirrhotic patients than in chronic hepatitis and control groups. There was a significantdifference between hepatitis and control groups in IGFBP-3 levels, but not in IGF-1levels. There were also significant differences between CP A and C, and CP B and Cgroups in IGF?1 levels, but not between CP A and B groups. A significant differencewas found between CP A and C groups in IGFBP-3 levels, but not between CP Aand B, and CP B and C. Serum IGF-1 and IGFBP-3 levels were decreased with thefibrosis stage in patients with chronic hepatitis, but there were no differencesbetween stage 0 and 1, and stage 2 and 3 fibrosis groups.Serum IGF-1 and IGFBP-3 levels may be used as a marker for the assessmentof hepatic dysfunction in chronic viral hepatitis and cirrhosis.