Çocuk suprakondiler humerus kırıklarında açık ve kapalı cerrahi sonuçlarımız
Our results of open and closed surgery in children's supracondylar humerus fractures
  1. Tez No: 959632
  2. Yazar: BARIŞ TAYAKISI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÖKHAN DUMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Suprakondiler humerus kırığı, Baumann açısı, Flynn Kriterleri, Gartland Sınıflandırması, Supracondylar humerus fracture, Baumann angle, Flynn Criteria, Gartland Classification
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÇOCUK SUPRAKONDİLER HUMERUS KIRIKLARINDA AÇIK VE KAPALI CERRAHİ SONUÇLARIMIZ Amaç: Çalışmamızda çocuklarda görülen dirsek kırıklarının tedavisinde açık ve kapalı cerrahi yöntemlerin etkinliğini karşılaştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamızda Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğine çocuk suprakondiler humerus kırığı sebebiyle 2013-2023 yılları arasında başvuran, 0-15 yaş aralığında travma geçiren ve ameliyat olan, en az 6 aylık takibi olan hastalar değerlendirildi. Hastaların değerlendirilmesi hasta dosyalarından ve hastane sistemindeki radyolojik görüntülemelerinden retrospektif olarak yapıldı. Hastaların ameliyat sonrası komplikasyonları, iyileşme süreleri, eklem hareket açıklıkları, fonksiyonel sonuçları ve kozmetik sonuçları kaydedildi. Ayrıca Baumann açısı, Taşıma açısı, Humerokapitellar açı, Humeroulnar açı ve Humero-elbow-wrist (HEW) açısı gibi radyolojik ölçümler değerlendirilerek kayıt edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların 85'i (%62,5) erkek, 51'i (%37,5) kadındı. Uygulanan cerrahi şekline bakıldığında 81 (%59,6) hastaya açık cerrahi, 55 (%40,4) hastaya kapalı cerrahi uygulandığı görülmüştür. Gartland sınıflandırmasına göre açık ameliyat yapılan 4 (%2,94) Tip I, 20 (%14,71) Tip II, 31 (%22,79) Tip III, 26 (%19,12) Tip IV hasta bulunmaktadır. Kapalı ameliyat yapılan 6 (%4,41) Tip I, 25 (%18,38) Tip II, 19 (%13,97) Tip III, 5 (%3,68) Tip IV hasta bulunmaktadır. Ameliyat tipi ile Gartland Sınıflandırması arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki bulunmaktadır (p=0,004). Cerrahi tipi ile hastaların radyolojik değerlendirmeleri arasında anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızda çocukluk çağında sık görülen suprakondiler humerus kırıklarında açık ve kapalı cerrahi yöntemleri karşılaştırarak her iki yaklaşımın da radyolojik açıların düzeltilmesi ve fonksiyonel-kozmetik sonuçlar açısından benzer başarı sağladığını göstermiştir. Gartland sınıflandırması ile uygulanan ameliyat tipi arasındaki anlamlı ilişki, kırığın derecesinin cerrahi yöntem seçiminde etkili olduğunu göstermektedir. Kırık ne kadar ileri düzeyde ve karmaşıksa, açık cerrahi gereksinimi de o ölçüde artmaktadır.
Özet (Çeviri)
OUR RESULTS OF OPEN AND CLOSED SURGERY IN CHILDREN'S SUPRACONDYLAR HUMERUS FRACTURES Aim: In our study, we aimed to compare the effectiveness of open and closed surgical methods in the treatment of elbow fractures in children. Method: In our study, patients who applied to Mustafa Kemal University Medical Faculty Hospital Orthopedics and Traumatology Clinic due to pediatric supracondylar humerus fracture between 2013-2023, who had trauma and surgery between the ages of 0-15, and who had at least 6-month follow-up were evaluated. The evaluation of the patients was done retrospectively from the patient files and radiological imaging in the hospital system. Postoperative complications, recovery times, joint range of motion, functional results and cosmetic results of the patient swere recorded. In addition, radiological measurements such as Baumann angle, Carryin gangle, Humerocapitellar angle, Humeroulnar angle and Humero-elbow-wrist (HEW) angle were evaluated and recorded. Results: Of the patients included in the study, 85 (62.5%) were male and 51 (37.5%) were female. When the type of surgery performed was examined, it was seen that 81 (59.6%) patients under went open surgery and 55 (40.4%) patients under went closed surgery. According to the Gartland classification, there were 4 (2.94%) Type I, 20 (14.71%) Type II, 31 (22.79%) Type III, and 26 (19.12%) Type IV patientswhounderwentopensurgery. Therewere 6 (4.41%) Type I, 25 (18.38%) Type II, 19 (13.97%) Type III, and 5 (3.68%) Type IV patients who under went closed surgery. There is a statistically significant relationship between the type of surgery and the Gartland Classification (p=0.04). No significant difference was found between the type of surgery and the radiological evaluations of the patients. Conclusion: In our study, we compared open and closed surgical methods in supracondylar humerus fractures, which are common in childhood, and showed that both approaches provide similar success in terms of correcting radiological angles and functional-cosmetic results. The significant relationship between the Gartland classification and the type of surgery indicates that the severity of the fracture plays a key role in determining the surgical approach. As the fracture becomes more complex, the need for open surgery increases accordingly.