Sisplatine bağlı böbrek dokusunda meydana gelen hasarı önlemede karnitinin etkinliğinin standart sitoprotektif ajan olduğu bilinen amifostinin etkinliği ile karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of carnitine with that of amifostine known to be a standard cytoprotective agent in preventing the damage of kidney tissue due to cisplatin
  1. Tez No: 248336
  2. Yazar: SERNAZ UZUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAGÖL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Sisplatin, amifostin, karnitin, nefrotoksisite, Cisplatin, amifostine, carnitine, nephrotoxicity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Sisplatin, kanser kemoterapisinde solid tümörlere karşı oldukça etkin ve genişkullanıma sahip bir kemoterapötik ajan olmasına rağmen, nefrotoksik yan etkileri nedeniylekullanımını önemli ölçüde kısıtlamaktadır. Buna bağlı olarak da renal toksisiteyi önleyiciajanların kullanımı son zamanlarda önem kazanmıştır.Çalışmamızda; amifostin ve karnitin ardından sisplatin verilen 24 haftalık ratlarda, buiki ajanın koruyucu etkilerinin saptanması ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Amifostinardından sisplatin, karnitin ardından sisplatin ve serum fizyolojik ardından sisplatinuygulanan üç deney grubu ile yalnız serum fizyolojik, yalnız amifostin ve yalnız karnitinverilen üç kontrol grubu olmak üzere toplam altı grup oluşturulmuştur. Deney gruplarınasisplatinden 30 dakika önce amifostin 200mg\kg ve karnitin 300mg\kg dozundaintraperitoneal olarak uygulanmıştır. Beş günlük izlem sonunda sakrifikasyon sonrası tümratların kan örnekleri biyokimyasal ve böbrekleri de histopatolojik incelemeye alınmıştır.Biyokimyasal ve histopatolojik olarak, sisplatinin böbrek fonksiyonlarını istatistikselanlamlı olarak bozduğu görülmüştür. Amifostin, beklenilenin aksine, böbrekleri sisplatininsebep olduğu biyokimyasal ve histopatolojik hasardan koruyamadığı gibi, biyokimyasalsonuçları istatistiksel anlamlı düzeyde olmasa da değersel olarak, glomerüler hasar, tubulerhasar, tubulointerstisyel infiltratlar ve total nefrotoksisite skorunu ise istatistiksel olarakanlamlı düzeyde bozduğu gözlenmiştir.Amifostin ile karnitin karşılaştırıldığında, her ne kadar karnitin sisplatinnefrotoksisitesine karşı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde koruyucu bulunmadıysa da,amifostinden daha etkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though cisplatin is a considerably efficient chemotherapeutic agent against solidtumors with a wide range of use in cancer chemotherapy, its use is significantly limited dueits to nephrotoxic side effects. The use of agents preventing renal toxicity has thus gainedimportance recently.The aim of this study is to explore and compare the protective effects of amifostineand carnitine in rats aged 24 weeks to which cisplatin was given following these two agents.Rats were separated into a total of six groups, three of them being experiment groups, and theother three being control groups. Cisplatin following amifostine were given to those in thefirst experiment group, cisplatin following carnitine to those in the second, and cisplatinfollowing isotonic saline to those in the third one. As for the control groups, amifostine wasgiven to those in the first group, carnitine to those in the second group, and isotonicl saline tothose in the third one. In the experiment groups, 200 mg/kg amifostine and 300 mg/kgcarnitine were given intraperitoneally 30 minutes before cisplatin. After an observation periodof five days, the blood samples of the rats were examined biochemically, and their kidneyshistopathologically.We determined that the use of cisplatin significantly causes biochemical andhistopahologic damage to kidney functions with a statistic sinificance. It is also observed that,contrary to expectations, amifostine has not protected kidneys from the biochemical andhistopathologic damage caused by cisplatin; and that it has affected the biochemical resultsqualitatively without statistic significance, and increased the glomerular damage, the tubulardamage, the tubulointerstitial infiltrats, and the total nephrotoxicity score with a statisticsignificance.When compared with amifostine, although carnitine is not found protective againstcisplatin nephrotoxicity with a statistic significance, it is observed to be more efficient thanamifostine.