Okside LDL reseptör-1 (OLR-1) geni 3' UTR C>T polimorfizminin koroner arter hastalığı ve ciddiyeti ile ilişkisi
Association between oxidized LDL receptor 1 (OLR-1) gene 3? UTR C>T polymorphism and coronary artery disease and its severity
- Tez No: 248372
- Danışmanlar: PROF. DR. OBEN DÖVEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Okside LDL Reseptör-1 (OLR-1) Geni 3´ -UTR C>T Polimorfizmi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Geleneksel aterosklerotik risk faktörleri koroner arter hastalığı (KAH) oluşumundaki nedenlerden ancak bir kısmını açıklayabilmektedir. Son yıllardaki çalışmalar yeni risk faktörlerinin saptanması üzerine odaklanmıştır. Okside LDL (ox-LDL) ateroskleroz patogenezinde önemli rol oynamaktadır. Lektin benzeri okside LDL reseptörü-1 (OLR-1), ox-LDL' nin aterosklerotik etkilerine aracılık etmektedir.Türkiye' de OLR-1 geni 3´ UTR C>T polimorfizminin koroner arter hastalığı ile ilişkisini gösteren bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu amaçla çalışmamızda okside LDL Reseptör -1 (OLR-1) Geni 3´ UTR C>T polimorfizminin koroner arter hastalığı varlığı ve ciddiyeti ile ilişkisini inceledik.Çalışmamız stabil anjina pektoris (SAP), akut koroner sendrom, atipik göğüs ağrısı ve diğer tanılar ile koroner anjiografi yapılan 150 hasta üzerinde yapıldı. En az bir epikardiyal koroner arterinde ? %70 darlık tespit edilen 75 hasta KAH grubunu, koroner arterlerinde lezyon tespit edilmeyen 75 hasta kontrol grubunu oluşturmaktaydı. Hastalardan açlık kan örnekleri alınarak glukoz, lipid parametreleri ve hastaların antropometrik ölçümleri kaydedildi.OLR-1 geni 3'UTR C>T polimorfizmleri genotipler bakımından karşılaştırıldığında kontrol grubunda homozigot normal (CC) ve heterozigot mutant (CT) genotip çoğunluktayken KAH grubunda homozigot mutant (TT) genotipe daha fazla rastlandı (p< 0.0001). KAH grubunda yapılan subgrup analizinde hasta damar sayıları bakımından incelediğinde TT genotipde çok damar hastalığı, tek damar hastalığına göre daha fazla gözlenmiştir (p=0.043). TT genotipdeki hastaların yarısından fazlası ise akut koroner sendrom ile başvurmuştur (p=0.005).Logistik regresyon analizinde TT genotip, CC genotipe göre koroner arter hastalığı için 11.01 kat daha fazla risk altındadır. Heterozigot mutant (CT) genotip ise 2.8 kat artmış risk bulunmuştur.Koroner arter hastalığının OLR-1 geni ile ilişkisinin ortaya konması koroner arter hastalığının genetik alt yapısının aydınlatılmasına, tanı ve tedavisinde çok yeni yaklaşımlar oluşmasına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
Traditional atherosclerotic risk factors can define only a part of causes that have roles in development coronary artery disease (CAD). Studies are focused on establishment of new risk factors in recent years. Oxidized low-density lipoprotein (ox-LDL) plays an important role in atherosclerosis pathogenesis. Lectin like oxidized LDL -1 (OLR-1) mediates atherosclerotic effects of ox-LDL.In Turkey there is no study showing association between OLR-1 gene 3? UTR C>T polymorphism and CAD. For this aim in our study we assessed the association between OLR-1 gene 3? UTR C>T polymorphism and CAD existence and its severity.Our study was conducted over the patients who were performed coronary angiography for stable angina pectoris, acute coronary syndrome and atypical chest pain. CAD group consisted of 75 patients with at least one coranary artery stenosis over %70 and control group consisted of 75 patients with no coronary artery lesion.As OLR-1 gene 3?UTR CT polymorphism, oxidized LDL Receptor -1 (OLR-1) gene