Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocukların ebeveynlerinde huzursuz bacaklar sendromu prevalansı
The prevalence of restless legs syndrome in parents of children with attention deficit hyperactivity disorders
- Tez No: 248382
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN DOĞU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Huzursuz Bacaklar Sendromu, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu, Attention Deficit Hyperactivity Disorders, Restless Legs Syndrome
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanısı olan çocuklarda ve ailelerinde Huzursuz Bacaklar Sendromunun (HBS) daha sık görüldüğüne dair çalışmalar mevcuttur. Her iki sendromunda dopamin eksikliği ile ilgili olabileceği öne sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı DEHB olan çocukların anne ve babalarında HBS sıklığını araştırarak, bunlar arasındaki olası genetik ilişkileri açığa çıkarmaktır.Hastanemiz Çocuk Psikiyatri bölümüne başvuran hastaların ebeveynleri ile görüşme gerçekleştirildi. Katılımcılarla HBS tanı kriterlerini içeren yarı yapılandırılmış görüşme ölçeği ile görüşme gerçekleştirildi. HBS tanısı Uluslarası Huzursuz bacaklara Sendromu Çalışma Grubu (UHBSÇG) kriterleri eas alınarak konuldu. Toplam 397 ebeveyn ile görüşüldü. Annelerin yaş ortalaması 36,43±5,69 babaların yaş ortalaması 40.50±6,21 idi. Annelerin katılım oranı %97, babaların katılım oranı ise %82,4 olarak bulundu.Bu çalışmada HBS prevalansı %7,3, annede %9,7, babada HBS prevelansı %4,3 olarak bulunmuştur. Annelerde görülme oranı babalarda görülme oranı ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak farklılık bulunmuştur (p=0,04). Çocuklarına DEHB tanısı konulan annelerde HBS prevalansı bölgemizde yapılan toplum bazlı çalışma ile karşılaştırıldığında (%3,9) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olarak bulunmuştur (p=0,001). Çocuklarına DEHB tanısı konulan babalarda HBS prevalansı (% 4,3), diğer çalışma ile karşılaştırıldığında (% 2,45) istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmemiştir (p=0,08). Çocukların cinsiyeti ile annede ve babada HBS gelişimi arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,22, p=0,27).Bu çalışmada gebelikte HBS ile HBS gelişimi istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,009). Gebelik sayıları arasında HBS olanlara ve olmayanlar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gebelik trimesterleri arasında HBS olan grupla olmayan grupta anlamlı farklılık bulunmamakla beraber 3.trimesterde 1. ve 2. trimestere göre HBS gelişimi açısından anlamlı farklılık vardır. HBS gelişimi risk faktörlerini belirlemek amacıyla anne ve baba için yapılan lojistik regresyon analizinde; HBS gelişimi açısından annede alkol kullanımı ve gebelikte HBS olması risk artışı ile uyumlu bulundu.Bu çalışmaların sonuçları DEHB ve HBS arasında genetik ilişki olduğunu desteklemektedir. Ebeveynlerdeki HBS, annelerdeki HBS ile ilişkili gibi görünmektedir. Çalışmamızın sonuçlarına göre annelerdeki artmış HBS prevelansı genetik geçişin X'e bağlı ya da mitokondriyel kalıtımla ilşkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
There are several studies suggesting that restless legs syndrome (RLS) are more common in parents of children with attention deficit hyperactivity disorder. It has been proposed that both syndromes could be associated with dopamine deficiency. The aim of this study is to investigate the prevelance of RLS in parents of children with ADHD and reveal possible genetic associations between these syndromes.The study subjects were selected from parents of patients who admitted to Mersin University Child Psychiatry outpatient clinic. A semistructured interwiev including questions regarding RLS criteria was performed with the subjects. The RLS diagnosis was made by the International Restless Legs Study Syndrome Group (IRLSSG) criteria. 397 parents were included in this study. The mean age of mothers? was 36,43±5,69 and fathers? 40.50±6,21. Maternal participation rate was 97% and paternal parcitipation rate was 82,4%The prevalence of RLS in both gender found to be 7,3% which was 9,7 % in females and 4,3% in males. The mothers were more likely to have RLS than fathers (p=0,04). Compared with the results of a population based study conducted in the same region, the maternal prevelance of RLS is higher but paternal prevelance of RLS was similar in both studies. Gender of the children was not associated with prevelance of maternal or paternal RLS.In this study, RLS in pregnancy was correlated with maternal RLS (p=0,009), but not correlated with the parity of mothers. There was no association between pregnancy trimester and maternal RLS. Compared with the first and second trimester, third trimester was found to be related with developing RLS. Analysis of risk factors for RLS was done using multivarite logistic regression. We observed significant effects of taking alcohol and RLS on pregnancy in females.Results of this study supports the genetic links between ADHD and RLS. RLS in parents was linked significantly to maternal RLS but not paternal RLS. Maternal factors in transmission suggest that influences such as genomic imprinting, a modifier X chromosomal locus or mitochondrial locus may be involved.