Yeni bazı benzimidazol ve indol türevi bileşiklerin antimikrobiyal aktivitelerinin araştırılması
Investigation of antimicrobial activities of some new benzimidazole and indole derivatives
- Tez No: 248458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA FEZA OTAĞ, DOÇ. DR. MEHMET SAMİ SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazol, İndol, Antimikrobiyal Aktivite, Benzimidazole, Indole, Antimicrobial activity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Antimikrobiyal tedaviden yararlanmak üzere araştırıcıların dikkatini çeken heterosiklik halkalardan biri de benzimidazol ve indol halkalarıdır. Benzimidazol ve indol halkaları purin ve pirimidin çekirdeğini taşıyan DNA bazlarının temel yapılarının izosteri olup purin antimetaboliti olabilir. Bu nedenle, canlı sistemlerde benzimidazol ve indol halkaları biyopolimerlerle kolayca etkileşim gösterebileceği düşünülmektedir. Vitamin B12 (Siyanokobalamin)'in yapısında doğal olarak da yer alan benzimidazol çekirdeği ve günümüzde bazı farklı ilaç gruplarının etken maddesi olarak da antienflamatuar etkiye sahip indometazin bileşiğinin yapısında yer alan indol çekirdeği karşımıza çıkmaktadır. Henüz günümüzde antimikrobiyal etkili yeni bir benzimidazol ve indol türevi bileşik tedaviye girmemişse de özellikle son on yılda benzimidazol ve indollerin antimikrobiyal aktiviteleri üzerine birçok araştırmalar yapılmaktadır.Bu çalışmada, yeni benzimidazol ve indol türevi bileşiklerin antimikrobiyal etkilerinin invitro olarak test edilmesi amaçlanmıştır. Benzimidazol ve indol türevi 16 adet maddeden 8 tanesi (OT1, OT-31, SZ-20, OAH-36, SZ-18, OAH-30, OAH-35, OAH-38) mayalardan Candida glabrata üzerinde etkili bulunurken, maddelerden bir tanesi (SZ-18) Gram-pozitif bakterilerden Staphylococcus aureus'a karşı etkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Benzimidazole and indole rings are heterocyclic rings which are useful for preparation of therapeutics and is being paid attention by many workers. Benzimidazole and indole rings are isosteres of basic structures of DNA bases which are including purine and pyrimidine moeities. Therefore, it is though that benzimidazole and indole rings can be interact with biopolymers in living systems, easily. Benzimidazole core also placed in the natural structure of Vitamin B12 (Cyanocobalamin) and it is also used as anti-inflammatory as indol moeity in indometazin structure in some drug groups. On the last decade, there are many studies on antimicrobial activities of benzimidazole and indole derivatives, unless they have not being used for the therapy yet.In this study, we aimed to investigate antimicrobial activities of some new benzimidazole and indole derivatives.While, 8 of 16 benzimidazole and indole derivatives (OT1, OT-31, SZ-20, OAH-36, SZ-18, OAH-30, OAH-35, OAH-38) have been found fully effective to Candida glabrata, one (SZ-18) derivative of indoles was found fully effective to Staphylococcus aureus.