Sıçan yenidoğan ve erişkinlerde hippokampus gelişiminde nöron sayısının cinsiyete ve dönemlere bağlı olarak hesaplanması (Bir stereolojik ve histolojik çalışma)
Estimation of neuron number depending on gender and age in the hippocampus development in the newborn and adult rats (A stereological and histological study)
- Tez No: 248468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜNYAMİ ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Anatomy, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Hippokampus, Nörogenezis, Stereoloji, Hippocampus, Neurogenesis, Stereology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Latincede denizatı anlamına gelen hippokampus, hafızada şifreleme, depolama ve yeniden hatırlamada en önemli bölgedir.Çalışmada, bir günlük yeni doğan sıçanlar için grup 1, yedi günlük erkek sıçanlar için grup 2, yedi günlük dişi sıçanlar için grup 3, otuzbeş günlük erkek sıçanlar için grup 4 ve otuz beş günlük dişi sıçanlar için grup 5 olarak adlandırılan sayıları eşit beş gruba bölünen 25 adet Wistar albino-Sprague Dawley cinsi sıçan kullanıldı.Tüm hayvanlar, 12 saat aydınlık ve 12 saat karanlık ortamda, 22 ? 3 ? C oda ısısında bakım ve beslenmeye tabii tutuldu. Bütün hayvanlara xylazine hydrochloride (2-5mg/kg) ve ketamine hydrochloride (40-50 mg/kg) ile anestezi edildi. Beyinler çıkarıldı ve aynı fiksatif içinde + 4 ? C'de bir gece bekletildi. Aynı örnekler takip eden günde, dereceli alkol serilerinden geçirildi ve daha sonra parafin içine gömüldü. Uygun bölümler 5 mikron kalınlığında kesildi.Yeni doğan ile otuzbeş günlük dişi ve erkek sıçanlar arasında hippokampus hacminde önemli farklılıklar belirlendi. Yedi günlük erkek ile yedi günlük dişiler arasında ve ayrıca otuzbeş günlük dişi ve otuzbeş günlük erkekler arasında da önemli farklılıklar belirlendi. İncelemelerde aynı zamanda yeni doğan ve yedi günlük erkek arasında ve yeni doğan ile otuzbeş günlük erkek ve dişi arasında hippokampusun içindeki nöronların toplam miktarında önemli farklılıklar görüldü.Sonuç olarak, bu bulgular hippokampusdaki nöral öncü hücrelerin postnatal nörogenezis kapasitesinin yaş ve cinsiyete bağlı uygun durumlar altında devam ettiğini göstermektedir. Bu bilgiler tedavi edici ajanlar yolu ile yeni hippokampal nöron üretiminin tanıtılmasıyla bazı nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Hippocampus, greek name for seahorse, is the most important region in memory encoding, storage and retrieval.In the thesis, it is aimed to investigate rat hippocampus with conventional light microscopic level and stereological approach consisted of volume and neuron number in the interested area to determine post natal development of hippocampus.In the study, 25 Wistar albino-Sprague Dawley rats were used, which were divided into five groups equal in number, and called one day old newborns (Group 1), 7 days old male rats (group 2), 7 days old female rats (group 3), ), 35 days old male rats (group 4), 35 days old female rats (group 5).They were maintained in 12 hour light/12 hour dark cycle at room temperature (22 ? 3 ? C). All animals were anesthetized with xylazine hydrochloride (2-5mg/kg) and ketamine hydrochloride (40-50 mg/kg). As mentioned above, following the anaesthesia, the animals were intracardially perfused initially with 4% formaldehyde at room temperature. The brain were removed and stored in the same fixative overnight at 4 °C. On the following day, the samples were through a graded alcohol series, and then embedded in parafine. Suitable sections were cut at a thickness of 5 ?m.It was determined significant differences in hippocampus volume values between newborn and 35 days old female and male rats, between 7 days old male and 7 days old female rats, and also between 35 days old female and 35 days old male rats. It was also shown in the total numbers of neurons in the hippocampus between newborn and 7 days old male, between newborn and 35 days old male and female rats.In conclusion, these results suggest that postnatal neurogenesis capacity of neural precursors in hippocampus continues under suitable conditions depending on age and gender. This data can be used in the treatment of some neurodegenerative diseases, by the induction of new hippocampal neuron generation via therapeutic agents.