Yenidoğan sıçan beyin kültürlerinde farmakolojik histamin reseptör alttiplemesi ve histaminin olası nörotoksik etkilerinde H1, H2, H3 blokerlerinin rolü
- Tez No: 124066
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AKÇAHAN GEPTİREMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Histamin, klorfeniramin maleat, ranitidin, tioperamid, nörotoksisite, hücre kültürü ^ç..ı 'j^gfitfAtfKSVON IfflKBİ, Histamine, clorpheniramine maleate, ranitidine, thioperamide, cell culture
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 468
Özet
Ill ÖZET Bu çalışmada, yenidoğan sıçan serebellar granül ve serebral korteks hücrelerinde, histaminin ve ona özgül olan Hı, H2, H3 reseptör blokerlerinin etkilerini araştırdık. Histamin kültürlere, 10“9, 10”8, 10“7, 10”6 ve 10“5 M konsantrasyonlarda uygulanıp, 16 saat boyunca bekletildi. Histaminin en toksik dozu, uygulanan en yüksek konsantrasyon olarak tesbit edildi. Hı antagonisti olarak feniramin maleat, H2 antagonisti olarak ranitidin ve H3 antagonisti olarak tioperamid kullanıldı. Her bir maddeden kültür kaplarına ayrı ayrı 10”8, 10“7, 10”6 ve 10“5M uygulandı. Serebellar kültürlerde her bir blokerden 10”5 M alınmak suretiyle, kombine olarak da denendi. Yapılan tüm uygulamalar 10“5M konsantrasyondaki histaminin oluşturduğu nörotoksisitede test edildi. Çalışma sonucunda, İO^M konsantrasyondaki H3 reseptör blokeri tioperamid, kültürlerdeki histaminin etkilerini, en etkili bloke eden ajan olarak bulundu. H2 histamin reseptör blokeri ranitidin, test edilen tüm dozlarda histaminin oluşturduğu nörotoksisiteyi azalttı. En etkili dozu, en yüksek dozunda gözlendi. Hı bloker, serebellar kültürlerde 10”5 ve 10“6M konsantrasyonlarda histaminin etkilerini geri çevirebilirken, 10'8 ve 10”9M konsantrasyonlarda etkisiz bulunmuştur. Serebral korteks bölgesinde ise uygulanan tüm dozlarda histaminin etkilerini geri çevirebildi. Histamin injeksiyonundan 45 dakika önce 10"5M konsantrasyonlardaki Hi, H2, H3 reseptör blokerlerinin birlikte uygulanması, hücre ölüm skorunu azaltabilmiştir. Fakat H3 reseptör blokeri tioperamid kadar etkili olamamıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In the present study, we investigated the effects of histamine and its spesific Hi, H2 and H3 receptors blockers in cerebellar granular cell culture and cerebral cortex cell culture of rat pups. Histamine in 10“9, 10”8, 10“7, 10”6, and 10“5 M doses for 16 hours were applied into the cultures and the most toxic dose of it was found as the highest one. Pheniramine maleate as an Hi, ranitidine as an H2 and thioperamide as an H3 receptor blockers in 10”8, 10“7, 10”6, 10“5 M concentrations were applied into the flasks prior to histamine in second step of the experiments. Also, all of the blockers together in 10”5 M concentrations were tested in 10“5 M histamine toxicity in cerebellar granular cell culture. Most effective histamine blocker was determined as H3 receptor blocker, thioperamide in lO^M concentration in cerebellar culture and 10”7 M in cerebral cortex culture. Histamine H2 blocker, ranitidine, was found to attenuate histamine neurotoxicity in all doses tested. But most effective dose for it was found as the highest dose. On the other hand, Hi blocker, pheniramine maleate was able to reverse the effect of histamine in 10“6 and 10”5 M doses, but it was found ineffective in 10“9 and 10”8 M concentrations in cerebellar culture. But this Hi bloker was found to attenuate histamine neurotoxicity in all doses tested in cerebral cortex culture. Combined application of Hi, H2, and H3 receptor blockers in 10“5 M concentrations, 45 minutes before histamine injection into the flasks in 10”5 M concentration, was able to reduce death cell score but it was not as effective as H3 blocker, thioperamide.