Çalışan hemşirelerde tükenmişlik ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of relationship between burnout and coping with stres methods at the nurses who work
- Tez No: 248548
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE EKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, stres, stresle başa çıkma, hemşirelik, Burnout, stress, coping with stress, nursing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma Erzurum ili, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi'nde çalışan hemşirelerde tükenmişlik ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın verileri Kasım 2008 - Mart 2009 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırmada örneklem seçilmesine gidilmemiş evrenin tamamı örnekleme alınmıştır.İlgili hastanede çalışan ve araştırmaya katılmak isteyen toplam 105 hemşire ile çalışma tamamlanmıştır.Veri toplamada; Araştırmacı tarafından geliştirilen Soru Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) ve Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBTÇÖ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde t testi, Pearson korelasyon testi, varyans analizi, Mann Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır.Hemşirelerin MTÖ'den aldıkları ortalama puan 34.2±11.0, SBÇTÖ'den aldıkları ortalama puan 70.1±6.31 olarak belirlenmiştir.Araştırmada hemşirelerin ücret hakkındaki düşünceleri ile MTÖ'nün alt boyutu olan duygusal tükenme puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Hemşirelerin bilgilerini uygulamaya geçirme durumu ile MTÖ'nün alt boyutu olan kişisel başarı ve duygusal tükenme puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Çalışma pozisyonu ile SBTÇÖ'nün alt boyutu olan kaçınma puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.01). Çalışma yılı ile kaçınma alt boyutu puan ortalamaları arasındaki fark ile hemşirelerin ücret düşünceleri ile kaçınma alt boyutu puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.05).Hemşirelerin tükenmişlik düzeyi ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi incelediğimizde MTÖ'nün alt boyutu olan kişisel başarı ile SBÇTÖ'nün alt boyutu olan problem çözme arasında, MTÖ'nün alt boyutu olan kişisel başarı ile SBÇTÖ'nün alt boyutu olan sosyal destek arama arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.01). MTÖ'nün alt boyutu olan kişisel başarı ile SBÇTÖ'nün alt boyutu olan kaçınma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.05).Sonuç olarak, hemşirelerin çalışma ortamında daha fazla strese maruz kaldıkları ve bu durumun hemşireleri tükenmişliğe kadar götürdüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This investigation had been done as descriptive for examination of relationship between burnout and coping with stres methods at the nurses who work in Atatürk Univercity Yakutiye Research Hospital in Erzurum.Data of investigation had been collected October 2008 to March 2009. Sample had not been chosen for the research, alll of the universe had been taken as sample.The investigation had been completed with 105 nurses who work at the hospital and want to join this research.Question Form, Maslach Burnout Inventory and Coping With the Stress Scale (CWS) which are improved by researceher had been used to collect data. T test, Pearson correlation test, variance analysis, Mann Whitney U test, Kruskal- Wallis test had been used to appraise of data.Nurses?s average of point at the MBI is 34.2±11.0, nurses?s average of point at the CWS is 70.1±6.31.Difference between opinion of nurses about wages and emotional depletion?s average of points which is subsection of MBI had been found meaningful in istatistical (p= 0.01). Difference between put knowledge of nurses in to practice and average of point of personal success with emotional depletion which are subsection of MBI had been found meaningful in istatistical (p=0.01). Difference between working position and average of points of abstention which is subsection of CWS had been found meaningful in istatistical (p=0.01). Difference between working year and average of points of abstention, difference between opinion of nurses about wages and average of points of abstention had been meaningful in istatistical (p=0.05).When we examined relationship between level of burnout of nurses and coping with stress methods, relationship between personal success which is subsection of MBI and solving problem which is subsection of CWS and also relationship between personal success which is subsection of MBI and wanting social support which is subsection of CWS had been meaningful in istatistical (p=0.01). Relationship between personal success which is subsection of MBI and abstention which is subsection of CWS had been found meaningful in istatistical (p=0.05).As a result nurses are more exposed to stress at working environment and this situation had lead to burnout at the nurses. That had been determined.