Bilişsel davranışçı yaklaşım temelli bireysel destek programının psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin öz bakım davranışları ve iyi olma hali üzerindeki etkisi
The effect of a cognitive behavioral approach-based individual support program on self-care behaviors and well-being of nurses working in a psychiatry clinic
- Tez No: 1021187
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL ÖZKAN, DOÇ. DR. İBRAHİM GÜNDOĞMUŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Davranışçı Terapi, İyi Olma, Nitel Çalışma, Öz Bakım, Psikiyatri Hemşireliği, Psikoeğitim, Tükenmişlik, Cognitive Behavioral Therapy, Well-being, Qualitative Research, Self-Care, Psychiatric Nursing, Psychoeducation, Burnout
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, bilişsel davranışçı yaklaşım temelli bireysel destek programının psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin öz bakım davranışları ve iyi olma hallerine etkisini nicel ve nitel boyutta incelemek amacıyla randomize kontrollü müdahale çalışması olarak yapılmıştır. Bu çalışma, 20 Kasım 2025-08 Ocak 2026 tarihleri arasında Türkiye' de bir şehir hastanesinin psikiyatri kliniğinde çalışan ve araştırma kriterlerine uyan müdahale (n=12) ve kontrol grubunu (n=13) oluşturan toplam 25 hemşire ile yapılmıştır. Evrenin tamamına (N=101) yüz yüze ulaşılmış ve Ruhsal Belirti Tarama Testi (SCL-90-R) ve Tanıtıcı Bilgi Formu uygulanmıştır. Müdahale ve kontrol grubundaki hemşirelere müdahale öncesi, müdahale sonrası ve 3 aylık izlem sonrası Skovholt Profesyonel Sağlamlık ve Öz Bakım Envanteri (SPSE), Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÇTÖ) ve Tükenmişlik Ölçeği (TÖ) uygulanmıştır. Müdahale grubundaki hemşirelere verilen psikoeğitimde Psikiyatri Hemşirelerine Yönelik El Kitabı kullanılmıştır. Nitel boyutta bireysel destek programının etkisini değerlendirmek amacıyla program sonrası müdahale grubundaki hemşirelerle (n=12) araştırmacı tarafından hazırlanan 9 sorudan oluşan Odak Grup Soru Formu kullanılarak odak grup görüşmesi yüz yüze yapılmıştır. Kontrol grubuna ise uygun zaman belirlenemediği için müdahale yapılamamıştır. Verilerin nicel değerlendirilmesinde yüzde, ki kare, Shapiro-Wilk çoklu tekrarlı ölçümlerde iki yönlü varyans analizi, Bonferoni testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin değerlendirilmesinde ise, MAXQDA plus20 nitel araştırma yazılımı kullanılmış olup araştırmanın tek hemşire grubuyla yapılması nedeniyle ayrıca uzman görüşüne sunulmamıştır. Müdahale grubundaki hemşirelerin nicel kısmında SPSE toplam puan ortalamalarının anlamlı düzeyde arttığı, mesleki stres ve kişisel stres alt boyutlarında son testte anlamlı fark bulunduğu, mesleki stres alt boyutunda grup etkisinin ve grup*zaman etkileşiminin, kişisel stres alt boyutunda ise grup etkisinin anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,05). SBÇTÖ kendine güvenli yaklaşım ve sosyal desteğe başvurma alt boyutlarının puan ortalamalarının son test ve izlemde ön testten yüksek olduğu, kendine güvenli yaklaşım alt boyutunda zaman*grup etkileşiminin, sosyal desteğe başvurma alt boyutunda ise grup etkisinin anlamlı olduğu saptanmıştır (p<0,05). TÖ toplam puan ortalamasının ön teste göre hem son testte hem izlemde anlamlı düzeyde azaldığı, duygusal tükenme ve zihinsel tükenme alt boyut puan ortalamalarının son testte anlamlı düzeyde azaldığı ve bu azalmanın ön teste göre izlemde de devam ettiği belirlenmiştir (p<0,05). Müdahale grubundaki hemşirelerin nitel kısmında (15) öz bakımın anlamı, (16) öz bakımın önündeki engeller, (15) bilişsel davranışçı terapi temelli öz bakım davranışları, (24) psikolojik dayanıklılığı güçlendiren faktörler, (11) psikiyatri hemşireliğinin günlük yaşama etkisi olmak üzere beş ana tema oluşturulmuştur. Bu sonuçlara göre, bilişsel davranışçı terapiye dayalı bireysel destek programının psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerde özellikle öz bakım ve stresle başa çıkma tarzları üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda psikiyatri kliniğinde çalışan hemşirelerin öz bakım davranışlarını geliştirmek ve iyi olma hallerini desteklemek için kurumsal destek çerçevesinde süreklilik arz eden bireysel ya da grup tabanlı destek programlarının geliştirilmesi ve uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled intervention study to examine, from both quantitative and qualitative perspectives, the effect of an individual support program based on a cognitive-behavioral approach on the self-care behaviors and well-being of nurses working in a psychiatric clinic. This study was conducted with a total of 25 nurses working in the psychiatry clinic of a city hospital in Turkey between November 20, 2025, and January 8, 2026, who met the study criteria and comprised the intervention group (n=12) and the control group (n=13). The entire population (N=101) was contacted in person, and the Symptom Checklist-90-Revised (SCL-90-R) and Demographic Information Form were administered. The Skovholt Professional Resilience and Self-Care Inventory (SPSE), the Stress Coping Styles Scale (SCSS), and the Burnout Scale (BS) were administered to nurses in the intervention and control groups before the intervention, after the intervention, and following a 3-month follow-up. The Handbook for Psychiatric Nurses was used in the psychoeducation provided to nurses in the intervention group. To evaluate the effect of the Individual Support Program in the qualitative dimension, a face-to-face focus group interview was conducted with nurses in the intervention group (n=12) using a 9-item Focus Group Questionnaire prepared by the researcher. No intervention was conducted for the control group because an appropriate time could not be determined. For the quantitative analysis of the data, percentages, chi-square tests, Shapiro-Wilk tests, two-way analysis of variance for repeated measures, and Bonferroni tests were used. For the qualitative analysis of the data, the MAXQDA Plus 20 qualitative research software was used; however, since the study was conducted with a single group of nurses, it was not additionally submitted for expert review. In the quantitative analysis of nurses in the intervention group, it was found that the mean total SPSE scores increased significantly; there were significant differences in the post-test scores for the occupational stress and personal stress subscales; and the group effect and the group*time interaction were significant for the occupational stress subscale, while the group effect was significant for the personal stress subscale (p<0,05). It was found that the mean scores for the self-confident approach and seeking social support subscales of the SCSS were higher in the post-test and follow-up compared to the pre-test; a time*group interaction effect was significant in the self-confident approach subscale, and a group effect was significant in the seeking social support subscale (p<0,05). It was determined that the mean total BS score decreased significantly in both the post-test and follow-up compared to the pre-test; the mean scores for the emotional exhaustion and mental exhaustion subdimensions decreased significantly in the post-test, and this decrease continued in the follow-up compared to the pre-test (p<0,05). In the qualitative section of the intervention group, five main themes were identified: (15) the meaning of self-care, (16) barriers to self-care, (15) self-care behaviors based on cognitive-behavioral therapy, (24) factors that strengthen psychological resilience, and (11) the impact of psychiatric nursing on daily life. Based on these findings, it was determined that an individual support program based on cognitive-behavioral therapy had a significant impact on nurses working in a psychiatric clinic, particularly regarding self-care and stress coping styles. In this regard, it is recommended that continuous individual or group-based support programs be developed and implemented within an institutional framework to enhance self-care behaviors and support the well-being of nurses working in psychiatric clinics.