Kaşıntılı dermatozlarda kaşıntının yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of the pruritus on the quality of life in pruritic dermatologic diseases
  1. Tez No: 248600
  2. Yazar: İREM EREN ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZER ARICAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: kaşıntı, yaşam kalitesi, skindex-29, modifiye pruritus indeks, pruritus, life quality, skindex-29, modified pruritus index
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Deri hastalıkları sosyal ve emosyonel durumunu etkileyerek hastaların yaşam kalitesini de etkilemektedir. Kaşıntı, pek çok sistemik ve dermatolojik hastalığın önemli semptomlarından biridir. Kaşıntı ile seyreden hastalıklarda kaşıntının yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz yönde etkilediği görülmektedir, ancak kaşıntıya özgü standart bir yaşam kalite testi henüz bulunmamaktadır.Çalışmamızda kliniğimize başvuran kronik kaşıntılı hastaların kaşıntı kaynaklı yaşam kalitelerinin skindex-29 ve modifiye psoriazis dizabilite indeksten kaşıntıya uyarladığımız modifiye prurirtus indeks kullanılarak araştırılması ve bunların kaşıntı şiddeti ile ilişkisinin gösterilmesi amaçlandı. Çalışmaya, tanıları klinik olarak konulan ve yaşları 18-86 arasında değişen 66'sı kadın 110 kronik kaşıntılı hasta dahil edildi. Hastalara sosyodemografik anket, skindex-29 ve modifiye pruritus indeks ile kaşıntı şiddetini değerlendiren 78 soruluk bir anket uygulandı.Hastalarda lezyonların yaygınlığı ve kaşıntı şiddeti ile her iki test ve alt skalaları arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonlar saptandı. Yine modifiye pruritus indeks ile skindex-29 total skorları ve bunların alt skalaları arasında da ileri derecede anlamlı korelasyonların varlığı görüldü.Çalışmamızda kaşıntının hastaların yaşam kalitesini ileri derecede etkilediğini gördük. Burada kaşıntıya özgü kullandığımız modifiye pruritus indeks'in kaşıntılı hastaların yaşam kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Dermatologic diseases affect social and emotional status of the individuals which in turn affects the quality of the life.Pruritus is one of the important symptoms of many systemic and dermatological diseases. In diseaes in which pruritus prevails, pruritus itself affect adversely the quality of life but there has not been any life quality test spesifically designed for the effects of the pruritus.In our study, we tried to evaluate the effect of the pruritus on the life quality and the relationship between the degree of pruritus and the life quality in patients with chronic pruritus that had been followed up in our clinic by using modified pruritus index which tailored for pruritus by adopting the modified psoriasis disability index. Of whom 66 were female, 110 subjects ages between 18-66 with chronic pruritus included in this study. Sociodemographic survey, skindex-29, modified pruritus index and a survey with 78 questions to score the degree of the pruritus applied all subjects.Statistically significant correlation was found between the degree of the pruritus and of the spread of the lesions and each tests and also the subscales of the tests. Among the total scores of the modified pruritus index and skindex-29 and their subscales high degree of correlations obtained.In our study we observed that the pruritus in chronic pruritic patients affects the life quality in a large extend. Modified pruritus index tailored for the pruritus, that we used in this study could be used to evaluate the life quality of chronic patients with pruritus and also in studies related to this group of patients.