Karaciğer kist hidatiklerinde 64 kesitli BT bulguları:US ile karşılaştırmalı bir çalışma
64-slice MDCT findings of liver cyst hydatics: A comparative study with ultrasonography
  1. Tez No: 248665
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SENEM ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi, Dansite, Kist Hidatik, Sınıflama, Ultrasonografi, Multidetector CT, Density, Hydatid cyst, Classification, Ultrasonograph
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Karaciğer hidatik kist hastalığı ülkemizde ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Kist hidatik, genellikle yaşam boyu sessiz kalır, klinik belirti göstermez. Tanı çoğunlukla başka bir nedenle yapılan görüntüleme işlemleri sonucunda tesadüfen konur. Hidatik kist hastalığının aktivitesinin anlaşılabilmesi, tedavi yaklaşımı ve sonrası takiplerde sonografik inceleme yanı sıra BT bulguları oldukça değerlidir.Bu çalışmada karaciğer kist hidatik lezyonları US ile Gharbi ve WHO'ya göre sınıflandırılıp, lezyonların US bulguları ÇKBT özellikleri ile karşılaştırıldı. Çalışmamıza 30 kadın, 6 erkek toplam 36 hastanın 62 lezyonu dahil edildi. Kadınların oranı %83 olarak tespit edildi.Lezyonların BT bulguları US özellikleriyle (WHO sınıflamasında kullanılan özellikler) ile karşılaştırıldığında 58 lezyonda (%93,5) birbiriyle uyumlu US ve BT bulguları saptandı. Dört lezyonda (%6,5) BT bulguları US sınıflaması ile uyumsuz olarak izlendi.Lezyonların merkezinden dansite ölçümleri yapıldı. Tüm gruplar karşılaştırıldığında gruplar arasındaki dansite farklılığı anlamlı bulundu. Ayrıca gruplar kendi içlerinde birbirleriyle karşılaştırıldığında da aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Tip 1 lezyonların büyük bir kısmının su dansitesinde olduğu (ortalama 8 HÜ), inaktif tip 4 lezyonlarda dansitenin daha yüksek olduğu (ortalama 34,4 HÜ) saptandı. Ancak dansite ölçümlerinin hastalık aktivitesi ile tam olarak ilişkili olmadığı gözlendi.Sonuç olarak ÇKBT'de KH lezyonlarının büyük bir kısmı doğru olarak sınıflandırılmaktadır. ÇKBT ve US bulguları yüksek oranda uyumludur. Farklı sınıflardaki lezyonların ortalama dansiteleri arasında anlamlı fark bulunmaktadır. İnsidental olarak BT'de saptanan bazı lezyonların az sayıda da olsa hatalı tiplendirilme olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, karaciğer KH lezyonlarında BT bulgularının US bulguları ile birlikte değerlendirilmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
Liver hydatid disease is an important health issue in our country and Southeast Anatolia Region. Hydatid cysts are usually silent, and they do not show any clinical manifestation. The diagnosis is generally incidental during diagnostic procedured performed for other reasons. Sonography and CT findings are crucial to understand the activity of hydatid cysts, to determine treatment options, and to follow-up the response to treatment.In this study, we classified liver hydatid cysts sonographically according to Gharbi and WHO, and we compared US and CT findings of the lesions. We included 62 lesions of 36 patients, 30 female and 6 males. The ratio of female patients was 83%.When CT findings and sonographic characteristics (features used in WHO classification) were compared, US and CT findings were consistent in 58 patients (93,5%). Four lesions (6,5%) had incompatible US and CT imaging findings.CT densities of all lesions were calculated from the centre of the cyst. When all lesions were compared, the mean density differences between lesion groups were statistically significant. When the groups were compared individually with each other, density differences were also significant. Most of the type 1 lesions had water density (mean 8 HU), and inactive type 4 lesions had higher densities (mean 34,4 HU). However, density values were not completely related to the disease activity.In conclusion, most liver hydatid cysts can be correctly classified with MDCT. US and MDCT findings of hydatid cysts are highly consistent. There is significant difference between mean densities of different lesion types. Although uncommon, some hydatid cyst lesions, incidentally discovered on CT, can be misclassified. Thus, CT findings of liver hydatid disease should be evaluated with sonography findings.