Behçet hastalığının demografik ve klinik özellikleri
Demographic and clinical characteristics of Behçet disease
  1. Tez No: 248679
  2. Yazar: BİLAL SULA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, demografik ve klinik özellikler, Behcet?s Disease, demographical and clinical characteristics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Behçet hastalığı oral aftlar, genital ülserler, kutanöz lezyonlar, oküler, artiküler, nörolojik ve vasküler semptom ve bulgularla karakterize multisistemik bir hastalıktır. Behçet hastalığının etyoloji ve patogenezi tam olarak bilinmemektedir. Behçet hastalığı ilk kez 1937 yılında bir Türk dermatoloğu olan Dr. Hulusi Behçet tarafından bildirilmiştir.Bu çalışmada Dicle Üniversitesi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dermatoloji polikliniğinde takip edilen Behçet hastalarının demografik ve klinik özelliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu tanı kriterlerine göre Behçet hastalığı tanısı konulan 132 hasta alındı. Hastalar retrospektif olarak değerlendirildi ve veriler SPSS 16 programı kullanılarak analiz edildi.Yaşları 15 ile 59 arasında değişen, 76'sı kadın, 56'sı erkek toplam 132 hasta değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 32.40, erkek/kadın oranı 0.73 olarak bulundu. En çok hasta 26-35 yaş aralığındaydı. Hastalığın semptomlarının ortalama başlangıç yaşı 25.51, semptomların başlangıç yaşı en erken 8, en geç ise 54 yaş olarak bulundu. Ortalama tanı yaşı 28.71 yaş olarak bulundu. Hastalık süresi 1-16 yıl arasında değişmekteydi ve ortalama hastalık süresi 3.68 yıl olarak saptandı. Jüvenil Behçet hastalığı tanısı alan 6 hasta (%4.54) tespit edildi. Oral aftlar (%100) ve genital ülserler (%94.0) hastalığın en sık bulguları olarak bulundu. Bunları paterji pozitifliği (%75.0), papülopüstüler döküntü (%74.2), eritema nodozum (%43.2), tromboflebit (%6.8) ve ekstragenital ülser (%6.1) izledi. Sistemik tutulum sıklıklarına göre; eklem tutulumu (%79.54), göz tutulumu (%28.8), vasküler tutulum (%9.8), pulmoner tutulum (%2.3), nörolojik tutulum (%2.3) ve genitoüriner sistem tutulumu (%0.8) olarak saptandı.Behçet hastalığının en sık bulgusu mukokutanöz lezyonlar olarak saptandı. Erkek ve kadın hastalar arasında mukokutanöz bulgular ve sistemik tutulum oranları açısından istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı. Bu çalışmanın dünyanın farklı bölgelerinde klinik ve demografik özellikleri farklılık gösterebilen Behçet Hastalığının epidemiyolojik verilerine katkıda bulunacağını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Behçet?s disease is a multisystemic disease which is characterized by oral aphthous lesions, genital ulcers, cutaneous lesions, ocular, articular, neurologic and vascular symptoms. Etiology and pathogenesis of Behçet?s disease is not known exactly. Behcet?s disease was described the first time in 1937 by a Turkish dermatologist Dr. Hulusi Behçet. In this study, we aimed to determine demographic and clinical features of patients with Behçet?s disease, followed up in the outpatient clinic of Dermatology, Medical Faculty, Dicle University. The study included 132 patients who were diagnosed with Behçet?s disease according to International Behçet?s Disease Study Group?s diagnostic criteria. The patients were examined retrospectively and the data were analyzed by using SPSS 16 programme.This study was performed on 132 patients, 76 females and 56 male, who are between 15-59 years old. Mean age of the patients was 32.40 and male/female ratio was found to be 0.73. Most of the patients were at interval age of 26-35 years. The mean age of the disease?s symptoms onset was 25.51 years, the age of symptoms at onset was found to be 8 years as the earliest, and 54 years as the latest. The mean diagnosis age was 28.71 years. The disease duration varied between 1-16 years, and mean disease duration was determined to be 3.68 years. Six patients were diagnosed to have juvenil Behçet disease (4.45%).Oral aphtous lesions (100%) and genital ulcers (94%) were found to be the most common sympthoms of the disease, followed by patergy positivity 75%, papulopustular lesions 74.2%, erythema nodosum 43.2%, thrombophlebitis 6.8% and extragenital ulcer 6.1%. According to systemic involvement frequencies; joint involvement was found as 79.5%, ocular involvement 28.8%, vascular involvement 9.8%, pulmonar involvement 2.3%, neurologic involvement 2.3% and genitourinary system involvement 0.8%.The most frequent finding of the Behçet?s disease were detected as mucocutaneous lesions. It was also determined that these was not any significant difference between male and female patients in terms of mucocutaneous symptom and systemic involvement rations. We are of the opinion that this study will contribute to the epidemiologic data of Behçet?s disease which may exhibit different clinic and demographic features in different parts of the world.