Yoğun bakım hastalarında, kritik hastalık polinöropatisi insidansı, özellikleri ve prognoza etkilerinin değerlendirilmesi
İncidence,characteristics of critical illness polyneuropathy and its effect on prognosis in intensive care patients
  1. Tez No: 248750
  2. Yazar: LOKMAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL ÖĞMEGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Kritik Hastalık Polinöropatisi, Yoğun Bakım, Elektrofizyolojik değerlendirme, Critical illness polyneuropathy, Intensive care unit, Electrophysiological investigation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kritik Hastalık Polinöropatisi (KHP), yoğun bakımda bir haftadan daha uzun süre takip edilen hastalarda gelişebilen klinik bir durumdur. Bu hastalık periferik sinirlerin bir bozukluğudur ve sanıldığından daha çok görülmektedir. Hastaların yoğun bakımda kalma sürelerini uzatan bu durum geniş bir klinik spektruma sahiptir. Hafif bir ekstremite güçsüzlüğünden ventilatör ihtiyacı gerektirecek ölçüde solunum kaslarında yetmezliğe dek farklı yelpazede kendini gösterebilmektedir. Bunun sonucu olarak da yoğun bakım (YB)' da kalış süresi uzamakta, günler içinde vital fonksiyonların işleyişi etkilenmekte, ventilatörden ayrılmada güçlük meydana gelmekte ve sonuçta da morbidite ile mortalite oranları artmaktadır.Klinik izlemde bu durum, derin tendon reflekslerinin azalması ya da alınamaması, kas güçsüzlüğünün ortaya çıkması ve bilinci açık ve muayeneye koopere olabilen hastalarda duyu modalitelerinde değişiklikler meydana gelmesiyle karakterizedir. Ancak daha erken dönemde, klinik belirtilerin ortaya çıkmasından önce, KHP gelişebileceği ihtimali göz önünde bulundurulduğunda, elektrofizyolojik incelemeler ile KHP tanısı koyabilmek mümkündür.Bu çalışmada, YB'larda tedavi gören hastalarda; kritik hastalık polinöropatisinin hangi hastalarda ve ne oranda gelişebileceğini önceden belirlemek, gerekli medikal tedaviyi ve rehabilitasyonu şekillendirmek, diğer tedavi alternatiflerini araştırmak ve sonuçlarını karşılaştırmak; bununla birlikte nöroloji dışı yoğun bakım hekimlerinin bu konuya dikkat ve ilgilerini çekmek ve ayrıca bu hastalarda, elekronöromiyografi (ENMG) tetkikinin rutin haline getirilmesini sağlamak amaçlanmıştır.Bu amaçla akut polinöropati nedeniyle (Guillain Barré sendromu vs) yatmayan ve daha önceden de polinöropatisi olmayan (üremik, diyabetik vb.) YB hastalarında, yatışlarının ilk birkaç günü ve 10-15 gün sonrasında olmak üzere iki defa PNP protokollü ENMG tetkiki yapılmıştır. Bu iki inceleme sonuçları istatistiksel açıdan analiz edilmiştir. Bu analiz sonucunda çalışmadaki 33 hastanın (yaş ortalamaları 59 olan 18 kadın, 15 erkek hasta) verileri değerlendirildiğinde; istatistiksel açıdan %100, klinik ve elektrofizyolojik açıdan ise %88 oranında (29 hasta) KHP geliştiği saptanmıştır. KHP oluşumunda enfeksiyon, ventilatör varlığı ve cinsiyetin bir katkısı olmamıştır. Aynı şekilde bu parametrelerin prognoza etkileri de istatistiksel açıdan önemli bulunmamıştır. Buna karşın hasta yaşının KHP gelişiminde önemli bir etken olduğu görülmüştür.Sonuç olarak YB hastalarında KHP' nin ne sıklıkla oluştuğu, hangi hasta profilinde gelişebildiği, prognozu ne oranda etkilediği bilimsel olarak tartışılmış ve YB Ünitelerinde ENMG incelemesinin daha efektif ve rutin olarak kullanılmasının önemine vurgu yapılmıştır.Elektrofizyolojik incelemelerin geciktirilmeden yapılarak erken tanıya ulaşmak, etyolojik nedenlerin oluşmasının engellenmesi, ya da oluşmuş ise etkin tedavilerinin yapılması için önemlidir. Bu durumun klinik süreci olumlu etkilemesi ve YB'dan çıkışı kolaylaştırması da kuşkusuzdur.
Özet (Çeviri)
Critical illness polyneuropathy (CIP) is a clinical situation that seen in patients who pursuit in the intensive care for more than a week. This disease is a peripheric nervous systems? failure and seen much more than supposed. The condition that extend the duration of patients at intensive care has a wide spectrum in clinically. This spectrum can show itself changes from weak muscle paralysis to respiratory muscle insufficiency which required ventilator needs. At last, the duration in the care unit gets longer, the functioning of vital functions has been affected, distinguish ventilation become difficult and eventually the morbidity and mortality ratios? has been increased.At clinical observations, this situation is characterized by reduced deep tendon reflexes or loss of deep tendon reflexes, emergence of muscle strength weakness, and differation of sense modality in patients who is conscious and cooperate to neurologic examination. Making the diagnosis of CIP is possible in early time with electrophysiological study before clinical symptoms relevead when developing possibility of CIP has been considered.Aim of this study is to determine before in which patients and what proportion CIP may develop, giving shape to needed medical treatment and rehabilitation, investigation of other treatment modalities and compare the results, however making interest to physicians out of neurology intensive care and also in this patients moreover common use of the ENMG in this patients is intended.With this aim, ENMG investigation is made in the first several days and 10-15 days later in two times protocolly at intensive care at which patients have not acute PNP (Guillain Barré) and is not known as PNP (uremic, diabetic) before. The results of two study is analyzed by statistically. As a result of this analysis, when the data of 33 patients (the 18 women average age 59, 15 men patient) were evaluated; statistically %100, in clinic and electrophysiological way %88 rate (29 patient) of CIP were determined. In CIP formation; infection, the presence of ventilatory and gender had been no contribution. In the same way, prognostic impact of these parameters were not found significant statistically. Whereas the patient age was seen as an important factor in CIP development.As a result, how often may patients become CIP at intensive care, at which patient profile becoming and what proportion effecting prognosis is discussed scientifically and using ENMG investigation more effectively and commonly at intensive care units is emphasized.Reaching to early diagnosis as soon as possible with making electrophysiological investigation is important for preventing the etiologic reasons or making effective treatment if the disease has been occurred. It?s an unsuspicious reality that this condition effects to clinical duration positively and making easier out of intensive care for patients.