Mesane tümörlü hastalara uygulanan cerrahi girişimler sonrası yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
The assesment of quality of life after the surgical interventions are implemented to the patients with bladder tumor
  1. Tez No: 248806
  2. Yazar: AYFER KULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMMÜ YILDIZ FINDIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane Tümörü, Yaşam Kalitesi, SF-36, Hemşirelik Bakımı, Bladder Tumor, Life Quality, SF-36, Nursing Care
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma mesane tümörlü hastalara uygulanan cerrahi girişimler sonrası yaşam kalitesini belirlemek üzere tanımlayıcı bir çalışma olarak yapıldı. Aralık 2007- Aralık 2008 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji polikliniğine gelen uygun, mesanesine cerrahi girişim uygulanmış 84 hasta dahil edildi. Verilerin toplanmasında SF- 36 yaşam kalitesi ölçeği ve bireysel bilgi formu kullanıldı. Tüm veriler SPSS yazılım programına girilerek analizleri yapıldı. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra, bağımsız değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanıldı. Farklı değişkenler arasında ilişki varlığı Korrelasyon analizi ile araştırıldı. Çalışmaya katılanların % 84,5'inin erkek, % 61,9'unun 65 yaşın üzerinde, % 69'unun ilkokul mezunu, % 49 `unun aylık gelirinin 500 TL'nin altında olduğu bulunmuştur. Hastaların mesane tümörleri ameliyatı sonrası yaşam kalitesi puanlarının en az emosyonel rol kısıtlılıklarında 3,5(3-6) puan ve en çok fiziksel fonksiyonlarda 20(10-30) puan aldıkları belirlendi. Ancak tüm alt gruplarda yaşam kalitesi puanlarının 50' nin altında olduğu görüldü. Hastaların cinsel yaşamı etkilenenlerde, yaşam kalitesi ağrı alt grubunda yaşam kalitesi puanlarının istatistiksel olarak anlamlı derecede düştüğü belirlendi (6,1 (4,2-8,2) 6,7 (4,2-9,7), p=0,032, p0,05). Sonuç olarak, mesane tümörlü hastalara uygulanan cerrahi girişimler sonrası hastaların yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkilenmekte ve hemşirelerin mesane tümörü tanısına sahip olan ve mesanesine cerrahi girişim planlanan hastalara, yaşam kalitelerini etkileyen kişisel ve hastalıkla ilgili özellikleri dikkate alarak yaşam kalitesini arttırmaya, desteklemeye yönelik bakım vermelerini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the life quality of patients after bladder tumor surgery. The study population consisted of 84 patients who underwent bladder surgery at Trakya University, Medicine Faculty Hospital, Urology Polyclinic between December 2007 and December 2008. The data were collected using SF-36 life quality scale and individual information forms. All data were entered into the SPSS software and analyzed. In addition to descriptive statistics, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis variance analysis was used in comparing the independent variables. The relation among different variables was studied using correlation analysis. It was found that 84.5% of the participants were male, 61,9% were over 65 years old, 69% were primary school graduates, and 49% had monthly income below 500 TL. The life quality scores after bladder tumor surgery revealed that the patients had the lowest scores in emotional role restrictions, 3,5 (3-6), and highest scores in physical functions, 20 (10-30). However, the life quality scores in all sub-groups were below 50. In patients whose sexual lives were affected, the life quality scores in life quality-pain sub-group showed a statistically significant decrease (6,1 (4,2-8,2) 6,7 (4,2-9,7), p=0,032, p0,05). As a result, the life quality of the patients after bladder tumor operations is adversely affected, so the care provided by the nurses to the patients diagnosed with bladder tumor and planned to be operated should aim to improve and support life quality taking into consideration the personal and disease-related characteristics affecting their life quality.