Kalp hastalıklı çocuklarda doğumsal koroner arter anomalilerinin sıklığı ve özellikleri
The frequency and characteristics of congenital coronary artery abnormalities in children with heart disease.
  1. Tez No: 248896
  2. Yazar: MÜNEVVER TUĞBA TEMEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN BAŞPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, Çocukluk çağı, Doğumsal koroner arter anomalisi, Angiography, Childhood, Congenital Coronary Artery Anomaly
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmanın amacı; Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalında Ocak 2005-Aralık 2009 tarihleri arasında yapılmış olan anjiyografilerde, doğumsal koroner arter anomalilerinin sıklığı ve özelliklerini saptamaktır.1 Ocak 2005- 31 Aralık 2009 tarihleri arasında yapılmış olan anjiyografilerin sineanjiyografi görüntüleri 1-30 Ocak 2010 tarihleri arasında retrospektif incelendi. Koroner arter anomalisi tespit edilen hastalar tekrar gözden geçirilerek sineanjiyografi görüntüleri kaydedildi.Anjiyografi yapılan 1138 olgudan koroner arterlerin görüntülenebildiği sol ventrikül ve aort kök enjeksiyonu yapılmış olan 515 olgu çalışmamıza dahil edildi. Koroner anomali tespit edilen 42 olgunun tanı yaşı ortalaması 5.3±2.0 yıl, %47.6'sı (20) erkek ve %52.4'ü (22) kız olarak bulundu. Koroner arter anomali sıklığı %8.1 olarak bulundu. Koroner arter anomalisi tespit edilen 42 olgu incelendiğinde; 38'inde (%90.4) çıkış, ikisinde (%4.7) dağılım, ikisinde (%4.7) sonlanma anomalisi tespit edildi. Çalışmamızda en sık çıkış anomalileri tespit edildi. Onaltı olgu ile sol ana ve sağ koroner arterin sol aortik sinüsten çıkması en fazla görülen koroner arter anomalisi olarak bulundu. Anomali saptanan olgularımıza eşlik eden en sık doğumsal kalp hastalığı Fallot tetralojisi olarak bulundu.Doğumsal kalp hastalıklı çocuklarda koroner anomali sıklığı toplum taramalarından çok daha yüksek düzeylerde olduğundan, bu olguların ani ölüm riski ve diğer komplikasyonlar açısından değerlendirilmesi ve eğer klinik olarak gerekli ise cerrahi düzeltmelerinin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is; to determine frequency and the characteristics of congenital coronary artery anomalies in angiograms in the Pediatric Cardiology Department of Gaziantep University.All cineangiograms from January 2005 to December 2009 are examined between 1 to 30 January 2010, retrospectively. The patients with coronary artery anomalies are checked over again, the diagnosis and the cineangiogram images are recorded.515 patients are included to our study whose coronary arteries can be inspected because of the left ventricle and aortic root injections, from totally 1138 patients. The median diagnostic age of 42 patients with coronary artery anomalies was 5.3±2 years, 47.6% (20) male, 52.4% (22) female. The incidence of coronary artery abnormalitie was 8.1%. We determined that 38 of the coronary artery anomalies were origin (90.4%), 2 of them were intrinsic (4.7%) and 2 of them were termination abnormalities (4.7%). The most common abnormality was the anomalous origin of the right coronary artery from the left aortic sinus with 16 patients and the most common congenital heart disease was tetralogy of Fallot in our study.Because of the frequency of the coronary artery anomalies in congenital heart disease is higher than the population, these patients should be evaluated for the risk of sudden death and the other complications, so that necessary operative treatment have to be done in time.