Ooverektominin dişi sıçan endometriyumunda ghrelin ekspresyonu üzerinde ortaya çıkarttığı etkilerin incelenmesi
Evaluation of effects on endometrial ghrelin expression in female rats with oopherectomised
- Tez No: 248897
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum, Ghrelin, İmmunohistokimya, overektomi, Endometrium, Ghrelin, immunohistochemistry, ovariectomized
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Ghrelin büyüme hormonu salgılanması, iştah gıda alımı, karbonhidrat metabolizması, gastrointestinal sistem, kardiyovasküler sistem, hücre proliferasyonu ve reproduktif sistem üzerine etkileri olan bir hormondur. Bu çalışmada, bilateral overektominin uterus dokusunda meydana getireceği yapısal değişiklikleri ve bu değişiklikler sonucunda endometriyumdaki ghrelin immunreaktifliğinin nasıl etkileneceğinin belirlenmesi amaçlandı.Çalışmada 28 adet erişkin wistar-albino cinsi dişi sıçan kullanıldı. Sıçanlar yedi gruba ayrıldı. Daha sonra deney grupları estradiol verilen (B) ve verilmeyen (A) olmak üzere ikiye ayrıldı. Grup I; Kontrol, GrupII; Sham, GrupIIIA; overektomiden sonraki 1. gün, GrupIIIB; overektomiden sonra 1. gün östrojen verilen, GrupIVA; overektomiden sonraki 3. gün, GrupIVB; overektomiden sonra 3. gün östrojen verilen, GrupVA; overektomiden sonraki 5. gün, GrupVB; overektomiden sonra 5. gün östrojen verilen, GrupVIA; overektomiden sonraki 7. gün, GrupVIB; overektomiden sonra 7. gün östrojen verilen, GrupVIIA; overektomiden sonraki 15. gün, GrupVIIB; overektomiden sonra 15. gün östrojen verilen sıçanlardan oluştu. Deney sonunda sıçanlar ketamin anestezi altında dekapite edildi ve uterus dokuları çıkarıldı. Dokular parafin bloklara gömüldü, avidin-biotin-peroksidaz yöntemi ile ghrelin immunohistokimyasal boyaması yapıldı.Bilateral overektomi sonrası östrojen verilmeyen gruplarda, uterus epitel boyunda, endometriyal bezlerde azalma ve bağ dokusu kaybı görüldü. Ghrelin pozitif hücreler endometriyum yüzey ve bez epitelinde belirgin olarak tespit edildi. Overektomize sonrasında zamanla ghrelin ekspresyonunda azalma gözlendi.Sonuç olarak bilateral overektomi uterus dokusunda histolojik değişikliklere yol açmaktadır. Overektominin endometriyum ghrelin immunreaktivitesi üzerine etkili olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ghrelin is a hormone which be its effects on growth hormone secretion, appetite, food intake, carbohydrate metabolism, gastrointestinal system, cardiovascular system, cell proliferation and reproductive system. In this study, in the uterine tissue will bring structural changes from bilateral ovariectomized and as a result of these changes, affect how ghrelin immunreactifite in the endometrium was intented.In study, 28 adult female Wistar-albino rats were used. The rats were divided into seven groups. Later after, experiment groups where to divited given estrogen and not given estrogen. GroupI; Control, GroupII; Sham, GroupIIIA: ovariectomized next 1st day, GroupIIIB; estrogen given the 1st day after ovariectomized, Group IVA; 3rd day after ovariectomized, Group IVB; estrogen given the 3rd day after ovariectomized, Group VA; 5th day after ovariectomized, GroupVB; estrogen given the 5th day after ovariectomized, Group VIA; 7th day after ovariectomized, Gorup VIB; estrogen given the 7th day after ovariectomized, Group VIIA; 15th day after ovariectomized, Group VIIB; estrogen given the 15th day after ovariectomized. At the end of the experiment, the rats were decapitated under ketamine anesthesia and its uterine tissue was removed. Tissues were embedded in paraffin and staining ghrelin immunohistochemical with avidin-biotin-peroxidase method was performed.In the overectomized rats, reduction in uterine epithelium?s size and in endometrial glands and loss of connective tissue were seen. Ghrelin-positive cells in the endometrial surface and the gland epithelium was found to be significant. After ovariectomized, in the ghrelin expression was seen decreasing with time.As a result, bilateral ovariectomized leads to histological changes in uterine tissue. The ovariectomized has been observed to be effective on endometrium ghrelin immunoreactivity.