Kırıkkale ili spor kulüplerinin faaliyet alanları ve işleyişleri
Functioning and activities of sports clubs of kirikkale province
- Tez No: 248903
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Dernek, Kulüp, Spor, Spor Yöneticisi, Kanun, Association, Club, Sports Management, Law, Regulation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu yüksek lisans çalışması, spor yöneticilerinin bakış açılarına göre; Kırıkkale İli spor kulüplerinin faaliyet alanları ve işleyişlerinin ne durumda olduğunu, nüfusa göre yeterliliğini, sportif ihtiyaçları karşılama düzeylerini, yöneticilere göre problem durumları ile çözüm önerilerinin belirlenmesi yönünde yapılmış bir araştırmadır.Tez konusu ile ilgili yurt içi ve uluslar arası literatür araştırılması yapılmış, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve İl Müdürlüğü ayrıca kulüplerin kendi kayıtlarındaki envanterlerinden gerekli istatistiki veriler temin edilmiştir. Kırıkkale ili spor kulüplerinin yönetim problemleri ve öneriler hakkında bilgi verilmiştir. İl ve kulüp yöneticileriyle yüz yüze görüşmeler yapılarak anket yapılmıştır. Veri toplama aracından elde edilen veriler SPSS istatistiksel paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Cinsiyete ve tüm gruba göre ankete verilen cevaplar yüzde ve frekanslar olarak değerlendirilmiştir.Bu doğrultuda yapılan çalışmada; Kırıkkale İlinde bay ve bayan spor yöneticilerine göre sportif faaliyetlerin yetersizlik nedenleri olarak: Kulüplerin düzenli mali kaynakların olmaması (% 66), sporculara sağlanan maddi destek yetersizliği (% 61.1), tesis, sportif, malzeme yetersizliği (%52.4), profesyonel, deneyimli ve yaratıcı idarecilerin eksikliği (%32.1), sporculara sosyal güvence sağlanmaması (%28.4) olarak tespit edilmiştir. Yöneticilerin bu sorunların temel çözümünde; Spor kulüplerine resmi kaynak sağlanması, sporculara gerekli maddi desteğin sağlanması, kulüplere tesis ve malzeme temin edilmesi olarak görmüşlerdir.Sporun milli bir olgu olduğu kabul edilerek, okullarımızda ki sportif faaliyetlerin küçük yaşlarda ve daha nitelikli olarak yapılmasının sağlanması, kulüplerimize ve Türk Sporuna kaynak teşkil etmede çözüm olarak değerlendirilmiştir. Profesyonel spor yöneticilerin kulüplerde görev alması, kulüplerin kaynak alanlarının artırılması, gençlerin sportif aktiviteye yönlendirilmesi yönünde eğitilmesi ve teşvik edici yöntemler geliştirilmesi ve ayrıca alandaki gelişmelere yönelik yöneticilere hizmet içi eğitim seminerlerinin verilmesi yararlı sonuçlar doğuracaktır.
Özet (Çeviri)
This graduate work, sports administrators according to the viewpoint; Kırıkkale Province sports clubs in their activities and functioning in what is, population according to the adequacy sport to meet the needs levels, according to managers of problem situations and identify solutions to be made in the direction is an investigation.Thesis on the subject of domestic and international research literature have been made and the Provincial Directorate of Youth and Sports General Directorate of the club in the inventory of its records of the necessary statistical data are provided. Information about the problems of the management of sports clubs of Kırıkkale province and suggestions were made. Face to face discussions with provincial and club manager surveys were made. Data collection tool, the data obtained were evaluated by using the SPSS statistical package program. Gender and the answers given to the entire group according to the survey as a percentage and frequency were assessed.In this regard the study; Kırıkkale Province in the men's and women's sports manager sports activities according to the cause of the deficiency as: Club regular financial resources is not (%66), athletes are provided with insufficient financial support (%61.1), facilities, sports, lack of materials (%52.4), professional, experienced and creative executives with the lack of (%32.1), to provide social protection to athletes (%28.4) have been identified as. Managers of these problems in basic solution; Sports clubs official sources ensuring the provision of financial support necessary to athletes, clubs are seen as plant and equipment is provided.Sport is an issue of the national assumption that sports activities in schools and early years provision and better qualified to do was be seen as a solution. Task managers in professional sports club to receive, clubs and young people to increase their source areas are directed to sports activities in the direction of encouraging the development of training methods, the manager of the service training seminars to be given.