Farklı enerji kaynaklarının ve probiyotik ilavesinin sütten kesim dönemindeki tayların büyüme performansı ve metabolizma üzerine etkileri
The effects of different energy sources and suplemental probiotic on growth and metabolic performance in weanings
  1. Tez No: 248905
  2. Yazar: YILMAZ ARİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAŞALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Growth performance, Metabolism, Saccharomyces cerevisae, Yeast culture, Weaning foals
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, farklı enerji kaynakları ve Saccharomyces cerevisiae (Diamond V“XP”Cedar Rapids, IA) dan hazırlanmış, canlı maya kültürü ilavesinin, sütten kesim dönemindeki 5 aylık tayların gelişim performansı ve metabolizmaları üzerine etkilerinin gözlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada Türkiye jokey Kulübü (TJK) Karacabey Pansiyon Harasında bulunan ortalama ağırlıkları 181 kg olan 32 adet 5 aylık safkan İngiliz ırkı tay kullanıldı. Araştırma tayların anneden ayrılmadan önceki dönemi ve anneden ayrıldıktan sonraki dönemini kapsayacak şekilde 2 x 2 faktöriyel (4 grup) deneme desenine göre yürütüldü. Taylar yaş ve ağırlıklarına göre 4 gruba (8 tay) ayrılıp ilk grup, geleneksel yulaf bazlı (Y) rasyon, ikinci grup ise mısır bazlı (M) rasyon ile beslenmiştir. 3. grup rasyona probiyotik ilave edilerek yulaf + probiyotik (YP), 4. grup rasyona yine probiyotik ilave edilerek mısır + probiyotik (MP), şeklinde uygulanmıştır.Başlangıçta tüm tayların cinsiyetleri, anne-baba isimleri, doğum tarihleri ve anne kiloları belirlendi. Hazırlanan yem karışımlarından (Y ve M) her birinden 2 şer örnek alınıp muhafaza edildi. Kontrol grubu amaçlı olarak her bir gruptaki 4 hayvandan (toplam 16 hayvan) 14 günde bir, sabah beslemesinden 2 saat sonra ve akşam yemlemesinden 30 dk önce olmak üzere 2 defa kan alınmıştır. Kan serumunda kan üre nitrojeni (BUN), kreatin kinaz (CK), kreatinin (CREA), total protein (TP), albümin (ALB), total bilirubin (TBİL), direkt bilirubin (DBİL), laktik asit (LA), laktik dehidrogenase (LDH), aspartat amino transferaz (AST), kalsiyum (CA), fosfor (P), magnezum (MG), gamma glutamyl transferase (GGT), alkalin fosfataz (ALP) değerleri ölçümleri yapılmıştır.Hayvanlar her sabah meraya çıkmadan önce ve meradan dönüşte tartılarak meradaki ot tüketimleri ve canlı ağırlık değişimleri belirlenmiştir. Ahırdaki günlük konsantre yem ve kaba yem tüketimleri, her gün önlerinde bıraktıkları yemler bir sonraki yemlemeden önce alınıp tartılarak tespit edilmiştir.Tayların 14 günde bir göğüs çevresi ve cidago yükseklikleri ölçümü yapılmış, 28 günde bir de yem ve dışkı örnekleri alınmıştır.Deneme yemlerinde: Kuru madde (KM), Nötral deterjan fiber (NDF), Asit deterjan fiber (ADF), Ham yağ (HY), Ham protein (HP), Ham kül (HK), analizleri yapılmış, sindirilebilir enerji (SE) hesaplanmıştır.Yemlere probiyotik ilavesinin, büyüme performansı, metabolizma ve kan parametreleri arasında anlamlı bir fark oluşturmadığı izlenmiştir. Ayrıca enerji kaynağının değiştirilmesinin ölçülen tüm parametrelerde anlamlı bir fark oluşturmadığı izlenmiştir.Anahtar sözcük: Büyüme performansı, Metabolizma, Probiyotik, Saccharomyces cerevisiae, Tay
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate the effects of a yeast culture preparation containing Saccharomyces cerevisiae (Diamond V“XP”Cedar Rapids, IA) on the growth performance during weaning time period fed varying energy sources concentrate rations.In this study 32 five months old English thoroughbred weaning foals sedentary in Karacabey stud farm of the Jockey Club of Turkey were utulized by using to try pattern 2 x 2 faktorial ( 4 groups), which indicated the foals before and after seperating their mothers. The foals were seperated into 4 groups (8 foals) according to their ages and weight. The first one were fed traditional oats (Y) ration and the second one were fed alternative corn (M) ration. Third group were fed oats ration with supplemental Yeast culture (YP), forth group were fed alternative corn ration with supplemental Yeast culture (MP). Yeast culture was added to the total daily ration at 2,5 % by weight.At the begining all of the foals sex, their parents names, the date of their birth and their mother living wheight were identified. The mixture of feeding stuff (Y and M) were prepared for taking two samples each of them, which were protective. Four horses, were taken at each group (total 16 horses), were observed as a control grup whose blood sampels were taken at once during the 14 days period. The samples were taken in 2 hours, after feeding in the morning and 30 mins before in the evening twice a day, which were evaluated by using Blood Ürea Nitrogen (BUN), Creatin kinase (CK), Creatinin (CREA), Total Protein (TP), Albumin (ALB), Total Bilirubin (TBİL), Direkt Bilirubin (DBİL), Lactic Asid (LA), Lactic Dehidrogenase (LDH), Aspartat amino transferaz (AST), Calcium (CA), Phosphor (PHOS), Magnesium (MG), Gamma glutamyl transferase (GGT), Alkalin Fosfataz (ALP) these values.Foals were weigthed in consecutive days for the determination of the differences between the live weight before and after the pasture and also it was determined that how much straw they consume. Determining the how much the intake of concentrate and crude feed left at each day in the stable by weighting them to decide nutrient requirements which were given everyday before introducing them the next time.Foals chest circumference and the altitude of the cidago were evaluated at once during the 14 days period. Their feedings and feces were taken at once during the 28 days period.Dry matter, digestible energy (DE), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), ether extract (EE), crude protein (CP), and crude ash (ASH) were analyzed.At the end of the study, in the treated in weaning foals, no difference in blood parameters and growth performance was detected due to yeast culture supplementation. There was, however, no significant difference between the traditional and alternative diet across all measured parameters.