Supraaortik multiple stenozlarda eş zamanlı balon anjioplasti ve stent implantasyonu
Simultaneous baloon anjioplasty and stent implantation in supraaortic multiple stenosis
- Tez No: 248932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endovasküler tedavi, stent, balon anjioplasti, serebral iskemi, arteryel stenoz, karotid arter stentleme, supraaortik stenoz, Endovascular treatment, stenting, balloon angioplasty, cerebral ischemia, arterial stenosis, carotid artery stenting, supraaortic stenosis
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç : Supraaortik multiple stenozlarda endovasküler tedavi daha az invaziv bir yöntem olup, komplikasyon oranı cerrahi tedaviye oranla daha düşüktür. Endovaskuler tedavi yöntemleri 1980'li yıllarda başlayan girişimsel radyolojideki gelişmeler sonucu giderek artan oranlarda cerrahi tedaviye benzer başarı oranları nedeniyle günümüzde cerrahi tedavinin yerini almaktadır. Çalışmamızın amacı supraaortik multiple stenotik lezyonlarda eş zamanlı yapılan endovasküler tedavinin başarısı ile komplikasyonlarını değerlendirmek ve bu sonuçları cerrahi tedavi sonuçları ile karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2004-2009 yılları arasında supraaortik çok sayıda stenozu olan ve en az iki lezyona stent veya stent ve balon anjioplasti tedavisi uygulanan, 6' sı kadın (% 18), 28 i erkek (% 82), 19 ile 82 (ort 59,9 ) yaş aralığında 34 hasta alındı. Toplam 72 lezyon mevcuttu. Karotis arter stentleme işlemi yapılırken emboli koruma filtresi kullanıldı. Hastalar tedavi sonrasında 1. gün, 1, 3, 6 ve 12. aylarda ve sonrasında yılda bir olmak üzere Doppler US ile takip edildi. Anlamlı restenoz saptanan hastalara tekrar girişim yapıldı.Bulgular: Teknik başarı oranımız % 100 oranında idi. Toplam 72 lezyon mevcut olup bunların 51'i (% 70,8) karotid arter, 12'si (% 16,7) vertebral arter, 8'i (% 11,1) subklavyan arter ve 1'i (% 1,4) brakiosefalik arterde idi. Lezyonlardan en sık 13 hastada (% 38) bilateral internal karotid arter lezyonu mevcuttu. 27 hastada (% 79) koruma filtresi kullanıldı, 4 hastada (% 11,8) filtre içinde embolik materyal saptandı. işlem sırasında 6 hastada (% 17,6) bradikardi ve hipotansiyon gelişti, 2 hastada (% 5,9) asistoli, 1 hastada (% 2,9) aritmi görüldü. Bradikardi ve asistoli atropinle tedavi edildi. 1 hastada (% 2,9) boyunda hematom gelişti kaplı stent ile tedavi edildi. 1 hastada (% 2,9) inguinal psödoanevrizma gelişti, hasta opere oldu. 3 hastaya restenoz nedeniyle tekrar girişim yapıldı.Sonuç: Supraaortik multiple stenozlarda eş zamanlı yapılan balon anjioplasti ve stent implantasyonu cerrahi tedaviye alternatif uygun ve en az cerrahi kadar başarılı minimal invaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Aim : Endovascular treatment is a less invasive method in supraaortic multiple stenosis and complication rate is lower than the surgical treatment. Endovascular treatment methods takes place of surgical treatment because of the success rate similar to surgical treatment in increasing rates as a result of developments in interventional radiology started in the 1980s. The aim of our study is to evaluate complications associated with the success of the simultaneous endovascular treatment in supraaortic multiple stenotic lesions and to compare these results with the surgical results.Material and Method:In the study 34 patients including 6 women (18%) and 28 men (82%), aged between 19 and 82 (approx. 59.9) were taken, who have many stenosis with supraortic in between 2004-2009 and applied stent or stent and balloon angioplasty treatment. There are total 72 lesions. While Carotid artery stenting is being done, embolic protection filter was used. Patients were followed up with Doppler U.S. after treatment 1 days, 1, 3, 6 and 12 months and a year later. Repeated attempts were made to patients with significant restenosis.51 of them (70.8%) wasResults: Our technical success rate was 100%. There are total 72 lesions and of 51 (70.8%) is at carotid artery, 12 (16.7%) at vertebral artery, and 8 (11.1%) at subclavian artery and 1 (1.4%) at brachiocephalic artery. The most common lesions in 13 patients (38%) had bilateral internal carotid artery lesions. The protection filters were used in 27 patients (79%), embolic material was detected in the fitler at four patients (11.8%). During the procedure bradycardia and hypotension developed in six patients (17.6%), asystole was seen in two patients (5.9%), and arrhythmias was seen in one patient (2.9%). Bradycardia and asystole were treated with atropine. One patient (2.9%) had neck hematoma and was treated with covered stents. The inguinal pseudoaneurysm developed in one patient (2.9%), the patient was operated on. Repeat procedures were performed because of restenosis in three patients.Conclusion: In supraaortic multiple stenosis, the balloon angioplasty and stent implantation made simultaneously is suitable alternative to surgical treatment, and is minimally invasive surgery at least so successful with surgery.