Trombolitik tedavi uygulanan akut ST yükselmeli miyokard infarktüslü hastalarda fragmente QRS kompleksinin önemi ve miyokardiyal reperfüzyon ile ilişkisi
Significance of fragmented QRS complex in patients treated with thrombolytic therapy for acute ST elevation myocardial infarction and its relationship with myocardial perfusion
  1. Tez No: 248931
  2. Yazar: FATMA HIZAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF TAVİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut STEMİ, Fragmente QRS, Reperfüzyon, Acute STEMI, Fragmented QRS, Reperfusion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AMAÇ: Akut STEMİ'de trombolitik tedavi sonrasında yetersiz miyokardiyal reperfüzyon mortalite artışı ile ilişkilidir. Çalışmamız trombolitik tedavi verilen hastalarda standart elektrokardiyografide fragmente QRS varlığı ile miyokardiyal reperfüzyonun göstergesi olan TMP arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve fQRS'in miyokardiyal reperfüzyon değerlendirilmesinde ek gösterge olarak kullanılıp kullanılmayacağını araştırmayı amaçlamaktadır.YÖNTEM: Mart 2004 ?Haziran 2006 yılları arasında Gazi Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri; Koroner Yoğun Bakım Ünitesine ilk kez Akut STEMİ ile başvuran ve trombolitik tedavi uygulanan toplam 100 hasta dahil edildi ve verileri geriye dönük incelendi. Hastaların demografik özellikleri, rutin laboratuvar parametreleri kaydedildi. Hastaların koroner anjiografi ile eş zamanlı (2. gün) standart 12 derivasyonlu EKG kayıtlarına ulaşıldı ve fQRS varlığı açısından analiz edildi. Ayrıca hastaların koroner anjiografi görüntüleri değerlendirilip infarkt ilişkili arter, infarkt ilişkili arter için başlangıç TIMI akım derecesi, başlangıç TMP derecesi kaydedildi.BULGULAR: Hasta grubunun bazal özellikleri incelendiğinde büyük kısmında sigara kullanım öyküsü mevcuttu (%72).Toplam 45 hastada fQRS tesbit edildi. Hastalar fQRS varlığına göre iki gruba ayrılarak gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. fQRS tesbit edilen hastalarda ekokardiyografik olarak saptanan sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu, TIMI akım derecesi, TMP derecesi daha düşüktü.(sırasıyla p=0.02, p=0.003, p=0.004).Hastalar miyokardiyal reperfüzyonun yeterli (TMP 3) ve yetersiz oluşuna göre de (TMP 2/1/0) iki gruba ayrılarak gruplar arası karşılaştırmalar yapıldı. Toplam 34 hastada miyokardiyal perfüzyon yeterli (TMP 3) ve 65 hastada da miyokardiyal reperfüzyon yetersiz (TMP 2/1/0) tesbit edildi. Miyokardiyal reperfüzyonun yetersiz olduğu grupta sigara öyküsü oranı ve PKG oranı istatiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (sırasıyla p=0.012, p=0.033). Miyokardiyal reperfüzyonun yetersiz olduğu grupta yeterli olan grupla kıyaslandığında fQRS oranı istatiksel anlamlı olacak şekilde yüksekti (sırasıyla %56.9'a karşın %23.5, p=0.002).Değişkenlerin korelasyon analizi sonucunda fQRS ile ekokardiyografik olarak saptanan sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonu arasında güçlü negatif korelasyon mevcuttu (R=-232, p=0.02). fQRS ile TIMI Akım Derecesi ve yeterli TIMI akım (TIMI 3 akım) arasında anlamlı negatif korelasyon saptandı(R=-0.347, p=0.000;R= -0.318, p=0.002). fQRS ile TMP derecesi ve yeterli miyokardiyal perfüzyon (TMP 3) arasında istatiksel olarak anlamlı negatif korelasyon saptandı (R=-0.370, p=0.000;R= -0.318, p=0.001).SONUÇ: Fragmente QRS varlığı trombolitik tedavi uygulanmış STEMİ hastalarında yetersiz miyokardiyal reperfüzyon ile ilişkilidir ve noninvaziv ve basit bir parametre olarak miyokardiyal reperfüzyonun değerlendirilmesinde ek bir parametre olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: In acute STEMI cases inadequate myocardial reperfusion in after thrombolytic therapy is associated with increased mortality. In our study we aimed to evaluate the relationship between TIMI myocardial perfusion (TMP) grade as an indicator of myocardial reperfusion and fragmented QRS (fQRS) in standart 12-lead electrocardiogram and if it is possible or not to use fQRS as an additional indicator of myocardial reperfusion.Methods: From March 2004 to June 2006, 100 patients admitted with first STEMI to Gazi University Hospital Coronary Intensive Care Unit and Selçuk University Hospital Coronary Intensive Care Unit and who were administered thrombolytic therapy, were included in this retrospective study. Demographic parameters and routine laboratory parameters of patients are recorded. Standard 12-lead electrocardiogram records of patients simultaneous with coronary angiography ( second day) were assessed and analysed for presence of fQRS. Also coronary angiography images were analyzed to identify the infarct related artery, TIMI grade of infarct related artery, TMP grade of infarct related artery.Results: When analysed the basal characteristics most of the patients were smoking (%72). fQRS was present in 45 patients. According to presence or absence of fQRS patients divided into two grups and compared. The patients with fQRS demonstrated a significantly lower TIMI grade, TMP grade and ejection fraction measured by echocardiography compared with the non-fQRS patients (p=0.003, p=0.004, p=0.02 respectively).According to adequate myocardial reperfusion (TMP 3) or inadequate myocardial reperfusion (TMP 2/1/0) patients divided into two grups and groups were compared. Adequate myocardial reperfusion (TMP 3) was present in 34 patients; inadequate myocardial reperfusion (TMP 2/1/0) was present in 65 patients. (p=0.012, p=0.033 respectively). The patients with inadequate myocardial reperfusion demonstrated a significantly higher fQRS compared with the adequate myocardial reperfusion patients. (%56.9 versus %23.5, p=0.002 respectively).On correlation analysis, there was a significant negative correlation between fQRS and left ventricular ejection fraction (R=-232, p=0.02). TIMI grade and adequate TIMI flow (TIMI 3) showed significant negative correlation with fQRS (R=-0.347, p=0.000;R= -0.318, p=0.002 respectively). TMP grade and adequate myocardial reperfusion (TMP 3) showed significant negative correlation with fQRS (R=-0.370, p=0.000;R= -0.318, p=0.001 respectively).Results : Presence of fragmented QRS in STEMI patients was associated with inadequate myocardial reperfusion and it can be used as a simple, noninvasive parameter to evaluate myocardial reperfusion.