Alerjikr rinit tanısında sık kullanılan testlerin karşılaştırılması ve deri prick testinin nazal semptomlar üzerindeki muhtemel etkilerinin araştırılması
Comparision of the frequently used tests in the diagnosis of allergic rhinitis and the evaluation of presumptive effects of skin prick test on nasal symptoms
  1. Tez No: 248984
  2. Yazar: BEYHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP KÖYBAŞI ŞANAL, YRD. DOÇ. DR. YUSUF ÖZGÜR BİÇER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, Nazal Provokasyon, Akustik Rinometre, Allergic Rhinitis, Nasal Provocation, Acoustic Rhinometry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Alerjik rinit, IgE bağımlı, tip I aşırı duyarlılık reaksiyonu şeklinde ortaya çıkan, ataklar halinde hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve kaşıntı ile karakterize bir inflamatuar nazal mukoza hastalığıdır. Tanıda; anamnez ve muayeneden sonra, deri testleri, spesifik IgE ve nazal provokasyon gibi testler kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Alerjik Rinitte kullanılan deri prick testi, nazal provokasyon testi ve spesifik IgE sonuçlarının birbiri ile karşılaştırılması ve deri prick testinin burun semptomları üzerinde etkisi olup olmadığının VAS ve Akustik Rinometre ile değerlendirilmesidir. Çalışmaya, Alternaria Alternata, Pollens III ve Feather Mix alerjenlerine karşı deri prick testinde pozitiflik gösteren 41 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastaların deri prick testi, nazal provokasyon testi ve akustik rinometrik ölçümleri yapılıp, spesifik IgE değerlerine bakılmıştır. Tüm istatistiksel karşılaştırmalar, bilgisayar ortamında SPSS 17.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Sonuç olarak; deri prick testi pozitif olan alerjik rinit hastalarının çalışmaya dahil edildiği dikkate alınarak yapılan değerlendirmede akustik rinometrede MCA2 parametresindeki % 10'luk değişim baz alındığında hastaların % 80,4`ünde, % 20' lik değişim baz alındığında ise hastaların % 63,4'ünde nazal provokasyon testinin pozitif olduğu görülmüştür. Yine deri prick testi pozitif olan hastaların % 24,4' ünde spesifik IgE pozitifliği saptanmıştır. Deri prick testinin nazal semptomlar üzerindeki muhtemel etkileri akustik rinometre ile değerlendirildiğinde deri prick testinde en çok üç pozitifliğin görüldüğü Polen III grubunda bazı akustik rinometrik parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark izlenir iken VAS ile yapılan değerlendirmede anlamlı fark izlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Allergic rhinitis is an inflamatuary disease of nasal mucousa induced by IgE mediated type 1 hypersenstivity reaction and it is characterized by attacks of rhinorrhea, nasal obstruction, nasal itching and sneezing. Diagnosis is based on anamnesis and physical examination followed by skin prick tests, spesific IgE levels and nasal provocation tests. The goal of this study is to compare the results of skin prick test, nasal provocation test and IgE and to evaluate the presumptive effects of skin prick test on nasal symptoms, VAS and acoustic rhinometry results. 41 patients which have positive skin prick test results to Alternaria Alternata, Pollens III and Feather Mix allergen mixtures were included in the study. Skin prick test, nasal provacation and acoustic rhinometry mesuarements were assessed and spesific IgE levels were recorded in all patients. SPSS 17.0 for Windows software package was used for statistical analysis. As a result; the evaluation of allergic rhinitis patients with positive skin prick test revealed that 80,4 % of patients had positive nasal provocation results regarding MCA2 measurements regarding based on 10 % or above changes. Similarly skin prick test results were found to be in correlation with nasal provocation test results in 63,4 % of patients if ? 20 % changes in the results of acoustic rhinometry in case MCA2 measurements were considered. Specific IgE results were found to be positive in 24,4 % of all of the patients. Presumptive effects of skin prick test on nasal symptoms were found to be statistically significant in some acoustic rhinometric parameters in the group Polen III where most 3 positive skin prick test results took place. The relevance between skin prick test results and VAS scores of the nasal symptoms was found to be statistically insignificant.